Εν αναμονή νέων μέτρων στήριξης του τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εν αναμονή νέων μέτρων στήριξης του τουρισμού
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών είχε η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Τα νέα μέτρα για την ανακούφιση του τουριστικού κλάδου που πλήττεται σφόδρα από την πανδημία του κορονοϊού και τον περιορισμό στις μετακινήσεις που αυτή έχει επιφέρει, τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που είχε η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Πέρα μάλιστα από το νέο πακέτο για τον τουρισμό που αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων, συζητήθηκε και η συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης έργων που αφορούν τον τουρισμό, ώστε να ληφθεί η έγκριση από την Κομισιόν για χρηματοδότηση από το ειδικό Ταμείο που έχει στηθεί.

«Συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα του ΣΕΤΕ, επιδότηση εισφορών, μισθώματα, ρυθμίσεις δόσεων οφειλών, επιταγές, ρευστότητα επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, συμπληρώνοντας ότι η «συζήτηση θα συνεχιστεί εν αναμονή νέων μέτρων στήριξης του τουρισμού».

Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών ο κ. Ρέτσος είχε αποστείλει σχετική επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με αιτήματα για μείωση μισθωμάτων, στήριξη της ρευστότητας και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο.

Σε αυτή ο κ. Ρέτσος πρότεινε 6 μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για 12μηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις, συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης μισθωμάτων, τουλάχιστον όπου εκμισθωτής είναι το δημόσιο, δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των δόσεων, ειδική μέριμνα και επιπλέον ενίσχυση με την επιστρεπτέα προκαταβολή για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, παράταση της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων.«Βαδίζοντας προς το τέλος μιας πρωτόγνωρης για όλους μας τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα έσοδα των περισσότερων από τις τουριστικές επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν ήταν δραματικά μειωμένα και ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας, κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να γίνουν συγκεκριμένες συμπληρώσεις - διορθώσεις στα πράγματι σημαντικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Ρέτσος στην επιστολή του.

Ουσιαστική στήριξη των σημείων επιτόπιας κατανάλωσης και των χιλιάδων εργαζομένων του, ζητά από την Πολιτεία και ο κλάδος της εστίασης και των αλκοολούχων ποτών, δεδομένης της πτώσης που και αυτός έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση συμπεριλαμβανομένων των ποτών - δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά ξεπερνούν τις 15.000 - και η αποκλιμάκωση ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ώστε να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να στηριχθεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου μάλιστα, τα προαναφερθέντα μέτρα θα είχαν άμεσο όφελος και για την οικονομία, καθώς θα ενίσχυαν την κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα ενώ θα λειτουργούσαν κι ως ανάχωμα για το παράνομο εμπόριο.

Επιβεβαιώθηκε το αρνητικό σενάριο για την τουριστική σεζόν

Σύσσωμοι φορείς του τουρισμού και της εστίασης χαρακτηρίζουν απαραίτητη την υιοθέτηση ή επέκταση των μέτρων δεδομένου ότι το δυσμενές σενάριο για την τουριστική περίοδο έχει πλέον επιβεβαιωθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο, τον πιο ισχυρό μήνα της θερινής σεζόν, η κίνηση καταγράφηκε κατά 50% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 4.539.902 επιβάτες, δηλαδή 55,7% λιγότεροι σε σχέση με τα 10.238.414 επιβάτες που είχαν διακινηθεί τον ίδιο μήνα του 2019. Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη αναμένεται η μείωση των τουριστικών εισπράξεων, αν αναλογιστεί κανείς αφενός την μείωση της μέσης τιμής δωματίων κι αφετέρου τις προσφορές που υιοθέτησαν διάφορες επιχειρήσεις προκειμένου να αναθερμάνουν την ζήτηση.

Το παραπάνω σενάριο μάλιστα γίνεται ακόμα πιο μελανό δεδομένου του πρόωρου τερματισμού στον οποίο οδηγήθηκε η φετινή σεζόν εξαιτίας της αναθέρμανσης της πανδημίας σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ΠΟΞ, από τα 540 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, όπου και εφαρμόστηκε το πρώτο κύμα των νέων περιοριστικών μέτρων άνοιξαν τα 380 και 180 από αυτά έκλεισαν ήδη από τον Σεπτέμβριο λόγω ισχνής ζήτησης. ΌΣο για τον Οκτώβριο μόνο 25 ξενοδοχεία αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά.

Από 50% έως 70% ήταν κι η πτώση του τζίρου που παρατηρήθηκε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Παρόμοια βέβαια είναι η εικόνα σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider