Πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει ο τουρισμός το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει ο τουρισμός το 2019
O ελληνικός τουριστικός κλάδος αναπτύσσεται με ρυθμό ανάπτυξης τρεισήμισι φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας.

Η αλματώδης ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου τα τελευταία χρόνια τον έχει μετατρέψει και σε έναν από τους καλύτερους «εργοδότες» της χώρας, προσφέροντας το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, το οποίο ισοδυναμεί με 988.600 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού - WTTC (Economic Impact Research 2019) για τον οικονομικό αντίκτυπο και την κοινωνική σημασία του τουρισμού, το 2019 ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από τότε που το WTTC καταγράφει την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Ακόμη και στην περίοδο των υψηλών οικονομικών επιδόσεων πριν από την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα απασχολούνταν λιγότεροι άνθρωποι στον κλάδο του τουρισμού από ό,τι το 2018 (934.500 το 2006).

Όπως αποδεικνύει η έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), ο ελληνικός τουριστικός κλάδος αναπτύσσεται με ρυθμό ανάπτυξης τρεισήμισι φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας. Ειδικότερα, το 2018 ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδιών στην χώρα αναπτύχθηκε κατά 6,9% την ώρα που ο ρυθμός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας έφτασε το 2,0%. Μάλιστα ο ελληνικός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό.

Σε απλή μετάφραση ένα από τα πέντε πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προήλθε από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων, δηλαδή δαπάνες ύψους 37,5 δισ. ευρώ (44,6 δις δολάρια).

Αντίστοιχη είναι και η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας, η οποία ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αγγίξει το 20% του συνολικού ΑΕΠ.

Κατά τα λοιπά και σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η οποία διεξάγεται τα τελευταία 30 χρόνια από τον WTTC ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα το 2018 υπερέβη το ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν 2,4%. Τόσο η συνολική οικονομία της ΕΕ όσο και η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκαν κατά 2,0%, αλλά ο ελληνικός ταξιδιωτικός τομέας σημείωσε αλματώδη άνοδο σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Επιπλέον, ενισχύθηκε με 18,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες των διεθνών επισκεπτών, που αντιπροσωπεύουν το 27,9% των συνολικών εξαγωγών.

Τα νούμερα φαντάζουν ακόμα πιο ενθαρρυντικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα δύο τρίτα των εισερχόμενων ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα προέρχονταν από διεθνείς επισκέπτες (66%) και το ένα τρίτο από εσωτερικές μετακινήσεις (34%). Εξ' αυτών ο κύριος όγκος των ταξιδιωτικών δαπανών ήταν για λόγους αναψυχής, σε ποσοστό 94%, και το 6% για επαγγελματικούς λόγους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider