«Ένεση» ρευστότητας από το κράτος και τους μετόχους για την Aegean

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ένεση» ρευστότητας από το κράτος και τους μετόχους για την Aegean
Το σχέδιο που έχει σταλθεί για έγκριση στις Βρυξέλλες προβλέπει στήριξη 120 εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο και ΑΜΚ 60 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα νέο σχέδιο στήριξης της Aegean Airlines από το Ελληνικό Δημόσιο και τους μετόχους της εταιρείας, με τις λεπτομέρειες να αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά και τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο προβλέπει την στήριξη της εταιρείας με 120 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο με τη μορφή αποζημίωσης για την περίοδο των lockdowns αλλά και ταυτόχρονη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 60 εκατ. ευρώ με την συμμετοχή των μετόχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Μάρτιο, όπου και εκδηλώθηκε η πανδημία στην Ελλάδα, η πτώση των αφίξεων άγγιξε το 95%, προκαλώντας υψηλές ζημιές στην αεροπορική εταιρεία. Κάπως έτσι η κρατική βοήθεια έρχεται να καλύψει ένα τμήμα των απωλειών της.

Από την πλευρά του το Δημόσιο θα λάβει warrants, δικαιώματα προαίρεσης δηλαδή για μετοχές της εταιρείας στο μέλλον σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή στην οποία θα διαπραγματεύεται η μετοχή. Σημειωτέον ότι αντίστοιχα πακέτα κρατικής στήριξης μετά από σχετικές εγκρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν λάβει και άλλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει πακέτο στήριξης ύψους 9 δισ. από τη γερμανική κυβέρνηση για τη διάσωση της Lufthansa με την προϋπόθεση ότι το γερμανικό κράτος θα συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 20% συν μία μετοχή, ενώ θα κατέχει και δύο θέσεις στο Εποπτικό Συμβούλιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως έχουν αναφέρει τα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας κατά τους εννέα μήνες του 2020, η Aegean «έκαψε» κεφάλαια ύψους 160 εκατ. ευρώ, με τα 65 εκατ. ευρώ να αντιστοιχούν αποκλειστικά στο β' τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Ήδη ο όμιλος έχει υπογράψει ενδεικτικό σύμφωνο όρων (Indicative Term Sheet) με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες για την χορήγηση Ομολογιακού Δανείου ποσού 150 εκατ., διάρκειας 5 ετών, κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Παράλληλα έχει υπογράψει ενδεικτικό σύμφωνο όρων (Indicative Term Sheet) με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες για τη μετατροπή της υπάρχουσας γραμμής κεφαλαίου κίνησης, αντλώντας 92 εκατ. ευρώ από κοινοπρακτικό δάνειο σε μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, που λήγει τον Σεπτέμβριο 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider