Ρέτσος: «Καμπανάκι» για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέτσος: «Καμπανάκι» για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού
Η «ωριμότητα» του ελληνικού τουρισμού απαιτεί να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις.

Σήμα κινδύνου για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού εξέπεμψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, κ. Γιάννης Ρέτσος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι μεγάλο το στοίχημα είναι πλέον η διαχείριση των ελληνικών τουριστικών προορισμών, μετά την συνεχόμενη έκρηξη των τουριστικών αφίξεων.

«Η ωριμότητα του ελληνικού τουρισμού απαιτεί να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις, οι οποίες είναι πολλές, καθώς και να εστιάσουμε στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα» σημείωσε ο κ. Ρέτσος κι εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι αν οι αφίξεις κάθε χρόνο θα είναι ανοδικές ή λιγότερο καθοδικές», αλλά το αν η Ελλάδα, ως ώριμη τουριστική χώρα θα καταφέρει να "παίξει μπάλα" στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού και να διατηρήσει το καλό «brand name» της, ελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες. Για την διατήρηση αυτής της δυναμικής, όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος απαιτείται η συνεργασία όλων: πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, επιχειρηματιών» σημείωσε ο κ. Ρέτσος.

Ο κ. Ρέτσος εξήγησε ότι ο βαθμός ικανοποίησης των εισερχόμενων τουριστών μπορεί εύκολα να πληγεί από χρόνιες παθογένειες στις υποδομές, που στη δεδομένη χρονική συγκυρία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αν θέλει η Ελλάδα να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει περεταίρω τις τουριστικές ροές της. «Η ενεργειακή επάρκεια, ειδικά των νησιών, η υδροδότηση, η καθαριότητα, η ασφάλεια, τα οδικά δίκτυα, οι συνοριακοί σταθμοί, τα λιμάνια, αλλά και οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που διαμορφώνονται από την έλευση 30 εκατομμυρίων τουριστών σημείωσε χαρακτηριστικά και προσθέσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν αιτία για καθυστερήσεις προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες. «Ο προγραμματισμός θα πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της προσεχούς περιόδου. Για το λόγο αυτό ζήτησε να μπουν επιτέλους στην ατζέντα τα προς επίλυση προβλήματα ενόψει και των εκλογών».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ρέτσος και στο ζήτημα της καθαριότητας, στηλιτεύοντας την εικόνα στην Κέρκυρα, αλλά και το πρόβλημα που εντοπίζεται σε δήμους που κυριαρχεί η βραχυχρόνια μίσθωση. Παράλληλα βέβαια ανέδειξε το ζήτημα των συνοριακών σταθμών, σημειώνοντας ότι εφόσον το ένα τρίτο της τουριστικής κίνησης να διακινείται μέσω των συνόρων, η υφιστάμενη κατάσταση είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών.

Αναφερθείς στο ζήτημα της φορολογίας ο κ.Ρέτσος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανταγωνίζεται τις χώρες που έχουν ΦΠΑ χαμηλότερο από αυτόν της Ελλάδας. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί πολύ κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τη μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, διαμονή και ναυτιλία γα τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Την ίδια στιγμή ζητά την κατάργηση ή τη μερική εφαρμογή του φόρου διαμονής, με τον κ. Ρέτσο να αναφέρει ότι ενώ ο στόχος του μέτρου ήταν 74 εκατ. ευρώ το 2018, τελικά απέδωσε 140 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο αυτό, προσέθεσε ο κ. Ρέτσος, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο μόνο το διάστημα της υψηλής ζήτησης (όπου και θα επιτευχθεί ο στόχος των 70 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ) και τους υπόλοιπους μήνες του έτους να μην υφίσταται. «Η κατάργηση αυτού του φόρου είναι υπέρ της ικανοποίησης των πελατών» είπε, εξηγώντας ότι τον πληρώνουν οι πελάτες των ξενοδοχείων.

Παραμένοντας στην οικονομική ατζέντα, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού εμποδίζει την ανάσχεση της ανεργίας και ζήτησε πρόβλεψη ειδικού μισθολογίου εισαγωγής για όσους θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας, μετά από μακροχρόνια ανεργία.

Τέλος για το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης τονίστηκε ότι οι παρεμβάσεις είναι συνεχείς, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε, μεταξύ άλλων, την πρόταση για φόρο στην κάθε κράτηση που γίνεται στις πλατφόρμες τύπου Αirbnb , ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά δεν μπορεί "μια πολυκατοικία" που ενοικιάζεται 365 μέρες το χρόνο να είναι στην κατηγορία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider