Σπίτια σε ελληνικά νησιά πωλούνται στο Ebay

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπίτια σε ελληνικά νησιά πωλούνται στο Ebay
Η χώρα που κυριαρχεί στην κατηγορία Real Estate της πλατφόρμας, έχοντας βάλει πωλητήριο σε διάφορα ακίνητα, είναι η Ελλάδα.

Μπορεί το Ebay να είναι παγκοσμίως γνωστό για δημοπρασίες βινυλίων ή τεχνολογικών προϊόντων, ωστόσο η περίφημη πλατφόρμα δημοπρασιών διαθέτει και κατηγορία πώλησης ακινήτων (Real Estate). Η είδηση βέβαια δεν είναι αυτή, αλλά το ότι η χώρα που κυριαρχεί στην εν λόγω κατηγορία έχοντας βάλει πωλητήριο σε διάφορα ακίνητά, είναι η Ελλάδα.

Αν ψάξει κανείς στην κατηγορία real estate του Ebay.com θα διαπιστώσει πως υπάρχουν καταχωρημένα μόνο ελληνικά ακίνητα, 26 τον αριθμό. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για κατοικίες σε ελληνικά νησιά ή και οικόπεδα πλησίον της Χαλκιδικής, αν η περιγραφή της καταχώρησης αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Τα ακίνητα βρίσκονται στην Κρήτη - σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο - στην Κέρκυρα, στη Σάμο, στη Χαλκιδική, στη Βόλβη και τη Θάσο ενώ υπάρχουν και κάποια στη δυτική Ελλάδα συγκεκριμένα στο Σοφικό Κορινθίας, στην Κυλλήνη ακόμα και στην Κορώνη.

ebay πώληση ελληνικών ακινήτων

Οι περισσότερες εκ των αγγελιών, έχουν γερμανικές περιγραφές και η καταχώρηση έχει γίνει όπως φαίνεται από τις αγγελίες από γερμανικά μεσιτικά γραφεία στα οποία έχουν απευθυνθεί είτε Γερμανοί είτε Έλληνες για να πουλήσουν το ακίνητό τους. Ως συνηθέστερη αιτιολογία πώλησης αναφέρεται η μετακόμιση του μέχρι σήμερα ιδιοκτήτη, για προσωπικούς λόγους, εκτός από την περίπτωση των νεόδμητων ακινήτων.

Τα παραπάνω φαντάζουν λογικά αν σκεφτεί κανείς την γερμανικήα γορά η οποία εξελίσσεται σε μια από τις καλύτερες για τον ελληνικό τουρισμό. Να υπενθυμίσουμε ότι ο αριθμός των Γερμανών τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν για πρώτη φορά αυτό των Βρετανών ενώ οι γερμανοί τουρίστες αποδεικνύονται πρωταθλητές και στα έσοδαδ με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις από την βόρεια χώρα να αυξάνονται κατά 44,5% το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 972 εκατ. Μόνο τον μήνα Ιούνιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 23,1% και διαμορφώθηκαν στα 407 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς πολλοί από αυτούς είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες της χώρας μας, νοικιάζοντας ακόμα και δωμάτια ξενοδοχείων σε δημοφιλή νησιά όπως η Ρόδος, για ολόκληρη την θερινή σεζόν, ή αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις και για όλο το χρόνο.

Κάποιοι άλλοι πάλι, που επισκέπτονται την χώρα μας επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, επιλέγουν να προβούν στην αγορά κάποιου ακινήτου, κατά κύριο λόγο σε κάποιο νησί ή στην βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) οι αγοραστές ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα που ήταν για χρόνια στα αζήτητα είναι συνήθως Έλληνες, Σέρβοι και Γερμανοί.

Τα παραπάνω βέβαια δεν επιβεβαιώνουν ότι οι αγγελίες είναι πραγματικές και η μέχρι σήμερα πορεία του eBay στην κατηγορία των ακινήτων συνιστά προσοχή για τέτοιου είδους αγορές. Όσον αφορά στο eBay, να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τον πιο δημοφιλή ιστότοπο που συνδέει αγοραστές και πωλητές τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια. Μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας Ebay, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Καλιφόρνια, ο οποιοσδήποτε μπορεί να πουλήσει, να αγοράσει αλλά και να δημοπρατήσει αμέτρητα προϊόντα, από έργα τέχνης και αντίκες ή προϊόντα τεχνολογίας έως υπηρεσίες, όπως ταξίδια, ή ακόμα και πολύ υψηλότερης αξίας «αντικείμενα» όπως αυτοκίνητα και ακίνητα. Σήμερα, στο eBay υπάρχουν 177 εκατ. ενεργοί χρήστες, 1,1 δισ. ενεργές καταχωρήσεις και 429 εκατ. λήψεις εφαρμογών.

Η κατηγορία του Real Estate ωστόσο δημιουργήθηκε το 2001 κι έκτοτε δεν λειτουργεί όπως οι υπόλοιπες, δηλαδή το να «αγοράσει» κανείς ένα σπίτι στο eBay δεν είναι το ίδιο με το να κερδίσει μια άλλου είδους δημοπρασία, η οποία περιλαμβάνει μια νομικά δεσμευτική σύμβαση. Ο λόγος είναι γιατί το eBay δεν έχει κτηματομεσιτική άδεια μιας και οι νόμοι για τέτοιου είδους διαδικασίες ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Κάπως έτσι η δημοπρασία ή η πώληση ενός σπιτιού που είναι καταχωρημένο στην πλατφόρμα είναι μη δεσμευτική. Το eBay δηλαδή λειτουργεί περισσότερο ως όχημα για να διαφημιστεί το ακίνητο στην παγκόσμια αγορά και οι πωλητές να βρουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και να μάθουν στην συνέχεια ανπράγματι ενδιαφέρονται για την αγοροπωλησία. Για όλους τους παραπάνω λόγους και μιας και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ακολουθούνται οι συνήθεις διαδικασίες πριν από κάθε αγορά ακινήτου. Ο δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να ελέγχει το σπίτι, να αναζητά τους τιτλους ιδιοκτησίας για να δει αν πράγματι ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να πουλήσει, να επιβεβαιώσει ιδίοις όμμασι την περιγραφή - το πότε εχει δηλαδή κατασκευστεί και τα τετραγωνικά του - αλλά και να επιβεβαιώσει την τιμή του - πολλές φορές ορίζεται μια πολύ χαμηλή τιμή ως κράχτης για το ακίνητο - και φυσικά πιθανές οφειλές που βαραίνουν το ακίνητο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider