Αποστολή στη Βαρκελώνη

Την ώρα που το 5G ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στη γη το 4G μετακομίζει στο... φεγγάρι! Μέσα στο 2019, χρονολογία που εικάζεται ότι θα δούμε τα πρώτα εμπορικά δίκτυα επί γης, η Σελήνη θα αποκτήσει 4G κάλυψη.

To καινοφανές πρότζεκτ ανακοίνωσε η Vodafone κατά την διάρκεια του συνεδρίου Mobile World Congress 2018 που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στην Βαρκελώνη.

Όπως διευκρινίστηκε, 50 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή των αστροναυτών της NASA που περπάτησε ο φεγγάρι, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας θα δημιουργήσει το πρώτο δίκτυο 4G για να υποστηρίξει την αποστολή της PTScientists το 2019.

Η PTScientists, με έδρα το Βερολίνο, συνεργάζεται με τη Vodafone Γερμανίας και την Audi για να επιτύχει την πρώτη ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη προσγείωση στη Σελήνη. Η αποστολή στη Σελήνη προγραμματίζεται για το 2019 με εκτόξευση των πυραύλων Space X Falcon 9, της άλλης εταιρείας του Έλον Μασκ που πρόσφατα κυκλοφόρησε ότι θα επενδύσει σε ερευνητικό κέντρο της χώρας μας.

Η εκτόξευση των πυραύλων θα γίνει από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ενώ ο τεχνολογικός συνεργάτης της Vodafone θα είναι η Nokia.

Επί της ουσίας το πρώτο δίκτυο 4G στη Σελήνη, θα συνδέει τα δύο διαστημικά οχήματα Audi lunar Quattro, με το σταθμό βάσης στην Αυτόνομη Μονάδα Προσελήνωσης και Πλοήγησης (ALINA). Η Nokia, μέσω των Nokia Bell Labs, θα δημιουργήσει μία Υπέρ-συνεπτυγμένη, ειδικά προσαρμοσμένη για το διάστημα Δικτυακή Υποδομή, η οποία θα είναι η ελαφρύτερη που έχει ποτέ αναπτυχθεί – θα ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό.

Το δίκτυο 4G θα δώσει τη δυνατότητα στα δύο διαστημικά οχήματα Audi lunar quattro να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μεταφέρουν επιστημονικά δεδομένα και βίντεο υψηλής ευκρίνειας, ενώ θα προσεγγίζουν προσεκτικά το σεληνιακό όχημα Apollo 17 της NASA που χρησιμοποιήθηκε από τους τελευταίους αστροναύτες που περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης (οι Κυβερνήτες Eugene Cernan και Harrison Schmitt) για την εξερεύνηση της κοιλάδας Taurus-Littrow τον Δεκέμβριο του 1972.

Σύμφωνα με τις δοκιμές της Vodafone, ο σταθμός βάσης θα είναι σε θέση να εκπέμπει 4G χρησιμοποιώντας τη ζώνη συχνοτήτων 1800 MHz και να μεταδώσει την πρώτη ζωντανή εικόνα υψηλής ευκρίνειας από την επιφάνεια της Σελήνης, η οποία θα φθάνει σε παγκόσμιο κοινό μέσω διαστήματος και θα διασυνδέεται με τον διακομιστή της PTScientists στο Κέντρο Ελέγχου της Αποστολής στο Βερολίνο.

Ένα 4G δίκτυο είναι εξαιρετικά αποδοτικό από ενεργειακής άποψης σε σχέση με την αναλογική ραδιοεπικοινωνία και η παράμετρος αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την Αποστολή στην Σελήνη. Την ίδια στιγμή δε αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία υποδομής επικοινωνιών για τις μελλοντικές αποστολές.