Την Airbnb μηνύει το Παρίσι ζητώντας αποζημίωση 125 εκατ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Airbnb μηνύει το Παρίσι ζητώντας αποζημίωση 125 εκατ. ευρώ
Για παράνομη μίσθωση 1.000 κατοικιών από κατοίκους του Παρισιού.

Μήνυση σε βάρος της Airbnb καταθέτει η πόλη του Παρισιού για τη δημοσίευση 1.000 παράνομων καταχωρήσεων ενοικίασης, οι οποίες θα μπορούσαν να κοστίσουν στην αμερικανική εταιρεία πάνω από 12,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την δήμαρχο του Παρισιού.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, οι ιδιοκτήτες σπιτιών στο Παρίσι μπορούν να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους για βραχυπρόθεσμη μίσθωση σε πλατφόρμες τύπου Airbnb μέχρι και 120 ημέρες το χρόνο.

Οι καταχωρήσεις μάλιστα θα πρέπει να περιλαμβάνουν έναν αριθμό εγγραφής ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ιδιοκτησίες δεν νοικιάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το διαμέρισμά τους.

Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο που ψήφισε το 2018 η Γαλλία, επιχειρήσεις όπως η Airbnb που παραβιάζουν τους προαναφερθέντες κανονισμούς μπορούν να τιμωρούνται με πρόστιμα ύψους 12.500 ευρώ ανά παράνομη καταχώρηση, νόμο που θα επικαλεστεί και κατά την δικαστική διαμάχη με την αμερικανική εταιρεία η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Χινταλγκό

Η πρακτική του Παρισιού είναι από τις πιο «μαχητικές» που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής να ακολουθούν πόλεις που αλλοιώνονται ή που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω Airbnb.

Πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο εκφράζουν ανησυχίες ότι πλατφόρμες όπως η Airbnb αποτελούν αθέμιτους ανταγωνιστές για τα ξενοδοχεία και αλλοιώνουν τον αστικό ιστό μετατρέποντας ορισμένες γειτονίες σε αμιγώς τουριστικές - ανά περιπτώσεις και μη προσβάσιμες για τους κατοίκους της πόλης.

Από πλευράς της η πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων ανέφερε ότι έχει ήδη εφαρμόσει μέτρα για να ωθήσει τους χρήστες του Παρισιού να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ωστόσο εκπρόσωπος της εταιρείας προσέθεσε ότι οι νόμοι του Παρισιού είναι «αναποτελεσματικοί, δυσανάλογοι και κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών».

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Airbnb μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ το Παρίσι ως μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις στον κόσμο, αποτελεί την μεγαλύτερη ενιαία αγορά της με περίπου 65.000 κατοικίες εγγεγραμμένες.

Βέβαια τα αντίμετρα δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο Παρίσι. Κι άλλες πόλεις ετοιμάζουν αντίστοιχα αυστηρές νομοθεσίες και κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η Ιρλανία. Εκεί οι περιορισμοί των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο και σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευτεί θα είναι αυστηρότερες από αυτές που σήμερα ισχύουν στο Παρίσι.

Από τον Ιούνιο, οι ιδιοκτήτες σπιτιών θα μπορούν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους για 14 μέρες κάθε φορά και για λιγότερες από 90 ημέρες συνολικά το χρόνο.
Για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις που ξεπερνούν τις 90 ημέρες ετησίως, θα πρέπει να δοθεί διαφορετική οικοδομική άδεια που θα επιτρέπει την χρήση της ιδιοκτησίας για εμπορική χρήση. Ωστόσο σε περιοχές με υψηλή ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων, οι τοπικές αρχές έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την τροποποίηση της άδειας ή την έκδοση νέας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους νέους νόμους όποιος νοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb θα πρέπει να εγγραφεί στην τοπική αρχή. Η αντίδραση αυτή της Ιρλανδικής κυβέρνησης ήρθε γιατί ο αριθμός των κατοικιών που νοικιάζονται βραχυπρόθεσμα μέσω Airbnb αυξήθηκε κατά 1.000 κατοικίες μέσα σε ένα έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, σελίδα που αναλύει τις τάσεις της αγοράς σε ολόκληρο τον κόσμο, στο Δουβλίνο υπάρχουν σήμερα 6.228 ενεργά μισθώματα , εκ των οποίων 3.629 ήταν ολόκληρα σπίτια, με μέση ημερήσια χρέωση τα 139 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider