Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά έχουν πλέον πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά έχουν πλέον πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες
Την τελευταία δεκαετία 2009-2018 καταγράφεται αύξηση 100,8% σε εκείνους που έχουν πρόσβαση από το σπίτι τους, καθώς το ποσοστό έφτασε από το 38,1% το 2009 σε 76,5% το 2018.

Μπαίνουν στο Διαδίκτυο από όπου και αν βρίσκονται: Στο σπίτι, στην εργασία ακόμα και στο δρόμο. Χρησιμοποιούν κυρίως το κινητό τους τηλέφωνο ή το smartphone αναζητώντας πληροφορίες, αγοράζοντας προϊόντα και υπηρεσίες, παρακολουθώντας video ή και κλείνοντας ραντεβού με το γιατρό.

Πλέον τα μέλη σε οκτώ από τα δέκα νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες από την κατοικία τους. Την τελευταία δεκαετία 2009-2018 καταγράφεται αύξηση 100,8% σε εκείνους που έχουν πρόσβαση από το σπίτι τους, καθώς το ποσοστό έφτασε από το 38,1% το 2009 σε 76,5% το 2018.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφορικά με το βαθμό χρήσης των νέων τεχνολογιών από τα ελληνικά νοικοκυριά και τις οικογένειες τους.

Στο Διαδίκτυο μια φορά την εβδομάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, το πρώτο τρίμηνο του 2018 το 96,6% των Ελλήνων ηλικίας από 16-74 ετών έκαναν χρήση του Διαδικτύου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ περισσότερες από δυο φορές στη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποίησε το 90,5% των τακτικών χρηστών.

Οκτώ στους 10 μπαίνουν στο Διαδίκτυο μέσω του κινητού τους. Ευρυζωνική σύνδεση χρησιμοποιεί το 76,1% του συνόλου των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Η συσκευή που χρησιμοποιείται περισσότερο για πρόσβαση στο Internet είναι το κινητό ή το smartphone σε ποσοστό 81,2%. Φορητό υπολογιστή χρησιμοποιεί ο 1 στους 2 (54,2%), επιτραπέζιο υπολογιστή το 45,7% και tablet το 32,6%.

Πάντως, συνολικά το ποσοστό των πολιτών ηλικίας από 16 έως και 74 ετών που απέκτησαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο αυξήθηκε από 14,7% το 2002 σε 72,2% το 2018.

Συνδέονται καθημερινά από το… δρόμο

Την ίδια ώρα, καθημερινή συνήθεια στη συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (76,5%) είναι η συνδεσιμότητα εν κινήσει, εκτός της κατοικίας τους ή του εργασιακού τους χώρου, από φορητή συσκευή, δηλαδή από κάποιο κινητό τηλέφωνο ή smartphone, ή μέσω φορητού υπολογιστή ή κάποιας άλλης φορητής συσκευής.

Από τους χρηστές αυτούς κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιεί σχεδόν το σύνολο όσων είναι ηλικίας από 16 έως 24 ετών (93,3%) και ο ένας στους 2 ηλικίας από 65 έως 74 ετών.

Γιατί χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο

Ως προς του λόγους για τους οποίους οι Έλληνες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο παρατηρείται ότι, κατά το 2018, η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών είναι ο πρώτος κατά σειρά λόγος χρήσης του διαδικτύου με ποσοστό 89,4%. Ακολουθούν:

  • η αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων: 75,3%.
  • η συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, instagram, snapchat κ.λπ.): 73,4%.
  • η μουσική (π.χ. web ραδιόφωνο, YouTube, μουσική συνεχούς ροής (streaming): 72,0%
  • η αναζήτηση πληροφοριών υγείας, σχετικά με ασθένειες, διατροφή, κακώσεις, τραύματα, παράγοντες που βελτιώνουν την υγεία κ.λπ. : 65,2%.
  • η πραγματοποίηση κλήσεων ή βιντεοκλήσεων, με χρήση web κάμερας μέσω του διαδικτύου (Skype, Facetime, Viber, Whats App κ.λπ.) : 61,1%.
  • η παρακολούθηση video (δωρεάν), κάνοντας χρήση υπηρεσιών διαμοιρασμού αρχείων (sharing services), όπως π.χ. από το You Tube: 59,3%.
  • η πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών: 37,8%.
  • παιχνίδια: 31,2%.
  • η παρακολούθηση προγράμματος διαδικτυακής τηλεόρασης συνεχούς ροής (streamed), είτε ζωντανά είτε όχι (catch up), από τηλεοπτικούς σταθμούς: 17,1%.
  • η παρακολούθηση video on demand από εμπορικές εταιρείες (όπως Nova Go, Cosmote TV Go, Netflix): 10,6%.
  • το κλείσιμο ραντεβού online διαδικτυακά με γιατρό νοσοκομείου, μονάδας υγείας ΠΕΔΥ ή Κέντρου Υγείας: 9,8%.
  • η πώληση αγαθών ή υπηρεσιών μέσω δημοπρασιών, π.χ. μέσω e-Bay: 4,6%.

Κατάλυμα και μεταφορικό μέσο μέσω Internet

Με την έρευνα συλλέχθηκαν πληροφορίες αναφορικά με τις διαδικτυακές υπηρεσίες συνεργατικής οικονομίας (collaborative economy), και πιο συγκεκριμένα, τις διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για εξασφάλιση καταλύματος και υπηρεσιών μεταφοράς από ιδιώτες.

  • 1 στους 10 (9,6%), τη χρονική περίοδο Απριλίου 2017 – Μαρτίου 2018, χρησιμοποίησε πλατφόρμες (ιστοσελίδες ή εφαρμογές), προκειμένου να εξασφαλίσει κατάλυμα (δωμάτιο, διαμέρισμα, κατοικία, εξοχικό σπίτι διακοπών κ.λπ.) από άλλον ιδιώτη για προσωπική χρήση και
  • 1 στους 25 (4,2%) διευθέτησε τη μεταφορά / μετακίνησή του (π.χ. με αυτοκίνητο) από άλλον ιδιώτη, για προσωπική χρήση.

Σε σχέση με τα στοιχεία του έτους 2017, καταγράφεται αύξηση 88,2% στη χρήση ιστοσελίδων ή εφαρμογών για την εξασφάλιση καταλύματος από άλλον ιδιώτη και αύξηση 133,3% στη χρήση ιστοσελίδων ή εφαρμογών για τη διευθέτηση μεταφοράς / μετακίνησης από άλλον ιδιώτη.

Ραγδαία αύξηση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Τέλος, 1 στους 2 (49,7%), ηλικίας 16 – 74 ετών, χρησιμοποίησε, τη χρονική περίοδο Απριλίου 2017 – Μαρτίου 2018, για προσωπική χρήση, τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Αύξηση 4,9% καταγράφεται στο ποσοστό του πληθυσμού που έκανε χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε σχέση με το ποσοστό που καταγράφηκε ένα έτος πριν.

Οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν κάθε συναλλαγή των πολιτών με δημόσιες υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου, για προσωπική χρήση. Ειδικότερα, συναλλαγές αναφορικά με υποχρεώσεις των πολιτών (φορολογική δήλωση κ.λπ.), επίσημα έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης κ.λπ.), υπηρεσίες εκπαίδευσης (δημόσιες βιβλιοθήκες, πληροφόρηση και εγγραφή σε σχολεία ή ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα), υπηρεσίες δημόσιας υγείας (προγραμματισμός ραντεβού, χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων, πιστοποιητικό νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς κ.λπ.).

Οι συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, για το τελευταίο 12άμηνο των ετών 2013 – 2018, κατά τύπο υπηρεσίας, παρουσιάζονται, ως ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού, στο Γράφημα 8. Ως τελευταίο 12άμηνο για την έρευνα τρέχοντος έτους 2018 ορίζεται η χρονική περίοδος Απριλίου 2017 – Μαρτίου 2018, για την έρευνα έτους 2017 η χρονική περίοδος Απριλίου 2016 – Μαρτίου 2017 κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι στην Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας από Νοικοκυριά και Άτομα ερευνήθηκαν 5.205 ιδιωτικά νοικοκυριά και ισάριθμα μέλη αυτών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, με προϋπόθεση την ύπαρξη ενός, τουλάχιστον, μέλους ηλικίας 16 – 74 ετών σε κάθε νοικοκυριό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider