Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται να έχει ανοίξει το σκάνδαλο που κυκλοφόρησε την τελευταία εβδομάδα για την Facebook και την Cambridge Analytica με τις αποκαλύψεις να φτάνουν η μια μετά την άλλη και να χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους συγκλονιστικές.

Να υπενθυμίσουμε πως το προηγούμενο σαββατοκύριακο ήρθε στο φως η πληροφορία πως η Facebook με την βοήθεια της Cambridge Analytica αξιοποίησε τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του διαδικτύου για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος των Προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ καθώς και του δημοψηφίσματος για το Brexit. Πρωταγωνιστής του σκανδάλου ήταν ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Κόγκαν.

Ωστόσο σύμφωνα με νέες καταγγελίες του ίδιου, Facebook και Cambridge Analytica χρησιμοποίησαν τον καθηγητή ως αποδιοπομπαίο τράγο ισχυριζόμενες ότι αυτός ήταν που συγκέντρωσε τα δεδομένα των χρηστών.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Facebook είχε ανακοινώσει ότι τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί από τον Αλεξάντρ Κόγκαν, έναν καθηγητή ψυχολογίας, ο οποίος δημιούργησε μια εφαρμογή στον ιστότοπο την οποία κατέβασαν 270.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, στη συνέχεια ο Κόγκαν παραβίασε την πολιτική του περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δίνοντας τα στοιχεία αυτά στην Cambridge Analytica.

«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσαν σοκ για εμένα», δήλωσε ο Κόγκαν στο BBC. «Πιστεύω ότι ουσιαστικά τόσο το Facebook όσο και η Cambridge Analytica με χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο, αν και πιστεύαμε ότι έκαναν κάτι που ήταν νόμιμο. Η Cambridge Analytica μας είχε διαβεβαιώσει ότι όλα ήταν απολύτως νόμιμα και βάσει των κανονισμών λειτουργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κόγκαν.

Ο επικεφαλής της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, που αποπέμφθηκε χθες, δήλωσε σε ένα βίντεο που καταγράφηκε με κρυφή κάμερα ότι η εταιρεία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του Τραμπ.

Όμως ο Κόγκαν απάντησε ότι η Cambridge Analytica «υπερβάλει» για την ακρίβεια των δεδομένων που έλαβε και ότι οι πληροφορίες ήταν πιο πιθανό να έβλαψαν την εκστρατεία του νυν αμερικανού Προέδρου.

Παρά τους ισχυρισμούς για άγνοια της παραβίασης πολιτικής απορρήτου όμως, ο Κόγκαν παραδέχτηκε ότι παρέδωσε στοιχεία 30 εκατομμύρια ατόμων στην Cambridge Analytica χωρίς ωστόσο να αποκομίσει κάποιο οικονομικό όφελος από αυτά.

 Μάλιστα, όπως είπε το μόνο του λάθος είναι ότι δεν υπέβαλλε όσες ερωτήσεις ήθελε κατά τη διάρκεια της έρευνας, σχολιάζοντας παράλληλα πως είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει ένα εκλογικό αποτέλεσμα με τα στοιχεία που είχε στα χέρια του.