Με μικρά βήματα το «restart» του ελληνικού τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μικρά βήματα το «restart» του ελληνικού τουρισμού
Με κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας αλλά και λίγες πτήσεις ημερησίως πραγματοποιείται το «restart» του ελληνικού τουρισμού.

Με κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας αλλά και λίγες πτήσεις ημερησίως πραγματοποιείται το «restart» του ελληνικού τουρισμού. Επιθυμία όλων, είναι να περισσώσουν ότι μπορούν από την ασθενική ζήτηση που καταγράφεται μέχρι στιγμής, αξιοποιώντας αφενός τις υγειονομικές επιδόσεις της χώρας μας κατά την διάρκεια της πανδημίας κι αφετέρου την περίφημη ελληνική φιλοξενία η οποία συνδυάζεται με πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά. Ωστόσο οι προβλέψεις παραμένουν αδύνατες για την ώρα.

Παρότι το σύνθημα για τις μονάδες εποχικής λειτουργίας δόθηκε χθες – οι μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας είχαν την δυνατότητα να ξεκινήσουν από την 1η Ιουνίου – πολλά ήταν τα ξενοδοχεία που επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμά τους, λόγω της ισχνής ζήτησης και του περιορισμένου αριθμού των πτήσεων που πραγματοποιούνται από το εξωτερικό προς την χώρα μας. Αρκετά καταλύματα μάλιστα δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τα επόμενα βήματα του, δεδομένου ότι η χρονιά παραμένει αχαρτογράφητη και το οικονομικό αποτέλεσμα άγνωστο. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη ούτε για την τουριστική κίνηση και συνακόλουθα ούτε για το πόσα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να έχουν τις πληρότητες εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν. Το τοπίο είναι δυναμικό κι αλλάζει μέρα με τη μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Αλέξανδρος Βασιλικός, τονίζοντας ότι η φράση που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί μέχρι στιγμής είναι το «ανοίγουμε και προσέχουμε».

Εξαίρεση αποτελούν οι «ναυαρχίδες» του κλάδου, οι οποίες έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις για το άνοιγμά τους μέσα στον Ιούλιο, επιθυμώντας να διατηρήσουν την «φήμη» που έχουν χτίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τις καλές σχέσεις με τους διεθνείς συνεργάτες τους. «Το μόνο που μπορώ να εκφράσω με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως οι Έλληνες ξενοδόχοι, για άλλη μια φορά, θα βάλουμε τα δυνατά μας γιατί ξέρουμε πόσο κρίσιμη είναι η σημασία της προσφοράς του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία. Δεν φτάνει να είμαστε εμείς σε καλή επιδημιολογική φάση. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Όπως επίσης δεν φτάνει να ανοίξουνε τα ξενοδοχεία όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα των αεροπορικών πτήσεων και της σύνδεσής μας με μεγάλες αγορές» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Η επανέναρξη των πτήσεων χαρακτηρίζεται από όλους τους τουριστικούς παράγοντες ως το «κλειδί» για το restart του κλάδου αφού θα μεταφέρει το μήνυμα της επανεκκίνησης στο εξωτερικό και θα δώσει το απαραίτητο κίνητρο στα ξενοδοχεία να ανοίξουν με την ελπίδα να προσελκύσουν όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν φέτος. Το σίγουρο είναι όμως, πως το πτητικό πρόγραμμα θα επανέλθει σταδιακά και προσεκτικά για να μην υπάρξουν «πισωγυρίσματα» και σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει τα περσινά επίπεδα.

Όσον αφορά στον συνολικό αριθμό των διεθνών πτήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν χθες έφτασαν τις 30 στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Στην περίπτωση του Ελ Βενιζέλος αφίχθησαν χθες 28 πτήσεις από το εξωτερικό ενώ 2 ήταν οι πτήσεις που έφτασαν για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 18 αφίξεις πτήσεων από το εξωτερικό στο Ελ Βενιζέλος και πέντε στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του Ελ. Βενιζέλος και με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό (ο οποίος ενδέχεται να αλλάξει λόγω των συνθηκών) φέτος, για την περίοδο του Ιουνίου- Ιουλίου στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού πετούν 41 αεροπορικές από 63 πέρυσι σε συνολικά 120 προορισμούς από 166 πέρυσι. Ακόμα κι έτσι βέβαια, η προσφορά των διαθέσιμων θέσεων είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2019, δεδομένου ότι έχουν περικοπεί οι συχνότητες των δρομολογίων.

«Είναι πολύ θετική η εικόνα από το σημερινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Πρέπει να δώσουμε την ύψιστη σημασία στα μέτρα ασφαλείας. Η ατομική ευθύνη συνεχίζει να υπάρχει, δεν εξαφανίζεται. Πρέπει να την εξασκούμε και ειδικά τώρα που ανοίγουμε ακόμα περισσότερο ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης κατά την χθεσινή του μετάβαση από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Παρά το ελπιδοφόρο μήνυμα του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού βέβαια ο υπουργός διεμήνυσε ότι «έχουμε ανοίξει για τις ευρωπαϊκές χώρες, τηρούμε την ευρωπαϊκή οδηγία για τις τρίτες χώρες και διατηρούμε τον περιορισμό μέχρι την 1η Ιουλίου. Από εκεί και πέρα θα δούμε τις κοινές, ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «για τις χώρες που επιτρέπονται έχουμε δύο διαδικασίες: μία όταν οι πτήσεις προέρχονται από τα αεροδρόμια περιλαμβάνονται στη λίστα της EASA και μία για τα αεροδρόμια που δεν περιέχονται στη λίστα της EASA. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε πλήρη έλεγχο και μια διανυκτέρευση σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για τους ταξιδιώτες και στη δεύτερη περίπτωση έχουμε στοχευμένο έλεγχο μέσω κάποιων κριτηρίων και κατόπιν κινούμαστε αναλόγως του αποτελέσματος του ελέγχου».

Τι ισχύει για τις πτήσεις εξωτερικού

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις αεροπορικές οδηγίες που (Notams) που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και ισχύουν για το διάστημα 15 έως 30 Ιουνίου 2020 επεκτείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, ενώ παραμένει σε ισχύ για τον τρέχοντα μήνα η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Από χθες 15/6 μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» δέχονται πτήσεις εξωτερικού.

Στην περίπτωση του Ελ. Βενιζέλος οι επιβάτες από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα υποβάλλονται σε τυχαία δειγματοληπτικά τεστ εκτός από αυτούς που έρχονται από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία, οι οποίοι θα επιβάλλονται όλοι σε τεστ.

Τέλος για το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, διατηρείται η προσωρινή αναστολή πτήσεων εξωτερικού από εννέα (9) χώρες, (Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία), έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59. Τεστ COVID-19 προβλέπεται για όλους τους επιβάτες που φτάνουν στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider