Βουτιά στην επιβατική κίνηση και τον Αύγουστο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουτιά στην επιβατική κίνηση και τον Αύγουστο
Η επιβατική κίνηση μειώθηκε πάνω από 60%, κι αφορούσε τόσο τουρίστες εσωτερικού όσο κι εξωτερικού.

Ελεύθερη πτώση έκανε η επιβατική κίνηση και τον Αύγουστο, τον πιο σημαντικό μήνα της θερινής σεζόν, στον οποίο επιχειρηματίες του τουρισμού είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον Αύγουστο η κίνηση μειώθηκε κατά 60,4% εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Συγκεκριμένα κι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που έχει μειώσει αισθητά τα ταξίδια παγκοσμίως, τον Αύγουστο έφτασαν στην χώρα μας 1,2 εκατ. επιβάτες περίπου.

Η πτώση μάλιστα αφορούσε τόσο τους επιβάτες εσωτερικού όσο και τους επιβάτες εξωτερικού, με την μείωση να κινείται στο 47% και στο 66,2% αντίστοιχα.

Συνολικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους (Ιανουάριο- Αύγουστο), η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 65,3% σε σχέση με το 2019 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 68,4%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 58,3%.

Η πτώση ήταν αναμενόμενη δεδομένου και των περιορισμένων αεροπορικών συνδέσεων της χώρας με το εξωτερικό. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 77.584 καταγράφοντας πτώση της τάξης του 49,7 % σε σχέση με το 2019 λόγω των ακυρώσεων πτήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαρτίου - Αυγούστου, εξαιτίας της πανδημίας του Covid 19. Οι πτήσεις εσωτερικού ήταν μειωμένες κατά 44,2% ενώ οι διεθνείς πτήσεις κατά 53,8%.

Μεγάλη η πτώση στα έσοδα

Όπως όλα δείχνουν για τον ελληνικό τουρισμό θα επικρατήσει φέτος το χειρότερο σενάριο ενώ η ανάκαμψη και η επιστροφή στα νούμερα ρεκόρ του παρελθόντος θα απαιτήσει χρόνια.

Τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο κλάδος, με διάφορες χώρες επιβάλουν καραντίνα στους επιστρέφοντες από Ελλάδα και δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς να προχωρούν σε τοπικά «lockdown» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, οδηγούν την τουριστική σεζόν σε πρόωρο και συνάμα άδοξο τερματισμό διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις προσδοκίες για επέκτασή της έως τον Οκτώβριο.

Το πλήγμα στα έσοδα τόσο των επιχειρήσεων του κλάδου όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα αναμένεται τεράστιο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο τουριστικός κλάδος εισφέρει περίπου το 21% του ΑΕΠ και το 22% της απασχόλησης στη χώρα.

Πλέον οι εισπράξεις αναμένεται να κινηθούν κάτω από 20% των εκτιμήσεων στις αρχές του έτους - προ κορονοϊού εποχής δηλαδή, όπου τα έσοδα εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ δεδομένου της μεγάλης ζήτησης κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πήχης έπεσε στα 3-3,5 δισ. στο σύνολο της χρονιάς από τα 18,2 δισ. που μπήκαν στα ταμεία πέρυσι κι από τα 5 δισ. που υπολόγιζαν φορείς του κλάδου στις αρχές της πανδημίας.

Ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν χαθεί περίπου 5 δισ. - οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ήταν μόλις 678 εκατ. ευρώ, από 5,41 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Εξ αυτών μάλιστα τα 527 εκατ. αφορούν εισπράξεις που πραγματοποιήθηκαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο, πριν δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα του τουρισμού. Όσο για τον Ιούνιο όπου οι περσινές εισπράξεις έφτασαν τα 2,56 δισ. ευρώ, τα έσοδα του 2020 δεν έφτασαν ούτε τα 65 εκατ. με την ΤτΕ να υπολογίζει την πτώση των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών στο 93,8%. Στο εξάμηνο του έτους, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 76,9% και διαμορφώθηκε στους 2.178 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 9.407 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider