Επιπλέον χρηματοδότηση 150 εκατ. αναζητά η Thomas Cook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιπλέον χρηματοδότηση 150 εκατ. αναζητά η Thomas Cook
Πέρα από την χρηματοδότηση 750 εκατ. λιρών που θα λάβει από την Fosun.

Σε συζητήσεις με ομολογιούχους βρίσκεται η Thomas Cook με στόχο να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση 150 εκατ. λιρών, πλέον των 750 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία με την Fosun.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Thomas Cook βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον κινεζικό όμιλο, τις τράπεζες και τους επενδυτές με στόχο να αυξήσει το μέγεθος του ποσού που έχει δεσμευτεί για τη συμφωνία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Thomas Cook, ένας από τους μεγαλύτερους tour operator στον κόσμο, θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 750 εκατ. στερλινών από την Fosun και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού αλλά και ανασχεδιασμό της λειτουργίας της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν ενδιαφέρεται μόνο η κινεζική Fosun για τον μέλλον της Thomas Cook. O όμιλος, ο οποίος έχει μεγάλη παρουσία στη χώρα μας, έχει κινήσει το ενδιαφέρον και του τούρκου επιχειρηματία Neset Kockar της τουρκικής Anex Tourism Group, ο οποίος αύξησε το ποσοστό του 6,71% σε 8% έναντι 10 εκατ. λιρών στις 31 Ιουλίου, δίνοντας ισχυρή ώθηση και στην μετοχή της εταιρείας. Έκτοτε μάλιστα ζητά να αναβαθμιστεί ο ρόλος του στον σχεδιασμό και το κέντρο αποφάσεων του tour operator αφού συμφωνα με τον ίδιο τα προβλήματα του αρχαιότερου tour operator μπορούν να ξεπεραστούν με μικρότερη ένεση ρευστότητας από τα 750 εκατ. που ανακοινώθηκαν, αφού δεν είναι αμιγώς οικονομικά αλλά διοικητικά. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Thomas Cook Peter Fankhauser, η μελλοντική στρατηγική του ομίλου έχει ως στόχο τα διαφοροποιημένα προϊόντα, την ποιότητα και τις υπηρεσίες καθώς και την ευέλικτη λειτουργια.

Πόδι στον τουριστικό όμιλο όμως έβαλε το τελευταίο διάστημα και μια Ρωσίδα επενδυτής, η Lilia Rodionova, από την πόλη Ulyanovsk, η οποία εξαγόρασε το 3,4% των μετοχών της Thomas Cook μια εβδομάδα αφότου ανακοινώθηκε η επένδυση του Τούρκου Επιχειρηματία.

Να υπενθυμίσουμε ότι το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του Thomas Cook, το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, προβλέπει ότι οι πιστωτές του Cook θα αναλάβουν τον έλεγχο της αεροπορικής εταιρείας και του μειοψηφικού μεριδίου του ταξιδιωτικού πράκτορα, με μια ανταλλαγή χρεωστικών τίτλων, ενώ η Fosun αποκτά την ταξιδιωτική δραστηριότητα και μειοψηφικό μερίδιο στον μεταφορέα.

Ο όμιλος ελπίζει να ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι με τη Fosun η Thomas Cook συνεργάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ έχουν μαζί κοινοπραξία στην Κίνα με 320.000 πελάτες. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο tour operator σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία του ενώ έχει ήδη εγκαινιάσει ξενοδοχειακά concept και καινοτόμες τουριστικές προτάσεις, όπως το πρώτο Casa Cook στην Κω, το Cooks Club στη Χερσόνησο της Κρήτης, το πρώτο Casa Cook για οικογένειες στα Χανιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider