«Έκρηξη» της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έκρηξη» της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι τόσο για το ύψος των κεφαλαίων που συγκεντρώνουν ως επενδύσεις, αλλά κυρίως για την αλλαγή της κουλτούρας που επιχειρείται μέσα από αυτές και αφορά την επιχειρηματικότητα στο σύνολο της σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία και το επιχειρείν, βρίσκονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις (Startup επιχειρήσεις), όπως αναφέρει ο δημιουργός του Startupper.gr, με αφορμή την σημερινή εκδήλωση για την βράβευση νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Startupper Awards» , που γίνεται με πρωτοβουλία του Startupper.gr

Τα Startupper Awards τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανασυγκρότησης, του ΣΕΒ και της ΕΧΑΕ, και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ENDEAVOR Greece, του ΣΕΚΕΕ, της Hellenic Startup Association και του Orange Grove.

Όπως αναφέρει ο κ. Γ. Διονάτος, τα τελευταία τρία χρόνια σε Ελληνικές Startup επιχειρήσεις έχουν επενδυθεί περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσά τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα «exits» που έχουν καταγραφεί στο χρονικό διάστημα, τις εξαγορές δηλαδή Startup Επιχειρήσεων από ξένες επιχειρήσεις. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι: BugSense (εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία Splunk), η Antcor (εξαγοράστηκε από την ελβετική εταιρεία u-blox AG), η AbZorba (εξαγοράστηκε από την Greentube, θυγατρική του αυστριακού ομίλου Novomatic) και το e-Food.gr (εξαγοράστηκε από τη γερμανική Delivery Hero που ελέγχεται από την επίσης γερμανική Rocket Internet).

Σημειώνεται ότι στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο της Delivery Hero, όπως αναφέρει ο κ.Διονάτος, συμπεριλαμβάνεται και το Clickdelivery.gr, καθώς η γερμανική εταιρεία την ίδια περίοδο εξαγόρασε και την τουρκική Yemek Sepeti που ήλεγχε το Clickdelivery.gr. Ταυτόχρονα έχουν καταγραφεί και άλλα μικρότερα «exits» όπως αυτό του Openfund πούλησε τη συμμετοχή του στη βουλγαρική imagga στο βουλγαρικό ταμείο LAUNCHub. Μόνο οι εξαγορές αυτές υπολογίζεται (τα ακριβή ποσά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί) ότι ξεπέρασαν τα 35 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγορές αυτές κρίνονται σημαντικές, καθώς αφορούν άμεσες επενδύσεις σε ελληνικές, αλλά και γιατί λειτούργησαν ως «μαγνήτης» για εταιρείες και οργανισμούς, μεγαθήρια, που πλέον στο επενδυτικό τους ενδιαφέρον έχουν συμπεριλάβει και την Ελλάδα, όχι μόνο στο κομμάτι της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Έτσι λοιπόν επιχειρηματικοί οργανισμοί όμως ο αυστριακός όμιλος Novomatic, αλλά και η γερμανική Rocket Internet έχουν στο «ραντάρ» τους και την Ελλάδα με τους επικεφαλής τους να δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν περαιτέρω στην Ελληνική Startup Σκηνή, αλλά και γενικότερα στο Ελληνικό Επιχειρείν.

Σε ότι αφορά την αλλαγή της κουλτούρας, στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας, ο Γιάννης Διονάτος αναφέρει ότι η «έκρηξη» της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας λειτούργησε «καταλυτικά» για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, όχι μόνο νέους κατ' ανάγκη, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, προκειμένου να ασχοληθούν με το επιχειρείν.

Η εκδήλωση για τα βραβεία θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 7 στο χώρο του Orange Grove. O διαγωνισμός για τα Startupper Awards, δηλαδή τα βραβεία που θα δοθούν για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Startupper.gr από το ίδιο το οικοσύστημα στις καλύτερες νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τους δημιουργούς τους, ολοκληρώθηκε συγκεντρώνοντας 4.500 ψήφους. Συνολικά υπήρξαν 9 κατηγορίες και 120 συμμετοχές. Οι περισσότερες κατεγράφησαν στην κατηγορία «Best Startup Idea» , ενώ τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η κατηγορία «Best Social Responsibility» . Στη διάρκεια της ψηφοφορίας σημαντική ήταν η συμβολή της πλατφόρμας e-Survey, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η διαδικασία. Οι νικητές των 9 κατηγοριών έχουν κοινοποιηθεί με αλφαβητική σειρά στο Startupper.gr ενώ τα υπόλοιπα βραβεία θα ανακοινωθούν στους 21 νικητές στη διάρκεια της εκδήλωσης της βράβευσης, μαζί με ένα ακόμα, το 10o Βραβείο, που θα δώσει η κριτική επιτροπή των Startupper Awards.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider