Κοντά στη χρεοκοπία περίπου 200 αεροδρόμια στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά στη χρεοκοπία περίπου 200 αεροδρόμια στην Ευρώπη
Τα 20 κορυφαία αεροδρόμια της Ευρώπης έχουν αυξήσει το χρέος τους κατά 16 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Με την χρεοκοπία φαίνεται πως φλερτάρουν σχεδόν 200 αεροδρόμια της Ευρώπης μετά την καθίζηση των αεροπορικών ταξιδίων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αερολιμένων ACI Europe, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από 500 αεροδρόμια σ’ όλη την Ευρώπη, σε σύνολο 740 μικρών, μεσαίων και μεγάλων αερολιμένων που υπάρχουν στη Γηραιά Ήπειρο, 193 ευρωπαϊκά αεροδρόμια βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο και η επιβίωσή τους θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, οι προοπτικές για το οποίο δεν είναι και οι καλύτερες δεδομένου ότι η ζήτηση αεροπορικά ταξίδια έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα μικρά και περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία διακινούν λιγότερους από 5 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως. Βέβαια υπό αυτές τις συνθήκες ακόμα και τα μεγάλα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα 20 κορυφαία αεροδρόμια έχουν αυξήσει το χρέος τους κατά 16 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ποσό που ισούται με το 60% των ετήσιων εσόδων τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο, στους ευρωπαϊκούς αερολιμένες η πτώση της επιβατικής κίνησης έφτασε στο 73%, διακινήθηκαν δηλαδή 172,5 εκατ. επιβάτες λιγότεροι σε σχέση με το 2019. Οι συνολικές απώλειες από τις αρχές του έτους ξεπερνούν πλέον το 1,29 δισεκατομμύρια επιβάτες.

Τα εν λόγω στοιχεία αποτυπώνουν «ξεκάθαρα την δραματική εικόνα του κλάδου», σύμφωνα με τον κ. Ολιβιέ Γιάνκοβετς, γενικό διευθυντή της ACI Europe. «Σε οκτώ μήνες κρίσης, όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καίνε τα ταμειακά αποθέματα, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, με τα έσοδα να απέχουν παρασάγγας από τα λειτουργικά έξοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider