Οι προτάσεις Θεοχάρη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι προτάσεις Θεοχάρη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ
Σχέδιο για το πανευρωπαϊκό άνοιγμα του τουρισμού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και την ευρεία τυποποίηση των τεστ και του πιστοποιητικού εμβολιασμού παρουσίασε ο υπουργός.

Ένα σχέδιο για το πανευρωπαϊκό άνοιγμα του τουρισμού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και την ευρεία τυποποίηση των τεστ και του πιστοποιητικού εμβολιασμού, παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης στην έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερθείς στο «σημείο-κλειδί», του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο υπουργός τόνισε ότι «με την υιοθέτηση του θα επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης των τουριστών, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες». Παράλληλα εξήγησε ότι βάσει του ελληνικού σχεδίου «ο εμβολιασμός δε θα είναι, σε καμία περίπτωση, υποχρεωτικός, ούτε θα τίθεται σαν προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος» γεγονός που αποδεικνύει πως το πιστοποιητικό δεν παραβιάζει, ούτε καν απειλεί έστω και στο ελάχιστο, τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών. «Ωστόσο, ως ένα τυποποιημένο, ενιαίο έγγραφο για όσους έχουν εμβολιαστεί, θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση με εναέρια, θαλάσσια και επίγεια μέσα μεταφοράς». Παρότι μάλιστα ανέφερε ότι η σχετική πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε εύφορο έδαφος, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη έως την καθολική εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού».

Πέρα από το πιστοποιητικό εμβολιασμού βέβαια ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη υιοθέτησης δυναμικών πρωτοβουλιών κι ενός ενιαίου πλαισίου ευρωπαϊκών κανονισμών για φέτος. «Πέρυσι προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε αμυντικά στις έκτακτες, άγνωστες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. Φέτος, όμως, όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε, τόσο θα ελαχιστοποιούμε την αβεβαιότητα. Η αίσθηση ασφάλειας είναι στοιχείο κεφαλαιώδους σημασίας για να αποφασίσει κάποιος να ταξιδέψει μακριά από τη χώρα του».

Ήδη όπως εξήγησε η «Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πολύτιμα εργαλεία για την ασφάλεια των τουριστικών μετακινήσεων. Αυτά είναι τα «rapid tests», τα μοριακά τεστ (PCR), η μεγάλη επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τεστ αντιγόνων, ο επιδημιολογικός χάρτη που καταρτίζει και ενημερώνει διαρκώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μετακινήσεις τουριστών από και προς τρίτες χώρες». Ειδικά στην περίπτωση των «rapid tests», ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «μπορούν να αλλάξουν εντελώς τους όρους ολόκληρου του 'παιχνιδιού'. Και η Κομισιόν έχει ανοίξει το δρόμο για την ευρεία εφαρμογή τους, καθώς έχουν ήδη εγκριθεί πολλά και διαφορετικά τεστ κατόπιν κλινικών δοκιμών».

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα «οι αποφάσεις τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει άμεσα, θα πρέπει να αφορούν: 1) στην καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής φόρμας PLF (Passenger Locator Form - Έγγραφο Εντοπισμού Ταξιδιώτη), 2) στην υιοθέτηση Κοινού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, 3) στην αντιμετώπιση των ιδιαιτέρως αυξημένων αναγκών για επενδύσεις -Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί ότι ο τουρισμός, συνεπεία της COVID-19, αντιμετωπίζει πιεστικό έλλειμμα ρευστότητας και φερεγγυότητας. Συνεπώς, ο τουριστικός κλάδος εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη εμπιστοσύνης και τη μεγαλύτερη ανάγκη επενδύσεων από τα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα- και 4) στην προστασία των εποχιακών επιχειρήσεων με βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία. -Με αυτά θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν άμεσα τη δραστηριότητά τους. Χωρίς αυτά κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά».

Αναφερθείς στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα, αξιοποιώντας πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τις συνέπειες της πανδημίας, ο κ. Θεοχάρης στάθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, όπως σημείωσε θα παίξουν οι ειδικές μορφές τουρισμού (πχ γαστρονομικός, καταδυτικός κ.ά.), οι οποίοι ενισχύονται και προβάλλονται σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

«Έχουμε την πεποίθηση πως οι εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και η ευρεία τυποποίηση των τεστ και του πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα καταστήσουν εφικτό τον ασφαλή τουρισμό. Με αυτά τα μέσα και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων κάθε ταξιδιώτη, θα πετύχουμε τη σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων και την επαναδραστηριοποίηση του τουριστικού τομέα» κατέληξε συνοψίζοντας ο υπουργός.

Να θυμίσουμε ότι ο τουριστικός κλάδος βίωσε πέρυσι το χειρότερο έτος του τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το «Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων» της Aplha Bank κατά το οποίο αναλύονται οι προοπτικές αλλά και οι κίνδυνοι του ελληνικού τουρισμού και για την τρέχουσα χρονιά.

Σε αντίθεση με την μεγάλη πτώση της προηγούμενης χρονιάς εξαιτίας της πανδημίας, το 2021 θα υπάρξει ανάκαμψη στον κλάδο, όπως εκτιμά η τράπεζα, την οποία θα τροφοδοτήσουν τόσο τα προγράμματα εμβολιασμού που έχουν ξεκινήσει ήδη σε όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά και ο συνδυασμός άλλων στρατηγικών όπως τα αυστηρότερα πρωτόκολλα υγείας, αύξηση των rapid tests τα οποία θα οδηγήσουν σταδιακά σε χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Αυτή η ανάκαμψη βέβαια δεν αναμένεται πριν το καλοκαίρι του 2021, κάτι που συνομολογούν όλοι οι φορείς του κλάδου και για να επιτευχθεί θα πρέπει o τουριστικός κλάδος να προετοιμαστεί εγκαίρως, υιοθετώντας τους ενδεδειγμένους κανονισμούς ασφαλείας τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider