Στα 7,9 δισ. το αποτύπωμα του ΔΑΑ στην ελληνική οικονομία το 2017

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 7,9 δισ. το αποτύπωμα του ΔΑΑ στην ελληνική οικονομία το 2017
Ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, μέρος της οποίας παρουσίασε ο κ. Νικόλαος Βέττας, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στο 6o Airport Chief Executives Symposium (ΑCES- Athens).

Συγκεκριμένα, όπως αποδεικνύει η μελέτη του ΙΟΒΕ, τα έσοδα του ΔΑΑ φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ καθιστώντας την συμβολή του στην ελληνική οικονομία ιδιαιτέρως σημαντική. Το αυτό αποδεικνύει και το αποτύπωμά του ΔΑΑ στο παραγόμενο εισόδημα, τους φόρους που εισπράττονται και τις δουλειές που δημιουργούνται. Όπως αναφέρει η μελέτη το συνολικό αποτέλεσμα στην οικονομία ανέρχεται στο 4,4% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 7,9 δισ. μόνο το 2017.

Μέσα σε μια πενταετία το Ελευθέριος Βενιζέλος καταγράφει αύξηση της κίνησης κατά 73% με τα έσοδα να κινούνται ανοδικά κατά 59% εν συγκρίσει με το 2012. Σε αυτό το ισχυρό αποτύπωμα έχουν συμβάλλει φυσικά όπως εξήγησε ο κ. Βέττας, η άνοδος του τουρισμού, η ανάπτυξη του αεροδρομίου αλλά και η συρρίκνωση της οικονομίας.

Σε σταθερή τροχιά ανόδου

Το ΔΑΑ μάλιστα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανόδου τα τελευταία χρόνια, παρά την γενικότερη οικονομική κρίση της χώρας, εισφέροντας με τον τρόπο αυτό και στην βιωσιμότητα του προορισμού αλλά και στην στήριξη της ανάπτυξη. «Καταγράψαμε άνοδο 92% από το 2013- 2018 σε κίνηση επιβατών παρά την κρίση και 116% σε κίνηση ξένων επιβατών τα ίδια χρόνια. Εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε τα 5,7 εκατομμύρια ξένους επιβάτες το 2018 από 4,8 εκ το 2017 και 4,5 το 2016» σημείωσε προσθέτοντας ότι στόχος όλων από δω και πέρα θα πρέπει να είναι η βιωσιμότητα. «Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, όλη η αγορά, με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ».

Μόνο σε επίπεδο Αττικής, η επίδραση του Διεθνή Αερολιμένα φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ δηλαδή το 3,5% του τοπικού ΑΕΠ, ενώ οι εργαζόμενοι στα μεσόγεια που συνδέονται με το ΔΑΑ φτάνουν τους 3.700.

Να σημειώσουμε ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων του ACI Europe (Airports Council International) για την επιβατική κίνηση των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που δέχονται μεταξύ 10 και 25 εκατομμύρια επιβάτες στο γ’ τρίμηνο του 2018 το Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται στην 4η θέση όσον αφορά τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη άνοδο στη συγκεκριμένη κατηγορίας. Το ποσοστό ανόδου που καταγράφει είναι διψήφιο, της τάξεως του 12%, την ώρα που στην 1ηθέση βρίσκεται το Vnukovo της Μόσχας με ποσοστό ανόδου της τάξεως του 17,5%.

Μεγάλος εργοδότης της χώρας

Μεγάλη είναι η συμβολή του και στον τομέα της απασχόλησης, εισφέροντας το 4,8% της απασχόλησης στη χώρα. Το οικονομικό σύστημα γύρω από το ΔΑΑ δημιουργεί 16.000 θέσεις εργασίας ενώ ο αερολιμένας διπλασίασε τις θέσεις εργασίας στα χρόνια της ανάπτυξης του.
«Για κάθε μια δουλειά στο ΔΑΑ δημιουργούνται άλλες 4,5 ενώ για κάθε ένα ευρώ που παράγεται ως εισόδημα στο ΔΑΑ δημιουργούνται άλλα 3,4 ευρώ στην οικονομία. Αυτοί είναι οι πολλαπλασιαστές», τόνισε ο κ. Βέττας.

Μέσα σε μια πενταετία, το αποτύπωμα του ΑΕΠ έχει διπλασιαστεί, από 2,2% του ΑΕΠ που ήταν το 2012 έφτασε το 4,4% του ΑΕΠ το 2017, γεγονός που μεταφράζεται σε 81.000 θέσεις εργασίας περισσότερες.

Η βασική πύλη εισόδου στη χώρα

Ενδεικτικό της συμβολής του είναι και το γεγονός ότι αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου στη χώρα, δεδομένου του αριθμού των επιβατών που καταφθάνουν σε αυτό. Ένας στους 6 που έρχονται στην Ελλάδα μπαίνει από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Οι εισερχόμενοι τουρίστες – επισκέπτες φέρνουν 2,9 δισ. στην οικονομία εκ των οποίων τα 2,3 δισ. πάνε στην τοπική παραγωγή και τα 600 εκατ. σε εισαγωγές. Η άμεση επίδραση στο ΑΕΠ των εισερχομένων τουριστών φτάνει το 1,6 δισ. ευρώ.

Για να συνυπολογίσει κανείς το αποτύπωμά του αρκεί να σκεφτεί ότι είναι αντίστοιχο με αυτό του αεροδρομίου του Δουβλίνου αλλά και του Άμστερνταμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider