Δύο νέες ιαματικές πηγές αναγνωρίστηκαν στην Καρδίτσα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο νέες ιαματικές πηγές αναγνωρίστηκαν στην Καρδίτσα
Αναθερμαίνεται ο κλάδος του ιαματικού τουρισμού.

Ως ιαματικές αναγνωρίστηκαν οι πηγές Λουτρά Σμοκόβου και Σουλαντά Καρδίτσας, με αποφάσεις που υπέγραψε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής τουριστικής πολιτικής, με στόχο την προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού και εν προκειμένω του τουρισμού υγείας-ευεξίας, την αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της χώρας και την ανάδειξη νέων ιαματικών προορισμών που δημιουργούν νέα αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος «Λουτρά Σμοκόβου» που βρίσκεται στον οικισμό Λουτρά Σμοκόβου Καρδίτσας για λουτροθεραπεία καιεισπνοθεραπεία με ιαματικές ιδιότητες που ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις,χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, οξεία ρινίτιδα, αλλεργική ρινίτιδακαθώς και για παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Επίσης, αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος «Πηγή Σουλαντά» του Δήμου Σοφάδων Καρδίτσας, με τρόπο χρήσεως τη λουτροθεραπεία και εισπνοθεραπεία, και με ιαματικές ιδιότητες που ενδείκνυνται ρευματολογικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες,παθήσεις νευρικού συστήματος, οξεία ρινίτιδα και αλλεργική ρινίτιδα.

Οι αποφάσεις αναγνώρισης των πηγών δημοσιεύτηκαν στα ΦΕΚ 6195/Β/2018 και ΦΕΚ 6195/Β/2018 αντίστοιχα, και είναι αναρτημένες στη Διαύγεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιαματικός τουρισμός, η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού που η ανάπτυξή της στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση της τουριστικής περιόδου τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα προχωρά τον τελευταίο καιρό με γοργότερα από το παρελθόν βήματα και στελέχη του υπουργείου Τουρισμού έχουν αρκετές φορές δηλώσει πως η ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα της εθνικής τουριστικής πολιτικής, καθώς είναι μια μορφή τουρισμού με σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις για τις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα οι αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα - αυτές δηλαδή που έχουν πάρει ΦΕΚ αναγνώρισης - είναι πενήντα τρεις. Σύμφωνα ωστόσο με τον αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και δημάρχου Αγιάς, κ. Αντώνη Γκουντάρα, συνολικά στο Υπουργείο Τουρισμού έχουν κατατεθεί 124 φάκελοι για αναγνώριση φυσικών πόρων από όλη την Ελλάδα ως ιαματικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει αρκετά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, όπως είναι οι υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες από υψηλά καταρτισμένο προσωπικό σε χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά και το εξαιρετικό κλίμα της.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ο ιαματικός τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο, με όλο και περισσότερους να συγκλίνουν στην άποψη πως τα ιαματικά λουτρά δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους, αλλά συμβάλλουν στην καταπολέμηση παθήσεων που συναντώνται και σε μικρότερες ηλικίες όπως το αυχενικό σύνδρομο ή η ψωρίαση, παθήσεις που ως γνωστό δεν έχουν ηλικία. Η επικρατούσα πλέον άποψη θέλει την ιαματική ιατρική να μην απευθύνεται αποκλειστικά στην ίαση αλλά και στην πρόληψη υπό το πρίσμα μιας επένδυσης για την μελλοντική υγεία ή ευεξία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών οφείλεται στις χημικές ιδιότητες των μεταλλικών στοιχείων και κυρίως των ιχνοστοιχείων, που εμπεριέχονται στα ιαματικά νερά υπό μορφή διαλυμένων αλάτων και αερίων. Πλέον η ιαματική λουτροθεραπεία, η οποία μέχρι σήμερα είχε εμπειρική υπόσταση, αποκτά επιστημονική τεκμηρίωση της θερμικής, μηχανικής και, ειδικότερα, της χημικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων, και αναδεικνύεται σε μία συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο της κλασσικής Ιατρικής.

Πέρα όμως από την εισφορά των ιαματικών πηγών στην υγεία, μεγάλο είναι και το οικονομικό τους αποτύπωμα. Στην περίπτωση του εξωτερικού τα ιαματικά λουτρά αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές οικονομίες. Ο ιαματικός τουρισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή σε 1.400 ανεπτυγμένες λουτροπόλεις παρουσιάζει ετήσιο τζίρο 45 δισ. ευρώ, 180 εκατ. διανυκτερεύσεις ενώ απασχολεί 750.000 άτομα.

Οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν ετησίως 2,6 εκατ. ταξίδια για λόγους υγείας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους, στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται 40 εκατ. ταξίδια περίπου, το 4% δηλαδή της τουριστικής αγοράς. Ισχυρός είναι και ο τζίρος της παράπλευρης οικονομίας που αναπτύσσεται, δεδομένου ότι το νερό των ιαματικών λουτρών χρησιμοποιείται ως βάση σε διάφορα καλλυντικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider