Dogus: Δεν πουλάμε τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dogus: Δεν πουλάμε τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό έδωσε ο επικεφαλής του ομίλου Dogus. «Οι επενδύσεις στο Hilton Αθηνών συνεχίζονται και το Αστέρας θα είναι έτοιμος το 2019».

Μπορεί να εγκαταλείπει κάποιες αγορές της Ευρώπης πουλώντας ξενοδοχεία και εστιατόρια που διατηρεί εκεί, ωστόσο στην περίπτωση του ελληνικού τουρισμού που καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης προχωρώντας τις προγραμματισμένες επενδύσεις και εξετάζοντας νέες. Ο λόγος για τον Φερίτ Σαχένκ, επικεφαλής του Ομίλου Dogus και βασικός χρηματοδότης της Φενέρ Μπαχτσέ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως συνεχίζει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα τόσο στο Hilton όσο και στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η ερώτηση για τις ελληνικές επενδύσεις προέκυψε μετά από έντονη φημολογία ότι ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Dogus Holding AS, αναζητά αγοραστές για ξενοδοχεία κι εστιατόρια πολυτελείας που διατηρεί στη Νότια Ευρώπη. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρεί να αναδιαρθρώσει τα χρέη του σε μια στιγμή που ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Τουρκία αυξάνει επικίνδυνα – λόγω της ελεύθερης πτώσης της τουρκικής λίρας και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Βέβαια οι φήμες για τα προβλήματα της Dogus και για ενδεχόμενο πωλητήριο των περιουσιακών της στοιχείων είχαν ξεκινήσει το Απρίλιο του 2018 με την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Ωστόσο ενισχύθηκαν ένα μήνα πριν, μετά και την υποβάθμιση της Dogus στο επίπεδο του Β- από τον οίκο Standard&Poor’s.

Ο οίκος συγκεκριμένα επικαλέστηκε την αδυναμία του ομίλου να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δανείων του ύψους 725 εκατ. ευρώ αλλά και των 1,6 δισ. ευρώ των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι αν ο όμιλος δεν επιμηκύνει τον χρόνο ωρίμανσης του χρέους του, δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του εντός του 2018, «χωρίς να επισπεύσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων του».

Το ενδεχόμενο να βάλει πωλητήριο στις ελληνικές επενδύσεις φάνταζε πιθανό μετά και την αναβολή που πήραν οι επενδύσεις στο Hilton Αθηνών, στο οποίο μετέχει μαζί με την TEMES. Όπως εξήγησε όμως ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι εργασίες στο πεντάστερο ξενοδοχείο της Βασιλίσσης Σοφίας «δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή. Ο σχεδιασμός τους όμως συνεχίζεται». Να επισημάνουμε ότι και στην σχετική ανακοίνωση των D-Marine Investments Holding B.V.- συμφερόντων Dogus και TEMEΣ για την τριετή παράταση της σύμβασης με την αλυσίδα Hilton είχε αναφερθεί πως στην απόφαση για μετάθεση των εργασιών για την επόμενη χρονιά συνέβαλαν οι θετικές επιδόσεις του ξενοδοχείου στο πλαίσιο της γενικότερης ανόδου του τουρισμού της Αθήνας. Γι' αυτό άλλωστε και τονίστηκε πως οι επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί με στόχο την ενσωμάτωση στη μονάδα πολυτελών κατοικιών για μακροπρόθεσμη ενοικίαση αλλά και θεματικών εμπορικών χώρων θα πριστικοποιηθούν από τις συνθήκες της αγοράς και θα πραγματοποιηθούν με το ξενοδοχείο σε λειτουργία.

«Ο Αστέρας θα λειτουργήσει το 2019»

Διευκρινίσεις έδωσε και για την άλλη μεγάλη ελληνική επένδυση στην οποία μετέχει ο μεγιστάνας της Τουρκίας μαζί με αραβικά funds κατά 90%, αυτή του Αστέρα Βουλιαγμένης. Όπως διευκρίνισε στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Τούρκος επιχειρηματίας «ο Αστέρας θα είναι έτοιμος να ανοίξει το 2019, όπως έχει προγραμματιστεί».

Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες επενδυτικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τις ελληνικές μαρίνες. Να υπενθυμίσουμε ότι κατόπιν συμφωνίας της D-Marine Investments Holding B.V. με την Lamda Development, ο τουρκικός όμιλος έχει το 50% της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται μερικές από τις σημαντικότερες μαρίνες της χώρας όπως της Ζέας, της Κέρκυρας αλλά και της Λευκάδας. Ειδικότερα το 2012 είχε αποκτήσει το 50% της Μαρίνας του Φλοίσβου, μέσω μιας στρατηγικής συμμαχίας με την Lamda Development, ενώ το 2013 η θυγατρική του τουρκικού ομίλου απέκτησε το 51% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας «MedMarinas» του Ομίλου Κυριακούλη. Ωστόσο τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει έναντι 70 εκατ. ευρώ μερίδιο 25% στην εταιρεία D-Marinas BV της Dogus, που ελέγχει 10 μαρίνες στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στην Κροατία.

Το πωλητήριο στα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με το Forbes, ο 53χρονος Σαχένκ είναι στο νούμερο 973 με τους δισεκατομμυριούχους όλου του πλανήτη και στο #7 στην Τουρκία. Στο παρελθόν βέβαια υπήρξε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία κι έκτοτε έχει δαπανήσει πολύ μεγάλα ποσά στην αγορά ξενοδοχείων, μαρινών και εστιατορίων πολυτελείας ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα το ξενοδοχείο Capri Palace δυναμικότητας μόνο 68 δωματίων, έχει δύο εστιατόρια με αστέρια Michelin. το άνοιγμά του στην ευρωπαϊκή αγορά πραγματοποίηθηκε αφότου πούλησε έναντι 5,5 δισ. δολ. το 31% της τουρκικής τράπεζας Turkiye Garanti Bankasi.

Η επιτυχημένη επενδυτική του στρατηγική ωστόσο κλονίστηκε από την κρίση που πλήττει την τουρκική οικονομία και τις επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας τους τελευταίους μήνες. Προ μηνών συμφώνησε να εκποιήσει το 17% που κατείχε στην αλυσίδα εστιατορίων Dream International BV έναντι 200 εκατ. δολ. στην επενδυτική εταιρεία της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Pte και τη Metric Capital Partners LLP.

Από την αρχή του έτους έχει εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 313 εκατ. ευρώ, με στόχο να εξυπηρετήσει το χρέος των 73 εκατ. ευρώ που λήγει φέτος αλλά και το χρέος 253 εκατ. ευρώ που λήγει τα επόμενα δύο χρόνια.

Επιπλέον έχει εκποιήσει το μερίδιό του σε κοινοπραξία που ανέλαβε την ανέγερση εμπορικού κέντρου στη Σμύρνη, μεταβιβάζοντάς το στον εταίρο του, τον όμιλο Orjin Group.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider