Πρόσθετα μέτρα για να αποφύγουν τα «λουκέτα» ζητούν οι ξενοδόχοι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόσθετα μέτρα για να αποφύγουν τα «λουκέτα» ζητούν οι ξενοδόχοι
Κάτω από 2,8 δισ ευρώ εκτιμάται ο τζίρος των ξενοδοχείων που άνοιξαν φέτος, από τα 8,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων τους ζητούν ξενοδόχοι, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης που βίωσε ο τουριστικός κλάδος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα οι ξενοδόχοι ζητούν να αυξηθεί το πακέτο των άμεσων κρατικών επιδοτήσεων στον τουρισμό ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις διαβίωσης για τα ελληνικά ξενοδοχεία, με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αυξάνει τα όρια των κρατικών ενισχύσεων από τις 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για τον τουρισμό, έλαβε σωστές αποφάσεις μέχρι τώρα όμως δεν έχουμε τελειώσει» ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας στη συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), προσθέτοντας ότι «η βοήθεια δεν μπορεί είναι μόνο δανεικά, υπάρχουν πολλά επιπλέον πράγματα που πρέπει να γίνουν». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό η παράταση του ειδικού λόγω πανδημίας καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων και ο τετραπλασιασμός των ορίων δίνει την ευχέρεια στα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ανάπτυξης, να δράσουν άμεσα, αφού σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στα μέτρα έχουν πιάσει το πλαφόν των 800.000 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι βάσει της τροποποίησης του κοινοτικού κανονισμού που ενέκρινε η Κομισιόν επιτρέπεται στα κράτη μέλη η στήριξη των επιχειρήσεων που κατά την διάρκεια της πανδημίας αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών πάνω από 30 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 με πλαφόν τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.

Στόχος είναι η κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των δικαιούχων εφόσον αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα τους, ώστε να διατηρηθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητας και να μπορέσουν να ανακάμψουν στο εγγύς μέλλον. Στο ίδιο πλαίσιο κατόπιν απόφασης της Κομισιόν παρατείνεται για τρεις ή για έξι μήνες αλλά και επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του προσωρινού πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις που είχε εγκριθεί στις 19 Μαρτίου 2020.

Τα πρόσθετα μέτρα των ξενοδόχων κρίνονται απαραίτητα από το σύνολο του κλάδο για να αποφευχθούν τα «λουκέτα» αφού σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στα 12μηνης διάρκειας ξενοδοχεία, ο τζίρος έχει «αφανιστεί». Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατως δημοσιευμένη μελέτη του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown, από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 62% ήτοι 2.478 μονάδες προχώρησαν σε υγειονομικό πρωτόκολλο και τελικά μόλις 2.328 επαναλειτούργησαν μετά τον Ιούνιο, οπότε επιτράπηκε το άνοιγμα των μονάδων 12μηνης λειτουργίας. Ωστόσο πολλές από αυτές τις μονάδες - συγκεκριμένα 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν - δρομολογούν το κλείσιμο τους για το χειμώνα αφού η χαμηλή ζήτηση δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα. Μάλιστα οι 503 από τις 717 μονάδες θα κλείσουν αυτό το μήνα.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της θερινής σεζόν μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας αποφάσισε να ανοίξει και να λειτουργήσει για βραχύ χρονικό διάστημα. Όσο για τον τζίρο των μονάδων που άνοιξαν εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 2,8 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. Ευρώ που ήταν ο τζίρος το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider