Σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό θα βγει στις 21 Μαρτίου το ιστορικό ξενοδοχείο της Ύδρας Hydra Beach της «Τουριστικαί και ξενοδοχειακαί επιχειρήσεις ακτή Ύδρας», το οποίο στο μυαλό των περισσοτέρων έχει συνδεθεί με τις προσπάθειες του Δημοσθένη Λαμπρούκο, κατά κόσμον Λάμπρο Κωνσταντάρα, να εντυπωσιάσει την υπάλληλο του ξενοδοχείου Τζένη Ρόζα, κατά κόσμον Μάρω Κοντού, στην ταινία ο «Φαφλατάς».

Το ξενοδοχείο που μας θυμίζει τις χρυσές δεκαετίες του ελληνικού κινηματογράφου θα βγει στο σφυρί τον Μάρτιο με αρχική τιμή εκκίνησης στα 22,8 εκατ. ευρώ, μετά και την αναστολή του πρώτου πλειστηριασμού, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για τον Νοέμβριο του 2017. Σύμφωνα με την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτων, η ημερομηνία διεξαγωγής του πλειστηριασμού είχε οριστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2017 με τιμή πρώτης προσφοράς τα 19,2 εκατομμύρια ευρώ. Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΤΗ ΥΔΡΑΣ (HYDRA BEACH) A.E όπως προκύπτει από τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία εμφάνισε συσσωτρευμένες ζημιές και σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις (ομολογιακό δάνειο και άλλα τραπεζικά δάνεια).

To παραθαλάσσιο θέρετρο καλύπτει 363 στρέμματα στη θέση Πλέπι Ερμιόνης, διαθέτει 260 δωμάτια, 79 μπανγκαλόου και 4 σουίτες. Να υπενθυμίσουμε ότι το ιστορικό συγκρότημα, φέρει βάρη κι αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Ο προηγούμενος προγραμματισμένος πλειστηριασμός ανεστάλη με δικαστική απόφαση και η μοίρα του θα κριθεί πλέον στις 21 Μαρτίου αν ο ιταλικός όμιλος Santoni, ως ιδιοκτήτης της μονάδας, δεν προχωρήσει σε ρύθμιση των υποχρεώσεων του.

Το ξενοδοχείο «πολυτελείας» όπως ονομαζόταν τότε, Hydra Beach, κατασκευάστηκε το 1965 από το Atelier 66 και τον επιχειρηματία Νίκο Κωνσταντινίδη. Τοποθετημένο  δίπλα στην θάλασσα, στην Ερμιoνίδα απέναντι από την Ύδρα έμελε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες διακοπών. Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε την κατασκευή 50 οικίσκων, εστιατόριο, κτήριο διοίκησης και υποδοχής, καφενείο, μπαρ, πλατεία, και καταστήματα, δεύτερο μπαρ στην παραλία, γήπεδα τένις και υπαίθριο νυχτερινό κέντρο. Κατά την επέκταση των εγκαταστάσεων της μονάδας το Hydra Beach εμπλουτίζεται με ένα ακόμα ξενοδοχείο 397 κλινών καθώς και με την δημιουργία εντός του ενός κινηματογράφου και μιας ολυμπιακών διαστάσεων πισίνας την οποία συμπλήρωναν μια αίθουσα γυμναστικής και βοηθητικοί χώροι ενώ το παραθαλάσσιο μπαρ δίπλα στην πισίνα μετατρέπεται σε εστιατόριο. Τα μπάνγκαλόου μάλιστα αναπτύχθηκαν διατηρώντας στο ακέραιο το ήδη φυσικό τοπίο της περιοχής.

Το Hydra Beach συνδέεται από την στιγμή της δημιουργίας του με την ανάπτυξη του τουρισμού και του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα. Η γειτνίασή του με χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και η μικρή απόστασή του από την πρωτεύουσα προσελκύει τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του πολλούς τουρίστες, έλληνες και ξένους. Οι γνωστές κινηματογραφικές επιτυχίες που γυρίζονται στις υπερσύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις του προσθέτουν λίγη ακόμα αίγλη. 

Ωστόσο τα λαμπρά αρχικά βήματά του δεν κρατούν πολύ. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του δεν ήταν πρώτης ποιότητας με αποτέλεσμα το ιστορικό ξενοδοχείο να παρουσιάσει γρήγορα φθορές οι οποίες μάλιστα δεν επισκευάζονταν εξαιτίας του τεράστιου για την εποχή μεγέθους του - τω καιρώ εκείνο αποτελούσε ένα μικρό χωριό. Στην πορεία εγκαταλείπεται μέχρι που 40 χρόνια αργότερα, το 2011, περνά στην ιδιοκτησία του ιταλικού ομίλου.  

Το 2009 ανακαινίζεται και μετατρέπεται σε 5άστερο resort με 343 δωμάτια, σουίτες και bungalows, πρόσβαση σε τρεις ξεχωριστές παραλίες στον κόλπο της Ύδρας και κήπους έκτασης 100.000 τ.μ. με πλούσια βλάστηση. Μέχρι και το 2012, λειτουργούσε με τη μορφή κλαμπ, εστιάζοντας στην ιταλική πελατεία ενώ από το 2013 αναλαμβάνει τη διαχείρισή του ο ισπανικός όμιλος Barceló Hotels & Resorts, που διαχειρίζεται περισσότερα από 230 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και την ίδια χρονιά διαμένει εκεί η Βαλερί Τριερβελέρ, η, τότε, σύντροφος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.