Με δύο ταχύτητες η τουριστική κίνηση το Πάσχα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με δύο ταχύτητες η τουριστική κίνηση το Πάσχα
Ποιοι προορισμοί έχουν υψηλές πληρότητες και ποιοι καταγράφουν υποτονική ζήτηση.

Πρεμιέρα για την νέα τουριστική σεζόν θα κάνουν τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας από την Πρωτομαγιά με το 20% μόνο εξ αυτών να καθυστερούν και να ανοίγουν τις πύλες τους στις 15 Μαΐου. Παρά δε την αστάθεια που καταγράφει τον τελευταίο μήνα ο καιρός, και δεδομένου ότι το φετινό Πάσχα κινείται πολύ κοντά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, αρκετές μονάδες έχουν ήδη ξεκινήσει την λειτουργία τους από τις 25 Απριλίου με στόχο να καλύψουν και τους εκδρομείς του Πάσχα, τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό(Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Βαλκάνια). Στους πρώτους που άνοιξαν συγκαταλέγονται τα περισσότερα ξενοδοχεία σε Κρήτη και άλλα μεγάλα νησιά ενώ και στην Βόρεια Ελλάδα το 70% των τουριστικών μονάδων έχει ήδη κάνει ποδαρικό.

Παρά τις προσπάθειες να κερδίσουν από το έγκαιρο άνοιγμά τους, οι πληρότητες των καταλυμάτων για την Πασχαλινή περίοδο κινούνται με δύο ταχύτητες ενώ βελτίωση επιδέχονται και οι πληρότητες για τους μήνες που ακολουθούν, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσσιου στο ΑΠΕ. «Σε σχέση με πέρυσι, παρατηρείται μικρή βελτίωση του αριθμού των προκρατήσεων σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς. Σε άλλες περιοχές, όμως, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, η πληρότητα δεν είναι η αναμενόμενη, με τους ξενοδόχους να ελπίζουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Έλληνες εκδρομείς που εμφανίζονται για την ώρα επιφυλακτικοί εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών».

Τη μερίδα του λέοντος κατέχει το τετραήμερο από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα και ο μέσος όρος διαμονής είναι οι τρεις διανυκτερεύσεις. Εντονότερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Κέρκυρα, όπου η τουριστική κίνηση αναμένεται φέτος ενισχυμένη, όπως και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Σαντορίνη και η Μύκονος (μαζί με τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών), η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η περιοχή των Μετεώρων και τα Τρίκαλα, η Μαγνησία και η Κεφαλονιά.

Ενδεικτικά στην Κέρκυρα οι πληρότητες αγγίζουν το 90%, στην Αίγινα το 81%, στις Σπέτσες και την Ύδρα το 85%. Ικανοποιητική κρίνεται η κίνηση στην Αρκαδία, την Αχαΐα και την Εύβοια, ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Λαμίας, όπως και στα περιφερειακά ξενοδοχεία των Σερρών σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία πόλης. Αυξημένες είναι φυσικά και οι πληρότητες σε Μύκονο και Σαντορίνη με τους τουρίστες της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας να καλύπτουν ήδη το 75% με 80% των διαθέσιμων καταλυμάτων.

Πήλιο και Σποράδες τώρα προσελκύουν περισσότερους τουρίστες εν συγκρίσει με πέρυσι με την πασχαλινή περίοδο να εξελίσσεται σε μια από τις πλέον καλές περιόδους για τον τουρισμό του Βόλου και γενικότερα της Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη, ως τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας οι κρατήσεις άγγιζαν το 70% στην περιοχή και οι ενδείξεις δείχνουν ότι στον μητροπολιτικό Βόλο θα φθάσουν και στο 98% μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, με κυρίαρχη θέση να έχουν τα παραδοσιακά θέρετρα του Πηλίου, όπως Πορταριά, Μακρυνίτσα, Μηλιές, Τσαγκαράδα, αλλά και όλα τα παραθαλάσσια θέρετρα. ζήτηση σε ξενοδοχεία για διανυκτερεύσεις σε Βόλο και Μαγνησία την φετινή πασχαλινή περίοδο είναι μεγαλύτερη και παρατεταμένη και λόγω της Πρωτομαγιάς. Σημαντικό μερίδιο έχουν και οι Σποράδες, όπου τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται με αυξημένες πληρότητες και θα κορυφωθούν Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο, με κυρίαρχο προορισμό την Σκιάθο.

Υψηλή προσφορά και ικανοποιητική ζήτηση καταγράφεται και στις Κυκλάδες. Ενδεικτικά στη Νάξο λειτουργούν ήδη 258 μονάδες να είναι ήδη ανοιχτές με τις πληρότητες να φτάνουν το 70% ενώ στην Πάρο με 177 ξενοδοχειακές μονάδες ανοιχτές οι πληρότητες αγγίζουν το 79%.

Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η ζήσηση στην Καβάλα, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, η Ρόδος και η Θράκη ενώ ελαφρώς βελτιωμένη θα είναι η κίνηση σε Λέσβο και Λευκάδα.

Στον αντίποδα, υποτονική είναι η κίνηση στη Λάρισα, τη Θάσο, τη Δράμα, την Ημαθία, την Κω και τα Καλάβρυτα. Σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κινείται και η τουριστική κίνηση στην Χαλκιδική με τους ξενοδόχους και λοιπούς καταστηματάρχες της περιοχής να ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ιδιαιτέρως «υποτονική» χαρακτηρίζεται κι από τους τουριστικούς φορείς της περιοχής και η κίνηση στη Ζάκυνθο με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο ακόμη και για 50% πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, παρ' όλο που το Πάσχα έπεφτε νωρίς.

Όσο για τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας η τουριστική κίνηση εκτιμάται λίγο κατώτερη εν συγκρίσει με τα περσινά επίπεδα. Οι ξενοδόχοι της Αθήνας εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις last minute κρατήσεις ενώ αντίστοιχη με το Πάσχα του 2018 αναμένεται η κίνηση στη Θεσσαλονίκη, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία να προσεγγίζουν το 65 - 70%. Οι τιμές ανά δωμάτιο κυμαίνονται σχεδόν στα περσινά επίπεδα, ξεκινούν κατά μέσο όρο από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (περιλαμβάνουν προαιρετική έξτρα χρέωση για τα πασχαλινά γεύματα) και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider