Με θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα με άνοδο 18,1% φαίνεται να έκλεισε το α' τρίμηνο για την ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία από ξένες εταιρείες, με τους φορητούς υπολογιστές να κερδίζουν την μερίδα του λέοντος των πωλήσεων έναντι των επιτραπέζιων. 

Αναλυτικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν περί τις 116 χιλιάδες φορητοί κι επιτραπέζιοι υπολογιστές, όταν το αντίστοιχο νούμερο πριν από ένα χρόνο ήταν περίπου 98 χιλιάδες. Μάλιστα το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης αυτής οφείλεται σε έναν και μόνο κατασκευαστή την ταϊβανέζικη Asus.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία η εταιρεία κατάφερε να πενταπλασιάσει τις πωλήσεις της ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης παρότι μάλιστα επικεντρώνεται σε φορητούς υπολογιστές για οικιακή κι όχι επαγγελματική χρήση. Ανοδική πορεία με μικρότερη αύξηση πωλήσεων κατέγραψαν και οι Dell και Lenovo ενώ οι λοιποί κατασκευαστές κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα ή σημείωσαν μικρή πτώση πωλήσεων από άποψη τεμαχίων λόγω της Asus.

Κάπως έτσι στην πρώτη θέση παραμένει η HP  με τις πωλήσεις να κινούνται στα επίπεδα των 35 χιλιάδων, όπως και το α’ τρίμηνο του 2017, και το μερίδιο της κατά το α’ τρίμηνο του 2018 να διαμορφώνεται στο 30,6% (από 36,1%). Ακολουθεί η Lenovo και μετά η Dell οι οποίες κινούνται στις 22 χιλιάδες τεμάχια και ένα μερίδιο αγοράς που φτάνει το 19%, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν στο 20,5% για τη Dell και στο 18% για τη Lenovo. Στην 4η θέση είναι η Asus με πωλήσεις σχεδόν 12 χιλιάδων τεμαχίων και μερίδιο που διαμορφώθηκε πάνω από 10% από μόλις 2% που ήταν πέρσι. Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει το Πλαίσιο (Turbo-X) με πωλήσεις λίγο πάνω από 9 χιλιάδες το α’ τρίμηνο φέτος, περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος και μερίδιο αγοράς λίγο πάνω από 8% το α’ τρίμηνο του 2018 από περίπου 10% πέρσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε μεγαλύτεροι «παίκτες» ελέγχουν περίπου το 90% της αγοράς ενώ η Apple η Info Quest και η Oktabit ακολουθούν με μερίδια αγοράς 2% και 1,5% αντίστοιχα. Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι στη σχετική λίστα εμφανίζονται διάφοροι μικροί και «άσημοι» κατασκευαστές όπως π.χ. η Thomson, οι οποίοι φαίνονται ότι πωλούν μερικές παρτίδες σε μεγάλες αλυσίδες και μετά εξαφανίζονται.

Τέλος, σε επίπεδο κατηγορίας, οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών ενισχύθηκαν κατά περίπου 22% στις 85 χιλιάδες, ενώ εκείνες των επιτραπέζιων υπολογιστών κατά περίπου 10% στις 30 χιλιάδες. Οι τάσεις στην αγορά είναι προς καλύτερα, πιο ελαφριά και πιο όμορφα φορητά συστήματα καθώς και για επιτραπέζιους υπολογιστές που είναι ιδανικοί για video games.