Την αεροπορική της Thomas Cook βάζει στο μάτι η Fosun

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την αεροπορική της Thomas Cook βάζει στο μάτι η Fosun
Πολλοί είναι οι μνηστήρες που φλερτάρουν με την εξαγορά μέρους ή του συνόλου των αεροπορικών δραστηριοτήτων της Thomas Cook.

Πολλοί είναι οι μνηστήρες που φλερτάρουν με την εξαγορά μέρους ή του συνόλου των αεροπορικών δραστηριοτήτων της Thomas Cook, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης, με την κινεζική Fosun να συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών.

Να σημειωθεί ότι η Thomas Cook έβαλε πωλητήριο στην αεροπορική της εταιρεία ήδη από τον Φεβρουάριο με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία ώστε να επενδύσει στα ξενοδοχεία της και να ψηφιοποιήσει τα κανάλια πωλήσεών της. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγο μετά την αύξηση των ζημιών το τελευταίο τρίμηνο του 2018, από 14 εκατ. στερλίνες σε 60 εκατ.με τα έσοδα της να παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα, αυξανόμενα μόλις κατά 1% στα 1,66 δις. λίρες. Ένα μήνα αργότερα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει 21 καταστήματα στην Βρετανία αλλά και να περικόψει περί τις 300 θέσεις εργασίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο η είδηση προσέλκυσε διάφορους επενδυτές μεταξύ των οποίων και την κινεζική Fosun, σύμφωνα με το Sky News, μια εταιρεία η οποία ήδη διατηρεί συνεργασία με την Thomas Cook μέσω κοινοπραξίας που έχει δημιουργηθεί μεταφέροντας κινέζους ταξιδιώτες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας.

Παρότι η Thomas Cook αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, πηγές της κινεζικής εταιρείας επιβεβαίωσαν στο Sky News το ενδιαφέρον εξηγώντας ωστόσο ότι μια τέτοια κίνηση χρειάζεται χρόνο, γι' αυτό και δεν αποκλείεται να περάσουν μήνες πριν κατατεθεί επίσημη προσφορά, η οποία παραμένει αβέβαιο αν θα ευδοκιμήσει.

Προάγγελος αυτού του ενδιαφέροντος θα μπορούσε να θεωρηθεί και η προ διετίας δήλωση της κινεζικής εταιρείας που έλεγε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της (12%) στον τουριστικό οργανισμό Thomas Cook Group για να αρχίσει να διαμορφώνει πακέτα διακοπών στην Ευρώπη ειδικά για την τεράστια κινεζική αγορά.

Η Fosun ιδρύθηκε το 1992 και το 2007 η μητρική Fosun International εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ. Σήμερα η εταιρεία έχει εδραιώσει την παρουσία της βασιζόμενη στο επιχειρηματικό μοντέλο των «ασφαλειών, της βιομηχανίας, των επενδύσεων και της διαχείρισης κεφαλαίων, επιτυγχάνοντας ουσιαστική διαφοροποίηση πηγών εσόδων και κυκλικά βιώσιμο επιχειρηματικό σχήμα. Πέρα από το ενδιαφέρον της για την Thomas Cook τα στελέχη της κινεζικής εταιρείας διαμηνύουν εδώ και καιρό και τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ως βασικού επενδυτικού προορισμού. Ηδη στην Ελλάδα η εταιρεία έχει επενδύσει κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος της Κίνας πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2011 όταν απέκτησε το 9,5% της εταιρείας κοσμημάτων και αξεσουάρ Folli Follie, από την οποία αποχώρησε πρόσφατα. Πλέον η Fosun είναι εκ των βασικών χρηματοδοτών της επένδυσης του Ελληνικού που μαζί με το τίμημα θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, «χτύπησε» με αξιώσεις την Εθνική Ασφαλιστική – ορισμένοι διαπίστωσαν και το απώτερο ενδιαφέρον για την ίδια την Εθνική Τράπεζα -, έχει αποκτήσει το 100% του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Club Med στην Εύβοια και διατηρεί φιλόδοξα σχέδια για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα μαζί με την Thomas Cook. «Η Ελλάδα είναι πολύ ασφαλές μέρος για επισκέπτες», δήλωνε πριν από λίγο καιρό ο Πρόεδρος του τουριστικού και εμπορικού ομίλου της Fosun ,Τζιμ Τζιανόνγκ Τσιαν, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλές καλές ευκαιρίες για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όσο για την Thomas Cook αποτελεί έναν από τους ιστορικούς tour operator παγκοσμίως. ιδρυθείσα το 1841 από τον επιχειρηματία Τόμας Κουκ σήμερα αριθμεί περί τα 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως, με έσοδα ύψους 9 δισ. στερλινών το χρόνο, ενώ απασχολεί 22.000 άτομα σε 16 χώρες. Η Thomas Cook διαθέτει σήμερα ένα στόλο 103 αεροσκαφών, το 1/4 των οποίων εξυπηρετεί προορισμούς μακρινών αποστάσεων.

Έντονη είναι η δραστηριότητά της και στη χώρα μας, όχι μόνο μέσω των πτήσεών της αλλά και των τουριστικών καταλυμάτων στα οποία επενδύει. Τα σχέδια της περιλαμβάνουν συνεχιζόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της αύξησης των ξενοδοχειακών μονάδων της Thomas Cook, με δημοφιλή νέα σήματα όπως το Casa Cook και το Cook's Club.

Η εταιρεία προανήγγειλε ήδη από πέρυσι επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Στο επενδυτικό πρόγραμμα του tour operator, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη μετά την TUI, περιλαμβάνεται και το άνοιγμα τεσσάρων νέων μονάδων στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά αφορούν ένα Casa Cook στα Χανιά που θα είναι έτοιμο να ανοίξει το καλοκαίρι του 2019, ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο 63 δωματίων στο Τιγκάκι της Κω, ένα ξενοδοχείο 250 δωματίων επίσης στην Κω και το SunConnect Cyprotel Φαληράκι, ένα οικογενειακό θέρετρο 356 δωματίων με aquapark στη Ρόδο. Επιπλέον ο tour operator έχει ανακοινώσει τη λειτουργία έξι ξενοδοχείων στην Ισπανία και τριών στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider