Μουδιασμένες οι αφίξεις ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μουδιασμένες οι αφίξεις ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς
Χαμηλές πτήσεις για την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας

Χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες του τουριστικού κλάδου για την τρέχουσα σεζόν με τις αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας, ακόμα και στους για χρόνια, δημοφιλείς προορισμούς να καταγράφονται εξαιρετικά υποτονικές, λιγότερες κι από το 1/4 των αφίξεων του 2019.

Όπως αποδεικνύουν τα νούμερα για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, όπου και άνοιξαν και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όχι βέβαια για όλες τις χώρες, η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 70-80% σε σχέση με πέρυσι, με το ποσοστό να καταγράφει μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον προορισμό.

Αντίστοιχα χαμηλά κινείται και η κίνηση στα καταλύματα, με την Βόρεια Ελλάδα μάλιστα να μετρά απώλειες ακόμα και στις προγραμματισμένες κρατήσεις, λόγω αλλαγής των μέτρων εισόδου στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Ειδικότερα οι ξενοδόχοι των ανοιχτών καταλυμάτων - υπολογίζεται ότι έχει ανοίξει το 50% έως 70% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας – κάνουν λόγο για πληρότητες της τάξης του 15-20% με το ποσοστό να πέφτει στο 10- 15% για τα νησιά που άλλοτε πρωταγωνιστούσαν στις προτιμήσεις των τουριστών.

Ενδεικτική είναι η εικόνα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπου οι πτήσεις εξωτερικού το πρώτο δεκαπενθήμερο ήταν 83.000 από τις 304.000 που ήταν πέρυσι. Εξίσου και στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι αφίξεις έφτασαν τις 30.000 από τις πλέον των 150.000 που ήταν πέρυσι. Απώλειες της τάξης του 80% καταγράφηκαν και στο έτερο premium νησιωτικό αεροδρόμιο της χώρας, αυτό της Σαντορίνης, σε σχέση με τα περσινά νούμερα. Από τις 70 πτήσεις την ημέρα που ήταν πέρυσι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου είχαμε 18 πτήσεις ημερησίως οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10 πτήσεις από όταν άνοιξε η Βρετανική αγορά για την χώρα μας.

Οι «χαμηλές πτήσεις» είναι χαρακτηριστικό και των 14 περιφερειακών αεροδρόμιων που διαχειρίζεται η Fraport Greece με την επιβατική κίνηση να ανέρχεται σε σχεδόν 263.000 επιβάτες το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σημειώνοντας πτώση ύψους 83,8% σε σχέση με το 2019, όταν την ίδια περίοδο η κίνηση έφτασε τα 1,622 εκατ. επιβάτες.

Εκτός από τις λιγοστές αφίξεις από το εξωτερικό, μικρή καταγράφεται και η κίνηση από εγχώριους τουρίστες γι αυτό και οι χαμηλές στα σίγουρα προσδοκίες επικεντρώνονται στον Αύγουστο. Ειδικότερα η πτώση σε διεθνές επίπεδο υπολογίζεται στο 87,9%, ενώ σε επίπεδο εσωτερικού καταγράφηκε μείωση κατά 62,1%.

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι θα είναι ικανοποιημένοι αν διασφαλίσουν για τον πιο «καυτό» μήνα του καλοκαιριού το 30% με 40% της περσινής ζήτησης. Πλέον οι ελπίδες τους στρέφονται αφενός στους Έλληνες τουρίστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραδοσιακά επιλέγουν τον Αύγουστο για τις διακοπές τους, αλλά και στην δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας.

Να θυμίσουμε ότι η έναρξη των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε με 21 προγραμματισμένες πτήσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Παρότι όμως ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σταδιακά, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Όσο για την σημασία της βρετανικής αγοράς για τον ελληνικό αποτυπώνεται, αρκεί να αναφέρουμε πως οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 σημείωσαν άνοδο κατά 32,4% και διαμορφώθηκαν στα 2,56 δισ. ευρώ ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία κατέγραψε αύξηση 18,9% και διαμορφώθηκε στα 3,5 εκατ. ταξιδιώτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider