Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ την ώρα χάνει η Lufthansa εξαιτίας του κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ την ώρα χάνει η Lufthansa εξαιτίας του κορονοϊού
O όμιλος ο οποίος κατέχει επίσης τις Swiss International, Austrian Airlines και Brussels Airlines έχει καθηλώσει το 95% του στόλου του.

Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε ώρα που περνά, χάνει από τα ταμειακά της διαθέσιμα η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των απαγορεύσεων των μετακινήσεων που έχουν εφαρμοστεί σε αμέτρητες χώρες με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας

Η γερμανική εταιρεία, η οποία έχει αναγκαστεί να καθηλώσει το 95% του στόλου της, ανέφερε μάλιστα ότι θα αναζητήσει κρατικές ενισχύσεις στη Γερμανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και την Αυστρία, αν η κρίση διαρκέσει περισσότερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο όμιλος ο οποίος κατέχει επίσης τις αεροπορικές εταιρείες Swiss International, Austrian Airlines και Brussels Airlines, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Βερολίνου για το ύψος της κρατικής βοήθειας που θα λάβει. Παράλληλα οι Swiss και Austrian, στις οποίες κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, συζητούν με τις κυβερνήσεις της Ελβετίας και της Αυστρίας αντίστοιχα, προκειμένου να λάβουν κρατική ενίσχυση. Πηγές πρόσκείμενες στην εταιρεία ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να στηρίξει την αεροπορική εταιρεία με δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα έρθουν είτε μέσω πακέτου κρατικής στήριξης είτε μέσω αγοράς κάποιου πακέτου μετοχών.

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες στη Βέρνη, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Βιέννη θα οδηγήσουν σε καλά και θετικά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ (Carsten Spohr) σε βίντεο προς το προσωπικό του το οποίο δημοσιεύτηκε online.

Σύμφωνα με τον Σπορ «η Lufthansa είχε την τύχη να έχει ρευστότητα ύψους άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,35 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο μέρος αυτών προέρχεται από πελάτες που έχουν ήδη πληρώσει για πτήσεις που έχουν ακυρωθεί. Για το λόγο αυτό μάλιστα ο αερομεταφορέας χάνει σήμερα περίπου 1 εκατομμύρια ευρώ την ώρα, κι αυτό ενδέχεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες».Να σημειωθεί ότι η αεροπορική εταιρεία εξυπηρετεί αυτή την περίοδο λιγότερους από 3.000 επιβάτες την ημέρα. Πριν από την κρίση, ο αριθμός των επιβατών για την Lufthansa έφθανε τους 350.000 ημερησίως.

Το πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος των αερομεταφορών είναι τεράστιο, δεδομένου ότι τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια υποχώρησαν κατά 70% στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, ενώ οι ευρωπαϊκές πτήσεις έχουν μειωθεί κατά 90%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Αυτός είναι και ο λόγος που η IATA απήυθυνε επείγουσα έκκληση για κυβερνητική στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες, τονίζοντας ότι 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνδυνο από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονωϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider