Ρέτσος: Νέα «μέτωπα» στον τουρισμό ανοίγει το ιστορικό ρεκόρ του 2018

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέτσος: Νέα «μέτωπα» στον τουρισμό ανοίγει το ιστορικό ρεκόρ του 2018
«Καταλύτης η ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών για τη διατήρηση της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού».

Κρίσιμο είναι το μομέντουμ για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος μετά την εξαετή του πορεία κι αν δεν αντιμετωπιστούν τα μελανά σημεία της ισχυρής βιομηχανίας της χώρας, ενδέχεται να κινηθεί με πιο αργούς, αν όχι χαμηλότερους, απο τους σημερινούς ρυθμούς. Αυτό ήταν συνοπτικά το μήνυμα του Προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους για τα πεπραγμένα και τους στόχους της νέας χρονιάς.

Το μεγάλο στοίχημα και συνάμα πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία, είναι πλέον η διαχείριση των ελληνικών τουριστικών προορισμών, απόρροια των αυξημένων τουριστικών ροών που δέχονται, ανέφερε ο κ. Ρέτσος διευκρινίζοντας ότι σε αυτό ακριβώς θα επικεντρωθεί και ο ΣΕΤΕ την νέα χρονιά.

Μετά το νέο ρεκόρ που σημειώθηκε στον τουρισμό και φέτος – οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια και τα έσοδα τα 1,6 δισ. - θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για «διόρθωση» το 2019 σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος. Για το λόγο αυτό θα πρέπει σε συνεργασία με την πολιτεία να επικεντρωθούμε στα προβλήματα στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου».

Τα τρία κυριότερα προβλήματα, όπως επισήμανε ο κ. Ρέτος, είναι η υπερφορολόγηση, η χωροταξία και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Αναφερθείς στο ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι είναι «αυταπάτη» να ισχυριζόμαστε ότι έχει λυθεί, αφού το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται ήδη και προβλέπει την ένταξη κατοικιών που μισθώνονται σε τουρίστες στο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων, δεν επιλύει οριστικά το θέμα. Ειδικά όταν ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός παραμένει αποδυναμωμένος. Για την αντιμετώπιση ενός τόσο δυναμικού και με παγκόσμιες διαστάσεις φαινομένου θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να εμπνευστούμε από τα μέτρα που έχουν λάβει οι γείτονές μας. Στις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να λάβει η πολιτεία συγκαταλέγεται η άμεση φορολόγησή των κατοικιών που μισθώνονται – δηλαδή όταν γίνεται η κράτηση - η διασφάλιση προϋποθέσεων όπως η υγιεινή και η ασφάλεια και η υιοθέτηση όρων λειτουργίας των καταλυμάτων αυτών.

Ως δεύτερο μεγάλο ζήτημα υπέδειξε αυτό της φορολογίας (φόρος διαμονής και ΦΠΑ) τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ πρότεινε η ελάφρυνση της φορολογίας να ξεκινήσει από την αποκλιμάκωση του ΦΠΑ υπογραμμίζοντας ότι θα «πρέπει επιτέλους να υπάρξει σταθερότητα στις υποχρεώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων και να μην χρειάζεται να επανακαθορίζουν συνεχώς τα πλάνα των επόμενων χρόνων».

Ύψιστης σημασίας, χαρακτήρισε ο κ. Ρέτσος και τον χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να προβλέπει την αειφορία των περιοχών και να βάλει φρένο στην άναρχη δόμηση που στο τέλος της ημέρας «κοστίζει ακριβά» στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Επισημαίνοντας ότι ο ΣΕΤΕ ως κοινωνικός εταίρος έχει συμβάλει τα μάλα για την διατήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο το διάστημα 2012-2018 καθώς κι ότι η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στην απασχόληση αγγίζει το 17% ενώ άμεση κι έμμεση φτάνει το 32% ο κ. Ρέτσος πρότεινε ένα «καινοτόμο» μοντέλο απασχόλησης για τους νεοεισερχόμενους του τουρισμού. Ειδικότερα πρότεινε την καθιέρωση ενός μισθού εισαγωγής στην ξενοδοχειακή αγορά, κατώτερου του κατώτατου μισθού (τώρα ο νεοεισερχόμενος λαμβάνει πάνω από 800 ευρώ όπως τόνισε), χωρίς όριο ηλικίας, με ισχύ για 2 χρόνια. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, θα αποτελέσει κίνητρο για τις τουριστικές επιχειρήσεις να προβούν σε προσλήψεις και αφετέρου θα δώσει την ευκαιρία σε μακροχρόνια άνεργους, ανεξαρτήτου ηλικίας και εργασιακής εμπειρίας, να αποκτήσουν στα δυο αυτά χρόνια την κατάλληλη εμπειρία, να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία στον τουρισμό.

Τα παραπάνω κρίνονται επιτακτικότερα αν αναλογιστεί κανείς και τους εξωγενείς παράγοντες, όπως η δυναμική επιστροφή της Τουρκίας αλλά και το Brexit, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την τουριστική βιομηχανία τα επόμενα χρόνια. «Η δυναμική της Ελλάδος συνεχίζεται και περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν αν σκεφτεί κανείς ότι από τα 30 εκατ. τουρίστες που υποδεχόμαστε το 80% κατευθύνεται σε πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Ωστόσο, το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά που οι προκλήσεις όσο και οι ανάγκες θα είναι αυξημένες, δεδομένου και του βελτιωμένου τουριστικού προϊόντος που διαθέτουμε πια. Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ανόδου, είναι επίφοβο να πάμε σε ισορροπία ή σε ελαφρά καθοδική τάση», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider