Οι Γερμανοί που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά online delivery

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Γερμανοί που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά online delivery

Μια από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες γερμανικές startups της Γερμανίας, η Delivery Hero, κυριαρχεί στην ελληνική αγορά online delivery. Με την πρόσφατη εξαγορά του deliveras.gr ο γερμανικός όμιλος που ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα δραστηριοποιείται σε 42 χώρες έχει υπό την κατοχή του και τις τρεις μεγαλύτερες ιστοσελίδες παραγγελιών έτοιμου φαγητού στη χώρα μας.

Η εξαγορά του 100% του Deliveras έγινε «αθόρυβα» κατά την διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2017 και ανακοινώθηκε στα αποτελέσματα της γερμανικής εταιρείας. Είχε προηγηθεί το 2015 η εξαγορά του e-food.gr έναντι περίπου 22 εκατ. ευρώ, αλλά και η εξαγορά της τουρκικής Yemek Sepeti η οποία κατείχε πλειοψηφικό μερίδιο στην πλατφόρμα clickdelivery.gr. Έτσι, στις αρχές του 2018 και οι τρεις μεγάλες εταιρείες online παραγγελιών της χώρας έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη.

Ποια είναι όμως η Delivery Hero; Η εταιρεία ξεκίνησε ως start-up το 2011 στο Βερολίνο από τον Nikolas Ostberg με την υποστήριξη του επιχειρηματικού επιταχυντή Team Europe. Από τότε η ανάπτυξη της εταιρείας είναι ραγδαία με συνεχείς κύκλους χρηματοδότησης που της δίνουν την δυνατότητα επίσης συνεχών εξαγορών σε διάφορες χώρες.

Το 2017 ήταν χρονιά σταθμός για την εταιρεία η οποία τον Μάιο υποδέχεται ως επενδυτή τον νοτιοαφρικανικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Naspers και τον Ιούλιο πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες εγγραφές τεχνολογικής εταιρείας στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ως startup ξοδεύει συνεχώς για την ανάπτυξή της παρουσιάζοντας μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο στον όγκο όσο και στην αξία των παραγγελιών λόγω των συνεχών εξαγορών. Βεβαία η εταιρεία παρουσιάζει συνεχώς ζημιές, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider