Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Ξενία Κομοτηνής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Ξενία Κομοτηνής
Η τιμή εκκίνησης του ετήσιου μισθώματος ανέρχεται στο ποσό των 35.000 €.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Ξενία Κομοτηνής που διενεργείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr.

Η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, 12:00 ώρα Ελλάδος στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε., Βουλής 7 (Σύνταγμα), Αθήνα 105 62 (Πρωτόκολλο-2ος όροφος).

Η τιμή εκκίνησης του ετήσιου μισθώματος ανέρχεται στο ποσό των 35.000 € με διάρκεια εκμίσθωσης τα 30 έτη και δυνατότητα παράτασης για 20 έτη.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η αξιοποίηση και αναβάθμιση του εν λόγω ακινήτου. Για το λόγο αυτό ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή και λειτουργία του ακινήτου με βάση την ήδη πραγματοποιθείσα δόμηση.

Σημειώνεται ότι το Ξενία Κομοτηνής βρίσκεται στην οδό Σισμανόγλου 43, στο κέντρο της πόλης, περί τα 600 μ. από την κεντρική πλατεία (Πλατεία Ειρήνης) και περί τα 2.800 μ. από την πιο κοντινή έξοδο της Εγνατίας Οδού. Το ακίνητο αποτελείται από έκταση εμβαδού 18.205 τ.μ. (18.225 τ.μ. σύμφωνα με την κτηματολογική εγγραφή), συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων συνολικής δόμησης 2.134,44 τ.μ. Αξίζει να επισημανθεί ότι το ακίνητο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης, βάσει των ισχυόντων πολεοδομικών παραμέτρων.

Στο παρελθόν λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 3*, δυναμικότητας 26 δωματίων /46 κλινών. Το κτίσμα αποτελείται από δύο πτέρυγες. Η αριστερή περιλαμβάνει υπερυψωμένο ισόγειο και έναν όροφο, όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια. H δεξιά διαμορφώνεται σε υπερυψωμένο ισόγειο όπου περιλαμβάνονται χώροι υποδοχής, εστιατόριο, καθιστικό-bar και βοηθητικοί χώροι (WC, μαγειρεία, κ.α.). Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει παρεκκλήσι, πισίνα κύρια και παιδική, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Να σημειωθεί ότι προς αξιοποίηση οδεύουν και άλλα ιστορικά ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, τα οποία ανήκουν στο «διευρυμένο» χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-publicrealestate.gr, Πέρα από το Ξενία Κομοτηνής μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να βγει στο σφυρί και το Ξενία της Έδεσσας ενώ θα ακολουθήσουν ξενοδοχεία στο Καλέντζι Αχαϊας και στην Καστανιά Κορινθίας.

Η ιστορία των Ξενία

Για την ιστορία, Ξενία (Xenia Hotels) ήταν ένα Κρατικό Πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας ξενοδοχείων του Ε.Ο.Τ. από το 1950 έως το 1974. Το Πρόγραμμα Ξενία στόχευε στην ανάπτυξη του τουρισμού και μέσω αυτής της προσπάθεια ολοκληρώθηκε η ανέγερση 40 ξενοδοχειακών μονάδων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως νησιά, αρχαιολογικούς χώρους, πλησίον κεντρικών οδικών αξόνων, αλλά και σε περιοχές με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Ξενοδοχεία «ΞΕΝΙΑ» συναντάμε σε περιοχές όπως: η Άνδρος, ο Πόρος, η Μύκονος, η Θάσος, η Ναύπακτος, η Αρχαία Ολυμπία, η Καλαμπάκα και το Ναύπλιο, αλλά και στα Ιωάννινα και τα Χανιά (τα οποία όμως έχουν πλέον κατεδαφιστεί).

Ο σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία «πρότυπων ξενοδοχειακών μονάδων», που θα προσέλκυαν την υψηλή ή μεσαία κοινωνική τάξη, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Τα κτήρια που κατασκευάστηκαν ήταν: ξενοδοχεία, τουριστικά περίπτερα, και motels που αποτέλεσαν τη νέα προσοδοφόρα οικονομική δραστηριότητα, στην οποία απέβλεπε το ελληνικό Κράτος.

Τον σχεδιασμό των ξενοδοχείων ανέλαβε μια σειρά αξιόλογων αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον Άρη Κωνσταντινίδη, που θεωρείται και ο σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας Αρχιτέκτονας στο πλαίσιο του Μοντέρνου Κινήματος. Από το 1957 έως το 1967 λοιπόν δημιουργείται ένα «εργαστήριο αρχιτεκτονικής» που ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για τη μελέτη και την κατασκευή των «ΞΕΝΙΑ».

Ο αρχιτεκτονικός τους σχεδιασμός βασίστηκε στην εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο, τη λιτότητα της έκφρασης, την οργάνωση των δωματίων σε πτέρυγες, την απλότητα και σαφήνεια της μορφής, την αξιοποίηση της θέας στους κοινόχρηστους χώρους και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής. Σύγχρονα και παραδοσιακά υλικά συνδυάζονται αρμονικά ωστόσο το μπετόν είναι αυτό που υπερισχύει. Μέχρι και σήμερα τα κτήρια του προγράμματος αποτελούν δείγματα του πρωτοπόρου ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού ενώ είναι ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας.

Ωστόσο τα περισσότερα εξ αυτών έμειναν για χρόνια κλειστά και μόνο τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την μίσθωση ή πώλησή τους και επαναλειτουργία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider