Εικονικοί παρουσιαστές λένε τις ειδήσεις στην Κίνα (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εικονικοί παρουσιαστές λένε τις ειδήσεις στην Κίνα (vid)

Μετά το «πρωτότυπο» σύστημα βαθμολόγησης του πολίτη που εφαρμόζεται πιλοτικά σε αρκετές πόλεις της κινεζικής επικράτειας, η χώρα των δράκων προχώρησε σε μια ακόμα τεχνολογική καινοτομία που κατέπληξε την εγχώρια και διεθνή κοινότητα. Το Xinhua, το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας, παρουσίασε έναν νέο εικονικό παρουσιαστή ειδήσεων ο οποίος με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης εκφωνεί τις ειδήσεις.

Η φωνή του δημοσιογράφου, οι κινήσεις των χειλιών του και οι εκφράσεις του προσώπου του δημιουργούνται από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει προηγουμένως εκπαιδευθεί βασιζόμενο σε βίντεο από πραγματικούς παρουσιαστές υπαλληλους του πρακτορείου.

Σύμφωνα με άρθρα των Xinhua και South China Morning Post, έχουν δημιουργηθεί δύο παρουσιαστές – μια αγγλική εκδοχή και μια κινεζική με διαφορετικές εικονικές μορφές. Οι παρουσιαστές μπορούν να εκφωνούν συνεχόμενα ειδήσεις για ένα ολόκληρο 24ωρο γεγονός που αναμένεται να «μειώσει σημαντικά τα κόστη παραγωγής αλλά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα».

Μάλιστα το πρακτορείο Xinhua διευκρινίζει ότι οι παρουσιαστές έχουν ατελείωτες προοπτικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή οικονομικών δελτίων ειδήσεων τόσο για την τηλεόραση όσο και για το διαδίκτυο.

Ο εικονικός παρουσιαστής σχεδιάστηκε με την βοήθεια της κινεζικής μηχανής αναζήτησης Sogou. Η τεχνολογία βέβαια, τουλάχιστον στη σημερινή της μορφή, έχει και τους περιορισμούς της. Όπως φαίνεται από τα βίντεο - ειδικά αυτό της αγγλόφωνης έκδοσης των παρουσιαστών - οι εκφράσεις του προσώπου είναι περιορισμένες και η φωνή είναι εντελώς τεχνητή – ρομποτική θα λέγαμε.

Ωστόσο, ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης προχωρά με ταχύτατα βήματα και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι στο μέλλον θα δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε αν ένας παρουσιαστής είναι άνθρωπος ή εικονικό δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης. Το νέο ενέχει και σίγουρα και μια ανησυχητική πτυχή αν σκεφτεί κανείς ότι αναπτύσσεται στην Κίνα, όπου ο Τύπος υφίσταται μεγάλη λογοκρισία και είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει διευρυμένη ενημέρωση ακόμα και για γεγονότα ευρέως διαδεδομένα όπως η καταστολή της μουσουλμανικής κοινότητας. «Δημιουργώντας εικονικούς παρουσιαστές που διαβάζουν απλά γραμμένες ειδήσεις οι φόβοι για διευρυμένη προπαγάνδα ενισχύονται» αναφέρουν πολλοί. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο έχουν δίκιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider