Πελάτη την Apple έπιασε η Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πελάτη την Apple έπιασε η Google

Έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τότε που η Google έπεισε την βασίλισσα των επιχειρήσεων, Diane Greene, να αναλάβει επικεφαλής των cloud-computing δραστηριοτήτων της, και ήδη κατάφερε να βάλει το δεύτερο μεγάλο γκολ στο γήπεδο του cloud έναντι της Amazon, αφού από σήμερα στο πελατολόγιό της συμπεριλαμβάνεται ο κολοσσός της Silicon Valley, Apple.

Η Apple φέρεται να υπέγραψε δύο συμβόλαια αξίας 400 εκατ. δολαρίων και 600 εκατ. δολαρίων ατίστοιχα, για υπηρεσίες cloud της πλατφόρμας της Google, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Kevin McLaughlin και Joseph Tsidulko του CRN.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές εάν πρόκειται για την ετήσια ή τη συνολική αξία της σύμβασης, ή αν τα χρήματα που θα αφαρεθούν από το ποσό που δαπανά η Apple για τις υπηρεσίες cloud της Amazon. Παρόλα αυτά φαίνεται πως η Apple, δεν θα διακόψει το συμβόλαιό της με την Amazon, αλλά θα περιορίσει τη χρήση και το κόστος των υπηρεσιών αυτών στο μισό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley εκτιμάται ότι η Apple ξοδεύει περίπου 1 δισ. δολάρια το χρόνο για τις υπηρεσίες cloud της Amazon. Να υπενθυμίσουμε πως εκτός το iCloud, η Apple χρειάζεται τεράστια κέντρα δεδομένωντόσο για το iTunes όσο και το App Store.

Υπεύθυνη για την νέα συμφωνία των δύο ηχηρών ονομάτων στο χώρο του τεχνολογίας θεωρείται η Greene, η οποία φάνηκε εξ αρχής πως στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών της Google με ηχηρά ονόματα του τεχνολογικού κλάδου. Η επιτυχία μάλιστα της Greene είναι άκρως εντυπωσιακή λαμβάνοντας κανείς υπόψη το ανταγωνιστικό ιστορικό των δύο εταιρειών στον τομέα του mobile computing τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια αυτό είναι το δεύτερο γκολ που καταφέρνει να σκοράρει η Greene ήδη από τους τέσσερις πρώτους μήνες στη θέση της επικεφαλής. Ας μην ξεχνάμε πως τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκε η συνεργασία της Google με την Spotify, η οποία υπήρξε προηγουμένως πελάτης της Amazon.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Wire, ένα ακόμα μεγάλος πελάτης της Amazon, η Dropbox κοιτάζει την πόρτα της εξόδου, από την «αυτοκρατορία του αιθέρων» της Amazon, και στρέφεται προς την Google.

Με την νέα επικεφαλής στο τιμόνι του Cloud, φαίνεται πως η Google παλεύει αρκετά ώστε να καταφέρει να ανέβει από την τρίτη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα στις υπηρεσίες cloud, πίσω από την Microsoft και την Amazon.

Μάλιστα σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Google, μέχρι το 2020, η εταιρεία θα μπορούσε να κερδίζει περισσότερα χρήματα από τις υπηρεσίες cloud-computing από ό, τι από τις διαφημίσεις. Η επικοινωνία βέβαια με την Google με στόχο να επιβεβαιωθεί η συνεργασία, δεν έχει μέχρι στιγμής καταστεί εφικτή. Αλλά όπου υπάρχει καπνός συνηθέστερα υπάρχει και φωτιά...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider