Ούριος άνεμος για τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ούριος άνεμος για τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα
Come back στην Ελλάδα κάνει η Disney Cruise Lines.

Ρυθμούς φαίνεται να ανεβάζει η ελληνική αγορά κρουαζιέρας σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις απώλειες των τελευταίων ετών (το 2017, οι απώλειες στον κλάδο άγγιζαν το 20%) αλλά και να εκμεταλλευτεί την δυναμική της περιοχής παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλοι ξένοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στα νερά της Μεσογείου στέλνουν θετικό μήνυμα για το μέλλον του κλάδου και επιστρέφουν ή αυξάνουν την δραστηριότητά τους στην χώρα μας.

Τρανό παράδειγμα η επιστροφή της Disney Cruise Lines στην χώρα μας με δρομολόγια διάρκειας 9 και 12 διανυκτερεύσεων. Όπως ανακοινώθηκε στο 5ο Posidonia Sea Tourism Forum, τα δρομολόγια θα συνδέουν τα λιμάνια του Αιγαίου με την Βενετία και την Αδριατική, με λιμάνια προσέγγισης στον Πειραιά, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και το Κατάκολο.

Αντιστοίχως και η MSC Cruises αναμένεται να προσθέσει κι ένα πέμπτο κρουαζιερόπλοιο στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνοντας έτσι τη συνολική διαθεσιμότητα κλινών κατά 26,4%. Η ίδια εταιρεία πρόκειται να προσθέσει ένα ακόμη κρουαζιερόπλοιο στο στόλο της στην περιοχή το 2020 ώστε να αυξήσει περαιτέρω τη συνολική διαθεσιμότητα των κλινών της κατά 25%.

Ωστόσο, η συνεχής αύξηση των κλινών αναμένεται να ασκήσει περισσότερη πίεση στις υποδομές που υπάρχουν σήμερα στα βασικά λιμάνια προσέγγισης, επειδή οι επιπλέον επιβάτες δεν μπορούν να κατευθυνθούν σε μικρότερους, εξίσου ελκυστικούς προορισμούς, καθώς αυτοί δεν διαθέτουν ακόμα κατάλληλες υποδομές για να δεχθούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Για παράδειγμα τα κρουαζιερόπλοια της Disney Cruises μπορούν να προσεγγίσουν μόνο έξι ελληνικά λιμάνια. Οι ξένες εταιρείες παρά τα προβλήματα κυρίως υποδομών που υπάρχουν στην Ελλάδα θέλουν να δρομολογούν κρουαζιερόπλοια τους και εκφράζουν τη λύπη τους που δεν μπορούν να προσεγγίζουν περισσότερα λιμάνια.

Κι όλα αυτά την ώρα που φορείς του κλάδου εκτιμούν ότι το 2019 αναμένεται άνοδος κατά περίπου 8% στις προσεγγίσεις σε σύγκριση με πέρσι. Παράλληλα εκτιμάται πως ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια, από 4,78 εκατ. επιβάτες το 2018. Από την εν λόγω αύξηση μάλιστα θα επωφεληθούν σημαντικά τόσο η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και η χώρα μας - αύξηση κατά 22% σε αριθμούς επιβατών και κατά 19,8% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για το σύνολο της περιοχής της Μεσογείου φέτος.

Σημαντική ώθηση στον κλάδο αναμένεται να δώσει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και της Medcruise, το οποίο υπεγράφη στο πλαίσιο του 5ου διεθνούς συνεδρίου «Posidonia Sea Tourism Forum» στο Καστρί. Το πλαίσιο συνεργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών αφορά την προώθηση της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην περιοχή μας και τον συντονισμό τους, όπου χρειάζεται, ώστε να παρουσιάζουν μια ενιαία θέση για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της κρουαζιέρας. Επιπλέον, οι δύο αυτοί οργανισμοί θα συνεργαστούν και σε πρωτοβουλίες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως κοινού ενδιαφέροντος, σχετικά με τη βιομηχανία της κρουαζιέρας, αντιμετωπίζοντας μαζί τις προκλήσεις που σχετίζονται με αυτήν. Ιδιαίτερα δε αυτές αφορούν την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών κρουαζιέρας, την ανάπτυξη και την προσαρμογή των λιμενικών εγκαταστάσεων στις νέες ναυπηγικές εργασίες και τις νέες τεχνολογίες ώστε να είναι έτοιμες έγκαιρα, σύμφωνα με τις νέες τάσεις, προς όφελος των λιμανιών κρουαζιέρας - μελών τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider