Ευρωπαϊκός έπαινος για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκός έπαινος για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατάφερε να ξεπεράσει στην τελική κατάταξη μεγαλύτερους αερολιμένες με εκατομμύρια επιβάτες

Σημαντική βράβευση για το αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» στο Routes Europe 2019 του Αννόβερου, το οποίο έλαβε «εξαιρετικό έπαινο» στην κατηγορία των αερολιμένων με λιγότερους από 4 εκ. επιβάτες.

Σύμφωνα με την Ελευθερία OnLine, το 1ο βραβείο της ίδιας κατηγορίας κατέκτησε όπως και πέρυσι η πύλη της Δυτικής Δανίας του αεροδρομίου Billund, το οποίο ξεπέρασε τους 3,5 εκ. επιβάτες για πρώτη φορά στην ιστορία. Φιναλίστ στην ίδια πάντα κατηγορία, χωρίς όμως να βραβευτούν, ήταν τα αεροδρόμια της Αμβέρσας, του Ζάγκρεμπ (πρωτεύουσα της Κροατίας) και του Κισινάου (πρωτεύουσα της Μολδαβίας).

Ουσιαστικά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατάφερε να ξεπεράσει στην τελική κατάταξη μεγαλύτερους αερολιμένες με εκατομμύρια επιβάτες και είδε την «πλάτη» μόνο του Billund που έχει επενδύσει 6 εκ. ευρώ σε κίνητρα προσέλκυσης νέων αεροπορικών εταιρειών και δρομολογίων. Αν το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας διέθετε τις υποδομές και τη χρηματοδότηση των ανταγωνιστών του σύντομα θα "απογειωνόταν" όπως το "Ελ. Βενιζέλος" της Αθήνας, που κατέκτησε το 1ο βραβείο στους αερολιμένες με περισσότερους από 20 εκ. επιβάτες.

Στην ιστοσελίδα του Routes Europe 2019 αναφέρεται για τον αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»:

«Ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας είναι ένα μικρό κρατικό αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την Πελοπόννησο, περιοχή της Νότιας Ελλάδας. Μετά το άνοιγμα του πολυτελούς θερέτρου Costa Navarino το 2010, το αεροδρόμιο έχει επικεντρωθεί στην προσέλκυση νέων άμεσων δρομολογίων, έτσι ώστε οι τουρίστες στην περιοχή να μην χρειάζεται να κάνουν τρίωρο ταξίδι με το αυτοκίνητό τους από την Αθήνα. Εχει αναπτυχθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα αεροπορικών υπηρεσιών, με στόχο συγκεκριμένες αγορές όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Από τότε που ξεκίνησε η στρατηγική το 2015, η Καλαμάτα παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15,2%. Ο αριθμός των επιβατών το 2018 αυξήθηκε κατά 4%, με 19 αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν περισσότερες από 60 εβδομαδιαίες πτήσεις κατά την περίοδο αιχμής εξυπηρετώντας 28 προορισμούς. Το 2019, η Ryanair δρομολογεί πτήσεις προς το Μιλάνο, την Πίζα, τη Σόφια και το Λονδίνο (Στάνστεντ), ενώ η ΕasyJet ξεκινά δύο νέες εβδομαδιαίες πτήσεις από το Μάντσεστερ».

Το Billund

Για το αεροδρόμιο του Billund η ιστοσελίδα του Routes Europe 2019 αναφέρει: «Το αεροδρόμιο Billund το 2018 αναπτύχθηκε για 9η συνεχόμενη χρονιά, ξεπερνώντας τα 3,5 εκατομμύρια επιβάτες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Πέρυσι προστέθηκαν οι νέοι προορισμοί της, του Μπέργκεν, της Λισσαβόνας, της Βιέννης και της Βαρσοβίας, ενώ οι εταιρείες LOT Polish Airlines και Widerøe άρχισαν να πετούν για πρώτη φορά από το Billund. Δεδομένου ότι η πόλη του Billund είναι πολύ μικρή (σ.σ. 6.313 κάτοικοι) για να διατηρήσει μόνη της οποιεσδήποτε άμεσες αεροπορικές υπηρεσίες, η στρατηγική μάρκετινγκ επικεντρώθηκε στη μετατροπή του αεροδρομίου σε πύλη της Δυτικής Δανίας που θα εξυπηρετεί επτά πόλεις. Το 2018 οργανώθηκαν περισσότερες από 40 επισκέψεις και συναντήσεις με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών που απέδωσαν 9 νέες γραμμές για το 2019, 21 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις σε πέντε υφιστάμενες διαδρομές και μια νέα βάση νορβηγικής εταιρείας. Ο αερολιμένας του Billund έχει επενδύσει 6 εκ. ευρώ σε κίνητρα για την υποστήριξη νέων δρομολογίων και αυξήσεων της παραγωγικής ικανότητας, ενώ 20 από τις 23 αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν την παρουσία τους το 2018».

Η Περιφέρεια και οι «Φίλοι του Αεροδρομίου»

«Ο δυναμικός σχεδιασμός μας, που υπακούει στις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς, μαζί με τις επενδύσεις μας και τις στρατηγικές μας συνεργασίες με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και την Aegean Air, αεροπορικές εταιρείες, θεσμικούς φορείς και φυσικά τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου της Καλαμάτας κ. Μανδηλάρη έφεραν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σχολιάζοντας τη βράβευση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Το βραβείο εκ μέρους της Περιφέρειας παρέλαβε ο εντεταλμένος σύμβουλος Απόστολος Παπαφωτίου.

Στην ιστοσελίδα τους στο Facebook οι «Φίλοι του Αεροδρομίου Καλαμάτας»αναφέρουν για τη βράβευση:

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το αποτέλεσμα, συγχαρητήρια σε όσους πρωτοστάτησαν στην αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια των τελευταίων ετών, την επιχειρηματική κοινότητα, με αιχμή των προσπαθειών την ΤΕΜΕΣ, την Περιφέρεια, τη συμβολή των ΜΜΕ στη διαμόρφωση τουριστικής συνείδησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος. Σε ό,τι μας αφορά και εννοώ όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του αεροδρομίου και στις εταιρείες, εργαστήκαμε σκληρά και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να συνεχιστεί αυτή η δυναμική της τουριστικής ανάπτυξης και των αερομεταφορών. Ελπίζουμε αυτή η βράβευση να αποτελέσει ένα κίνητρο για την ανάπτυξη των υποδομών και ενίσχυσης όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών».

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Αναλυτικά τα βραβεία ανά κατηγορία:

Νικητής σε όλες τις κατηγορίες

Αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

Αεροδρόμιο με λιγότερους από 4 εκατομμύρια επιβάτες

Νικητής: Billund - Δανία (όπως και το 2018)

Εξαιρετικός έπαινος: Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Αεροδρόμιο 4-20 εκατομμύρια επιβάτες

Νικητής: Βουδαπέστη

Εξαιρετικός έπαινος: Αγία Πετρούπολη, αεροδρόμιο Pulkovo

Αεροδρόμιο πάνω από 20 εκατομμύρια επιβάτες

Νικητής: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Εξαιρετικός έπαινος: Βρυξέλλες

ΟΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια επιβάτες

Αεροδρόμιο του Μονάχου

Αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών

Avinor Αεροδρόμιο του Οσλο

Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης

Διεθνές Αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας

4-20 εκατομμύρια επιβάτες

Αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

Αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης, Pulkovo

Αεροδρόμιο του Λονδίνου

Αεροδρόμιο Albrecht Dürer, Νυρεμβέργη

Λιγότεροι από 4 εκατομμύρια επιβάτες

Διεθνές Αεροδρόμιο Κισινάου

Αεροδρόμιο Billund

Αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ

Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Διεθνές Αεροδρόμιο της Αμβέρσας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider