VirtualDIVER: Εικονική περιήγηση και κατάδυση στην Σαντορίνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
VirtualDIVER: Εικονική περιήγηση και κατάδυση στην Σαντορίνη
Έλληνες ερευνητές αναπτύσσουν μια ολοκληρωμένη διαδραστική πλατφόρμα υποθαλάσσιων και επίγειων εικονικών εμπειριών για τουριστικούς φορείς.

Μια υποθαλάσσια και επίγεια ξενάγηση έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα την περασμένη Τετάρτη στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη, μέσω του VirtualDIVER, της πρώτης ολοκληρωμένης διαδραστικής πλατφόρμας υποθαλάσσιων και επίγειων εικονικών εμπειριών για τουριστικούς και πολιτιστικούς φορείς, την οποία αναπτύσσουν Έλληνες ερευνητές.

Την πλατφόρμα VirtualDIVER δημιούργησε το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ΕΜΠ (Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης), καθώς και οι εταιρείες TETRAGON (Θεσσαλονίκη), STEFICON (Αθήνα) και up2metric (Αθήνα), έκαναν τη διεθνή παρουσίαση του VirtualDIVER.

Στόχος τους είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διαδραστικής πλατφόρμας που επιτρέπει την «ξενάγηση» του χρήστη σε περιβάλλον φυσικό (τεχνικές επαυξημένης πραγματικότητας) και εικονικό (τεχνικές εικονικής πραγματικότητας), σε περιοχές τουριστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως είναι π.χ. σημεία με μοναδικές γεωμορφολογικές δομές, ναυάγια, βυθισμένα λιμάνια και πολιτείες, θαλάσσια πάρκα, περιοχές NATURA κ.λπ., με σκοπό τον εμπλουτισμό της ταξιδιωτικής εμπειρίας και την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού.

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να «εμβυθίζονται» σε πραγματικά ή φανταστικά περιβάλλοντα με διαφορετικά μέσα (πχ. «τάμπλετ», γυαλιά εικονικής πραγματικότητας κ.α.), ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται ή όχι στο σημείο της περιήγησης.

Η τεχνολογία στα πεδία της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, προσφέροντας πλέον τεχνικές λύσεις σε περιβάλλοντα που μέχρι σήμερα ήταν δύσκολη και μη επιχειρησιακή η μοντελοποίηση τους. Από την άλλη, το υποθαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, αν και έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον σε όλα τα πεδία της θαλάσσιας έρευνας, δεν έχει σχεδόν καθόλου αξιοποιηθεί σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο.

Έτσι οι δημιουργοί της πλατφόρμας εκτιμούν ότι δημιουργούνται σήμερα επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, που με τη συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση προσπαθούν να καλύψουν. Διαβλέπουν ένα εμπορικό κενό στην αγορά, σε σχέση με τον σημερινό ανταγωνισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη, και επιχειρούν να το καλύψουν έγκαιρα με το VirtualDIVER.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider