Ψηλά βάζει τον πήχη των προσδοκιών για το 2016 ο συνιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος αντί για να μάθει κινέζικα, να διαβάσει βιβλία, να γνωρίσει νέους ανθρώπους, ανακοίνωσε πως η πρόκληση που βάζει στον εαυτό του για τη φετινή χρονιά είναι να εφεύρει μια οικιακή οικονόμο με τεχνητή νοημοσύνη.

«Κάθε χρόνο βάζω στον εαυτό μου μια νέα πρόκληση να μάθω κάτι ή να προχωρήσω τη δουλειά μου στο Facebook. Η προσωπική μου πρόκληση για το 2016 είναι να δημιουργήσω μια απλή AI που θα φροντίζει το σπίτι και θα με βοηθά με τη δουλειά μου. Μπορείτε να την φανταστείτε σαν τον [μπάτλερ] Τζάρβις στο Iron Man. Κάθε πρόκληση έχει ένα θέμα και αυτή τη χρονιά είναι η καινοτομία και η εφεύρεση» γράφει ο Zuckerberg στο Facebook.

Η τεχνητή νοημοσύνη, διευκρινίζει, θα ελέγχει τα πάντα στο σπίτι, από τα φώτα και τη θερμοκρασία μέχρι τη μουσική, υπακούοντας στις φωνητικές εντολές του.

«Θα της μάθω να ανοίγει την πόρτα σε φίλους αναγνωρίζοντας τα πρόσωπά τους όταν χτυπούν το κουδούνι. Θα της μάθω να με ενημερώνει αν συμβαίνει κάτι στο δωμάτιο της [κόρης του] Μαξ όταν λείπω» περιγράφει.

Πολλές από τις τεχνολογίες που περιγράφει ο Zuckerberg υπάρχουν ήδη διαθέσιμες, όχι όμως σε ένα ενιαίο σύστημα οικιακής οικονόμου ή επαγγελματικού βοηθού.

Για τον ιδρυτή του Facebook, η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος είναι μια «διασκεδαστική νοητική πρόκληση», για την πρόοδο της οποίας θα μας ενημερώνει στην πορεία του χρόνου.

Προηγούμενες προκλήσεις του τα τελευταία χρόνια ήταν να μάθει κινεζικά, να διαβάζει δύο βιβλία την ημέρα και να γνωρίζει έναν νέο άνθρωπο κάθε ημέρα.

Με την τεχνητή νοημοσύνη πειραματίζεται πάντως και το ίδιο το Facebook, το οποίο προσπαθεί μεταξύ άλλων να δημιουργήσει έναν ψηφιακό βοηθό που θα λειτουργεί μέσω του Messenger.