Το Airbnb κερδίζει τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Airbnb κερδίζει τα ξενοδοχεία της Αθήνας
Απογοητευτικά τα έσοδα της εορταστικής περιόδου παρά τις αυξημένες αφίξεις

Σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία φαίνεται πως βρίσκονται οι αφίξεις των ξένων επιβατών στην χώρα με την τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας γεγονός που εντείνει τους φόβους για μια πτωτική πορεία την νέα χρονιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος κινήθηκε ανοδικά και τον Ιανουάριο, καταγράφοντας αύξηση 6,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Ειδικότερα το σύνολο των επιβατών για το μήνα αυτό, ανήλθε στα 1,28 εκατ. με τον κύριο όγκο των επιβατών από το εξωτερικό να είναι αυξημένο κατά 12% εν αντιθέσει με τους επιβάτες του εσωτερικού που παρουσίασαν μικρή πτώση της τάξης του 3,2%, λόγω και της μειωμένης προσφοράς θέσεων στις πτήσεις εσωτερικού

Τα θετικά πρόσημα της επισκεψιμότητας όμως δεν ακολούθησαν οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων γεγονός που υπογραμμίζει την κατίσχυση της Aibnbn στην οικονομία της φιλοξενίας.

Οπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr η εικόνα των ξενοδοχείων της Αθήνας την αρχή του έτους, περίοδο που συμπεριλαμβάνει την εορταστική περίοδο δεν ήταν ικανοποιητική. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μετά τη λήξη του Κλασικού Μαραθωνίου επώνυμα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων στην πρωτεύουσα προσέφεραν τα δωμάτιά τους σε προσφορά με τιμή 40 ευρώ... Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί όλο το πρώτο τρίμηνο ενώ εκτιμάται ότι οι γιορτές είναι συνολικό πρόκριμα για τη χρονιά καθώς αναμένεται μια φυσιολογική κόπωση στα έσοδα, έστω και μικρή.

Βασική αιτία της πτώσης , όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς είναι τόσο η πληθώρα προσφοράς δωματίων όσο και ή ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η οποία καταδεικνύεται άλλωστε κι από την τελευταία έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Δυσμενέστερη είναι η κατάσταση για τα καταλύματα εκτός Αθήνας εν αναμονή και των εκθέσεων σε Βερολίνο και Μόσχα. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αισθητή μείωση των εσόδων λόγω των πολλών και παρατεταμένων προσφορών που γίνονται και θα γίνουν σε pre- booking. «Τιμή ή πληρότητα» είναι το ερώτημα που προς στιγμή οδηγεί ακόμα και σε εκπτώσεις έως και 20% σε σχέση με τις περυσινές τιμές.

Κι όλα αυτά την ώρα που ανταγωνιστικές αγορές όπως για παράδειγμα αυτή της Τουρκίας, ανακάμπτουν προσφέροντας πεντάστερες υπηρεσίες σε καλύτερς τιμές αλλά και την ώρα που το Brexit αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των Βρετανών τουριστών που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας φέτος.

Ο δρόμος είναι μακρύς και κακοτράχαλος με τις πολιτικές εξελίξεις, την οικονομική πορεία της ευρωζώνης και τις διεθνείς κινήσεις να έχουν μερίδιο στην τελική διαμόρφωση της εικόνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider