RACCONTO: To ξενοδοχείο που «νίκησε» τα capital controls

Viber Whatsapp Μοιράσου το
RACCONTO: To ξενοδοχείο που «νίκησε» τα capital controls
Ήταν Ιούλιος του 2015 και μόλις είχαν επιβληθεί τα capital controls. Οι Έλληνες έκαναν ουρές στα ATM για να σηκώσουν 60 ευρώ και το μέλλον της χώρας κρεμόταν από μία κλωστή. Και όμως, μια νεαρή επιχειρηματίας που είχε πρόσφατα απορρίψει μια εξαιρετική θέση στο Λονδίνο, άνοιγε τις πόρτες του ξενοδοχείου της στην Πάργα.

Σήμερα, το RACCONTO Boutique Hotel διανύει την πέμπτη σεζόν λειτουργίας του, έχει ήδη βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θεωρείται πρότυπο για όλη την περιοχή. Όσο για την κυρία Σοφία Βλάσση, την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, όχι μόνο φροντίζει να το βελτιώνει κάθε χρόνο, αλλά είναι έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της σε νέες δραστηριότητες.

«Ανοίξαμε το 2015 ακριβώς την εβδομάδα των capital controls στην Ελλάδα. Μπορείτε να καταλάβετε ότι πρόκειται για μια εμπειρία ζωής που θα με ακολουθεί πάντα» εξηγεί η κυρία Βλάσση, μιλώντας στο insider.gr. «Ακόμα μένουν στη μνήμη μου τα τεράστια προβλήματα του καλοκαιριού του 2015. Να σκεφτείτε ότι, ενώ ήμασταν έτοιμοι να ανοίξουμε, δεν μπορούσαμε καν να μεταφέρουμε τον εξοπλισμό που περιμέναμε από τα ελληνικά και ξένα εργοστάσια στο χώρο μας».

Και όμως, σε πείσμα των αντίξοων τότε οικονομικών συνθηκών για τη χώρα, το RACCONTO κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει τα εμπόδια αλλά και –χάρη στο σωστό και δουλεμένο concept του- να γίνει ένας ξεχωριστός προορισμός.

Η ιδέα

Μπορεί το RACCONTO να άνοιξε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όμως η ιδέα προϋπήρχε για πολλά χρόνια στο μυαλό της κυρίας Βλάσση. «Θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ μικρή να εργάζομαι τα καλοκαίρια στο κατάλυμα που διατηρούσε η οικογένεια μου στην Πάργα επί σειρά ετών. Η ιδέα να μετατρέψω το οικογενειακό κατάλυμα στο σημερινό RACCONTO ήταν μία μεγάλη πρόκληση και ένα στοίχημα που ήθελα να κερδίσω» αναφέρει χαρακτηριστικά.

RaccontoΗ ίδια θυμάται τον εαυτό της τα καλοκαίρια να αφιερώνει όλο της τον χρόνο στην εργασία στο κατάλυμα. «Προφανώς αυτά τα βιώματα, η εμπειρία διαχείρισης σε χώρο φιλοξενίας και σίγουρα μία έμφυτη διάθεση, δύναμη και επιθυμία με οδήγησαν στη σημερινή απόφαση. Για την οποία χαίρομαι βαθύτατα, καθώς είναι αυτό που θέλω να κάνω».

Βέβαια, το σημερινό ξενοδοχείο δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό, οικογενειακό κατάλυμα που λειτουργούσε στην Πάργα. «Όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ αποκλειστικά με το χώρο της φιλοξενίας, είχα στο μυαλό μου να δημιουργήσω ένα boutique hotel με υψηλές υπηρεσίες που θα προσφέρει κάτι καινούργιο στην περιοχή. Όχι μόνο αισθητικά, αλλά κυρίως ένα διαφορετικό concept. Έτσι, από την πρώτη στιγμή αποφάσισα να δημιουργήσω το 2015 το πρώτο adults only hotel στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας» αναφέρει η κυρία Βλάσση.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος έπαιξε το γεγονός ότι η επιχείρηση δεν παρέμεινε στατική αλλά αναβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο. Μέσα σε 5 σεζόν, από τα εγκαίνια του ξενοδοχείου μέχρι και σήμερα έγινε πλειάδα αλλαγών αλλά και παρεμβάσεων, με στόχο το επίπεδο των υπηρεσιών να βελτιώνεται κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξειδικευμένη ομάδα του ξενοδοχείου, αλλά και η προσθήκη νέων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών εντός και εκτός του χώρου.

RaccontoΤο «στοίχημα» που κατάφερε να κερδίσει μέσα σε αυτή την πενταετία το RACCONTO είναι να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής. Και απόδειξη της επιτυχίας είναι οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες, οι λεγόμενοι repeaters ή loyal guests όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται στον τουριστικό κλάδο. «Σήμερα μετράμε ένα παγκόσμιο βραβείο στο Λονδίνο, ένα ελληνικό και μία σωστή τοποθέτηση του ξενοδοχείου στην παγκόσμια αγορά, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανη» τονίζει η κυρία Βλάσση.

Μάλιστα, ένα ακόμα γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία του εγχειρήματος είναι πως το ξενοδοχείο δεν προσελκύει πελάτες μόνο από τις καθιερωμένες χώρες για την περιοχή (Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία) αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και το Ισραήλ.

Η μεγάλη απόφαση και οι προκλήσεις

Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν ειδυλλιακά, όμως πριν από περίπου έξι χρόνια η ιδιοκτήτρια του RACCONTO κλήθηκε να πάρει μια μεγάλη απόφαση. Εκείνη την εποχή εργαζόταν στην Αθήνα, στο χώρο της επικοινωνίας με μεγάλη επιτυχία. «Λίγο πριν πάρω την απόφαση να δημιουργήσω το RACCONTO στην Πάργα ήμουν πολύ κοντά στο να αναλάβω μία πολύ σημαντική θέση επικοινωνίας στο Λονδίνο, στα κεντρικά της εταιρείας με την οποία συνεργαζόμουν τότε. Η ιδέα όμως του RACCONTO με κέρδισε».

Racconto

Εντούτοις, ο δρόμος από την ιδέα στην πράξη μόνο με ροδοπέταλα δεν ήταν στρωμένος, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το ξενοδοχείο άνοιξε το καλοκαίρι του 2015. «Από τη μία έχεις να αντιμετωπίσεις η γραφειοκρατία, την υψηλή φορολογία και τις αγκυλώσεις. Και από την άλλη, έχεις να αντιμετωπίσεις την εκάστοτε τοπική κοινωνία όπου δραστηριοποιείσαι, η οποία σαφώς παίζει μεγάλο ρόλο στην πορεία της κάθε επιχείρησης», εξηγεί η κυρία Βλάσση.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «το να είσαι γυναίκα ξενοδόχος δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Συναντάς δυσκολίες, αλλά με δυνατό προϊόν και στρατηγική πιστεύω ότι καταφέρνει κανείς να πάρει τη θέση και τον σεβασμό που του αξίζει». Για την ίδια πάντως, η σκληρή δουλειά με απαιτητικούς πελάτες στο χώρο της επικοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια ήταν μεγάλος σύμμαχος στο θέμα διαχείρισης κρίσεων και δύσκολων συνθηκών. «Χαμόγελο, σκληρή δουλειά, και κυρίως ήθος, έτσι αντιμετωπίζω τις προκλήσεις», εξηγεί.

Τα επόμενα βήματα

Το επιχειρηματικό μυαλό της κυρίας Βλάσση πάντως δεν σταματά εδώ. Στόχος της είναι να μετατρέψει το RACCONTO σε ένα brand. Στην περίπτωση της Πάργας, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Η Ιόνια Οδός έχει διευκολύνει την οδική πρόσβαση στο ξενοδοχείο, ενώ παράλληλα η επέκταση του αεροδρομίου στο Άκτιο από τη Fraport προσελκύει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από το εξωτερικό.

Racconto

Παράλληλα όμως, η κατακόρυφη άνοδος των ξενοδοχείων στη χώρα και κυρίως στην Αθήνα δεν την αφήνει αδιάφορη. Όπως εξηγεί «έχει σημασία να δει κανείς τελικά πως θα εξελιχθεί όλο αυτό και ποια θα είναι η πραγματική τοποθέτηση της Αθήνας και της χώρας μας γενικότερα στον διεθνή χάρτη του τουρισμού». Εξάλλου, το ξενοδοχείο που «νίκησε» τα capital controls έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider