Πούλησε η Dogus το Hilton, στο 51% η συμμετοχή της TEMES

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούλησε η Dogus το Hilton, στο 51% η συμμετοχή της TEMES
Σε εταιρεία του Ομίλου Olayan το 49% του Hilton.

Στα χέρια της ΤΕΜΕΣ περνά πλέον το 51% της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του εμβληματικού Hilton Αθηνών, μετά από συμφωνία που υπεγράφη για την αύξηση της συμμετοχής της και την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας.

Πέρα από την συμφωνία για την αύξηση της συμμετοχής στην Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. χέρια άλλαξε και το υπόλοιπο 49% της εταιρείας περνώντας από την D Hospitality B.V., θυγατρική του Ομίλου Dogus στην εταιρεία του Ομίλου Olayan, ο οποίος είναι και μέτοχος της ΤΕΜΕΣ. O όμιλος Olayan, ιδρύθηκε το 1947 και είναι μια ιδιωτική, πολυεθνική επιχείρηση με ενεργό χαρτοφυλάκιο διεθνών επενδύσεων και ποικίλων εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή. Ο Όμιλος έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Ριάντ και την Αθήνα, με συνεχή παρουσία για περισσότερα από 40 χρόνια. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται άμεσα και σε συνεργασία με κορυφαίες τοπικές και διεθνείς επιχειρήσεις, τόσο σε επενδυτικές όσο και σε διαχειριστικές δραστηριότητες

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας - περαιτέρω λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνε γνωστές - τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της εταιρείας «η TEMEΣ είχε μια εξαιρετική συνεργασία με τον Όμιλο Dogus, η οποία έθεσε τις βάσεις για μελλοντικές συνέργειες στο χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης».

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό υπάρχει έντονη φημολογία ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Dogus Holding AS, αναζητά αγοραστές για ξενοδοχεία κι εστιατόρια πολυτελείας που διατηρεί στη Νότια Ευρώπη, φήμες που ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε διαψεύσει. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν διεθνή και τουρκικά μέσα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρεί να αναδιαρθρώσει τα χρέη του σε μια στιγμή που ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Τουρκία αυξάνει επικίνδυνα – λόγω της ελεύθερης πτώσης της τουρκικής λίρας και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Οι φήμες για τα προβλήματα της Dogus και για ενδεχόμενο πωλητήριο των περιουσιακών της στοιχείων είχαν ξεκινήσει το Απρίλιο του 2018 με την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας κι τον Οκτώβριο του 2018 μετά και την υποβάθμιση της Dogus στο επίπεδο του Β- από τον οίκο Standard&Poor’s.

Όσο για το μέλλον του Hilton, η εταιρεία εδώ και καιρό έχει προαναγγείλει την αναβάθμιση και επανατοποθέτηση του ακινήτου στην ελληνική και διεθνή αγορά, ώστε να δημιουργηθεί ένας μοναδικός προορισμός πόλης που θα περιλαμβάνει εκτός από τις ξενοδοχειακές υποδομές κορυφαίας ποιότητας, πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς χώρους γαστρονομίας, θεματικούς εμπορικούς χώρους και άλλες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Αυτή η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη θέση της ΤΕΜΕΣ ως κορυφαίας εταιρείας στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών και ακίνητης περιουσίας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών. H Costa Navarino αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο. Αποτελείται από πέντε ξεχωριστές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης σε συνολική έκταση 10.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, signature γήπεδα γκολφ, σπα διεθνών προδιαγραφών, συνεδριακά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες. Στον Όμιλο ανήκει επίσης το 51% της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας ενός ιστορικού και εμβληματικού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο διαχειρίζεται η Hilton και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την επωνυμία Hilton Αθηνών για τα επόμενα χρόνια μετά και την τριετή παράταση της σύμβασης με την αλυσίδα Hilton.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider