Έρχονται χρηματοδοτικά εργαλεία για τον Τουρισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται χρηματοδοτικά εργαλεία για τον Τουρισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης
10ετες σχέδιο για τον Ελληνικό Τουρισμό επεξεργάζεται το υπουργείο το οποίο θα συντονιστεί με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο Ταμείο Aνάκαμψης εναποθέτει τις ελπίδες του και ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργάνωσε ψηφιακά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Τουρισμού, προχωρούμε στη χάραξη ενός 10ετους στρατηγικού πλάνου, διότι ο τουρισμός αλλάζει διαρκώς. Απαιτείται προσαρμογή στα νέα δεδομένα που προκύπτουν, χρειάζεται καινοτομία και δημιουργικότητα προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο τον οποίον έχει κατακτήσει. Και μαζί με αυτόν, να διατηρήσει επίσης την πολύτιμη υπεραξία του τουρισμού για την εθνική οικονομία αλλά και για την κοινωνία» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης συμπληρώνοντας ότι το 10ετες σχέδιο για τον Ελληνικό Τουρισμό, θα πρέπει να συντονιστεί με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προτεραιότητες, θα δημιουργηθούν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το 2021 και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό. «Από την άποψη αυτή, θεωρώ εξαιρετικά στοχευμένες τις θεματικές του Φόρουμ, για τη βιωσιμότητα αλλά και τη ραγδαία ενσωμάτωση της τεχνολογίας, σε όλες τις πτυχές της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς» προσέθεσε ο κ. Θεοχάρης. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού δύο παράγοντες αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά το τουριστικό μέλλον της χώρας, η βιώσιμη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. «Αυτοί οι δύο παράγοντες θα εγγυηθούν ότι, στα χρόνια που έρχονται, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή του παγκόσμιου τουρισμού», προσέθεσε.

Αναφερθείς στο άνοιγμα του τουρισμού ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η χώρα μας υποδέχτηκε «σχεδόν 5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, υπό συνθήκες ασφάλειας για την υγεία και τη ζωή τους, οι οποίες πλησίασαν το απόλυτο» και υπεραμύνθηκε της απόφασης ανοίγματος της τουριστικής αγοράς τονίζοντας ότι «τα κρούσματα μεταξύ των τουριστών ήταν απειροελάχιστα, της τάξης του 0,03%, βάσει αδιάσειστων στοιχείων». «Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν ευλαβικά από όλα τα ξενοδοχεία και έτσι πετύχαμε να ενισχύσουμε, πιο αποτελεσματικά από ποτέ πριν, το brand "Ελλάδα". Δημιουργώντας ένα πολύ σημαντικό απόθεμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, το οποίο κεφαλαιοποιούμε για τις επόμενες σεζόν» προσέθεσε.

«Είναι σημαντικό να διαπιστώνουμε ακόμη και μέσα στις σημερινές δυσκολίες, την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τις προοπτικές του τουρισμού και της φιλοξενίας» ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ

«Το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας δημιουργήθηκε από τους ξενοδόχους για τους ξενοδόχους με στόχο να έχουμε μέσα από πρωτεύοντα κανάλια ενημέρωσης, την έγκαιρη αλλά και έγκυρη αποκωδικοποίηση των τάσεων της παγκόσμιας αγοράς. Κι αυτό σήμερα έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλη φορά» ανέφερε ο κ. Βασιλικός. «Ο τουρισμός και η φιλοξενία βρίσκονται απέναντι σε πολύ μεγάλες προκλήσεις, εξαιτίας των δραματικών συνεπειών της πανδημίας του Covid -19. Είμαστε εδώ λοιπόν για να συζητήσουμε το μέλλον της φιλοξενίας, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Από το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις σημερινές αβεβαιότητες που δημιουργεί η πανδημία μέχρι το πώς θα διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που η έννοια της βιωσιμότητας θα βρίσκεται στον πυρήνα του».

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, είναι όμως μια μεγάλη παγκόσμια τουριστική δύναμη κι αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του ΞΕΕ. Ασφαλώς τίποτα μεγάλο δεν γίνεται χωρίς συνένωση δυνάμεων και συνεργασία» κατέληξε ο κ. Βασιλικος.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει υποστεί τεράστιες απώλειες λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2020 από την Τράπεζα της Ελλάδος τα έσοδα έφτασαν μόλις τα 3,5 δισ. ευρώ από τα 16,1 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 78,2%. Μείωση κατά 63,9% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 572 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκαν κατά 79,5% (Σεπτέμβριος 2020: 254 εκατ. ευρώ, Σεπτέμβριος 2019: 1.237 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, σε επίπεδο αφίξεων στο εννεάμηνο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 77,2% και διαμορφώθηκε στις 6.147 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 26.953 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Την ίδια περίοδο, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 2.868 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 14.095 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider