Ανεβάζουν ταχύτητα οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στη χώρα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζουν ταχύτητα οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στη χώρα
Ανοίγει ο δρόμος για ακόμα περισσότερες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στο 2019.

Ταχύτητα φαίνεται πως ανεβάζουν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στη χώρα μετά και την ένταξη σε καθεστώς ενίσχυσης 12 5άστερων ξενοδοχειακών μονάδων την οποία και ενέκρινε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και την έγκριση των αρμόδιων αρχών για την ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Τον δρόμο για ακόμα περισσότερες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στο 2019 άνοιξε η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και ανάπτυξης η οποία προέβλεπε την υπαγωγή της εταιρείας ΥΗΕ Hotel Establishment Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις στις διατάξεις του νόμου 4399/2016 και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ (Α΄ κύκλος). Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο που αναφέρεται στη «δημιουργία νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων» στην Αθήνα, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 5,3 εκατ. ευρώ. η οποία με την ένταξη της στο καθεστώς ενίσχυσης θα λάβει 1,1 εκατ. ευρώ.

Academia και Ibis Style φτάνουν στην Αθήνα

acedemia marriott athens

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία Υasbek Hotel Establishment Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις έχει μισθώσει ήδη από το 2017 και για τριάντα έτη - με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 έτη - το ακίνητο στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου από το Ναυτικό Εποχικό Ταμείο ώστε να το μετατρέψει σε πολυτελές ξενοδοχείο. Το ετήσιο μίσθωμα για το ακίνητο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Το πεντάστερο ξενοδοχείο θα φέρει την σφραγίδα Academia, θα είναι δυναμικότητας 60 πολυτελών δωματίων και την διαχείρισή του έχει αναλάβει το joint venture που αποτελείται από την Shaner Italia, του ομίλου The Shaner Hotel Group με πάνω απο 50 ξενοδοχεία υπό διαχείριση σε ΗΠΑ, Ιταλία και Μπαχάμες, και την ελληνική CS Hospitality.

Το Academia, το πρώτο για την αλυσίδα Autograph στην Αθήνα του ομίλου Μarriot , έρχεται να συμπληρώσει το Athens Marriot που άνοιξε τις πύλες του μέσα στο 2018 στη Λεωφόρου Συγγρού απέναντι από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και τις 31 ξενοδοχειακές μονάδες που ο παγκόσμιος όμιλος διαθέτει στη χώρα μας.

Όσο για τον, λιβανέζικων συμφερόντων όμιλο πέρα από το Academia θα προσπαθήσει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στην ξενοδοχειακή αγορά της χώρας μας μέσω της προσφοράς που έχει υποβάλει για την επαναλειτουργία ως 5άστερου του πρώην Esperia στην οδό Σταδίου.

Ένα ακόμη βήμα έγινε και για τη λειτουργία του πρώτου Ibis Style της γαλλικής αλυσίδας Accor. Συγκεκριμένα δόθηκε άδεια για την αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτηρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης 109-111 και Φιλοξένου 10 στην εταιρεία G. Lymperakis Invest O.E., η οποία θα πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επένδυση που θα φέρει τα σήματα της γαλλικής αλυσίδας.

Ρόδος, Κως και Κρήτη στο στόχαστρο των επενδυτών του τουρισμού

casa cook hania

Εκτός από τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας σε καθεστώς ενίσχυσης εντάχθηκαν και τέσσερα ακόμα ξενοδοχεία, 5 αστέρων που πρόκειται να δημιουργηθούν στη Μύκονο, τρία στη Ζάκυνθο- το ένα εξ αυτών απλά θα αναβαθμιστεί, η επέκταση ενός ακόμα στη Ρόδο, η δημιουργία ενός άλλο στην Πάρο και η αναβάθμιση μιας υφιστάμενης μονάδας στα Κουφονήσια.

Την ίδια στιγμή το «πράσινο φως» έδωσαν οι αρμόδιες αρχές για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Σαντορίνη.

Στην περίπτωση της Κρήτης η διεύθυνση περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας έδωσε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του νέου ξενοδοχείου Casa Cook, κατηγορίας πέντε αστέρων και δυναμικότητας 232 κλινών στη Νέα Κυδωνία στα Χανιά.

Η μονάδα, που εντάσσεται στο «χαρτοφυλάκιο» του βρετανικού tour operator Thomas Cook και είναι ιδιοκτησία της εταιρείας «ΛΗΔΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.» αναμένεται να είναι έτοιμη το Μάιο του 2019. Μάλιστα αποτελεί μια από τις τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες του βρετανικού tour operator που αναμένεται να λειτουργήσουν στην χώρα μας μέχρι το τέλος του 2019 και των συνολικά 20 σε Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία.

Άδεια δόμησης νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος κατηγορίας 5 αστέρων - εκτός σχεδίου στην περιοχή δημοτικού Διαμερίσματος Καρωτής - εγκρίθηκε από τον Δήμο Ρεθύμνης. Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί από την εταιρεία «Πιλότος Α.Ε.» και η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία τα 30 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχειακό κατάλυμα που θα προκύψει θα είναι δυναμικότητας 776 κλινών, οι οποίες αναπτύσσονται σε 295 δωμάτια και σε συνολική έκταση 97.062,37τ.μ.

Προχωρά το Elounda Hills

elounda hills

Στην εκπνοή της προηγούμενης χρονιάς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την επένδυση «Elounda Hills» της εταιρείας «Mirum Hellas» στη νήσο Κρήτη. Η Mirum προτίθεται να πραγματοποιήσει Τουριστική Επένδυση για την δημιουργία πολυτελούς θερέτρου με την ονομασία «ELOUNDA HILLS» στο Άγιο Νικόλαο της Κρήτης μέσω της διαδικασίας του Ν.3894/2010. Το σχέδιο «ELOUNDA HILLS» περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων πέντε αστέρων, μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα παραθεριστικό τουριστικό χωριό, με πληθυσμό 2.275 άτομα (αριθμός κλινών), που θα συνδυάζει την τουριστική δραστηριότητα με χρήσεις εστίασης-αναψυχής και χρήσεις πολιτιστικές, αθλητισμού, πρόνοιας, εκπαίδευσης και άλλων υποδομών που εξυπηρετούν τη συνολική και ολοκληρωμένη λειτουργία του Χωριού.

Εγκαίνια το καλοκαίρι του 2019 αναμένεται να κάνει κι ένα ακόμα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο 63 δωματίων δια χειρός Thomas Cook στο δημοφιλές θέρετρο Τιγκάκι της Κω. Το ξενοδοχείο περιβάλλει την πισίνα και το εστιατόριο, που προσφέρει ελληνικά κλασικά πιάτα μαζί με streetfood και vegan πιάτα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν στιγμές beach volley στο ξενοδοχείο ή να νοικιάσουν ποδήλατα για να εξερευνήσουν την περιοχή.

Στο νησί ετοιμάζεται επίσης κι ενά ακόμα ξενοδοχείο, δυναμικότητας 250 δωματίων ενώ στο άλλο δημοφιλές νησί του Αιγαίου, τη Ρόδο, αναμένεται να δούμε το SunConnect Cyprotel Φαληράκι, ένα οικογενειακό θέρετρο 356 δωματίων με aquapark.

Στην περίπτωση της Ρόδου τώρα εκγρίθηκε και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο επέκτασης υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, με διακριτικό τίτλο Asterias Beach Resort. Η επέκταση περιλαμβάνει ανέγερση νέας μονάδας ώστε η τελική δυναμικότητα της μονάδας στην Αφάντου Ρόδου που ανήκει στην «Τουρ. Επιχ. Maris Sol Asterias θα είναι 404 κλινών.

Ξενοδοχειακό συγκρότημα τεσσάρων αστέρων θα δημιουργηθεί και στη θέση «Ανδριανούλα ή Βουνίτσος» στη Σαντορίνη μετά και την ομόφωνη έγκριση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ξεκινούν οι εργασίες στο Σκορπιό

σκορπιος

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή της βρίσκειται και η επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ του ρώσου μεγιστάνα, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, για την ανάπλαση του εμβληματικού νησιού Σκορπιός δίπλα στη Λευκάδα. Όπως έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα που μας πέρας, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του χωρικού σχεδίου (ΕΣΧΑΣΕ), με το οποίο οριοθετούνται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης της εν λόγω επένδυσης, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα τουριστικό κατάλυμα πέντε αστέρων και 60 κλινών, πολυαθλητική εγκατάσταση, σπα, ελικοδρόμιο, αγροτική φάρμα, αρένα ιππασίας, αλλά και εκσυγχρονισμό κι επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Πλέον, εκτιμάται ότι η έκδοση της οικοδομικής άδειας εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους είναι εφικτή. Στόχος του Ρώσου επενδυτή είναι η ανάπτυξη ήπιων τουριστικών υποδομών για τη φιλοξενία επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Εφόσον προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση, αναμένεται να δημιουργηθεί ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, υπό την έννοια ότι δεν έχει προχωρήσει ανάλογου τύπου και μεγέθους ανάπτυξη σε άλλο ιδιωτικό νησί της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider