Οι τεχνολογίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τεχνολογίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας το 2016

Τον Ιούλιο, ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, προέβλεπε ότι στο μέλλον οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να μιλούν γιατί θα επικοινωνούν με τη σκέψη, καθώς επίσης και ότι θα μπαίνουμε στο Internet μέσω ακτινών λέιζερ που θα περιβάλλουν τη Γη.

Μπορεί το 2016 να μην κάνει πραγματικότητα αυτές τις δύο «προβλέψεις», αλλά σίγουρα θα σημειωθεί η τεχνολογική πρόοδος που θα θέσει τις βάσεις για να υλοποιηθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Wall Street Journal. Στις τεχνολογίες που θα γνωρίσουν μεγάλη άνθηση τη νέα χρονιά περιλαμβάνονται, επίσης, η εικονική πραγματικότητα, τα έξυπνα αυτοκίνητα και οι τεχνολογίες cloud, μεταξύ πολλών ακόμη.

Μια γεύση των όσων μας περιμένουν από τεχνολογικής πλευράς θα πάρουμε στην έκθεση Consumer Electronics Show (CES) στις 6-9 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας, τη μεγαλύτερη ετήσια έκθεση τεχνολογίας παγκοσμίως.

Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά σε πέντε σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που θα φέρει στη ζωή μας το 2016:

1. Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα

Το 2016 θα δοθεί στην εικονική πραγματικότητα μια πραγματική ευκαιρία να βγει στην αγορά και να συναντήσει τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την Juniper Research, τον επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσει στην αγορά το Oculus Rift του Facebook, το πρώτο κιτ εικονικής πραγματικότητας που θα φτάσει στα χέρια των καταναλωτών και δεν θα απαιτεί τη χρήση smartphone.

Επιπλέον, με αγωνία αναμένεται το περιεχόμενο gaming και ψυχαγωγίας για το κιτ Vive της Valve, καθώς και οι κάμερες 360 μοιρών για ψυχαγωγικές λήψεις που θα κυκλοφορήσουν από την GoPro.

Εν τω μεταξύ, η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality), η οποία απασχόλησε πολύ την αγορά φέτος με αφορμή την παρουσίαση του κιτ Hololens από τη Microsoft, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε επαγγελματικές εφαρμογές. Στην έκθεση CES πάντως, περιμένουμε να δούμε από τις εταιρείες καθημερινές εφαρμογές των δύο τεχνολογιών, μέσω της χρήσης κιτ κεφαλιού (headsets).

2. Συσκευές που… φοριούνται

Το πρώτο βήμα έκανε η Apple τον Απρίλιο 2015 με το Apple Watch που προσφέρει τις δυνατότητες ενός υπολογιστή σε μέγεθος ρολογιού. Το παράδειγμα της πρωτοπόρου τεχνολογικής εταιρείας αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές ακόμη, καθώς στη CES θα παρουσιαστούν 33 εκθέσεις προϊόντων τεχνολογίας που φοριούνται και υπόσχονται να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη σε επίπεδο υγείας, ευεξίας και κερδοφορίας.

Σύντομα, οι συσκευές αυτές θα συνδέονται απευθείας στο Internet, χωρίς τη μεσολάβηση παρόχου, το οποίο θα βοηθήσει πολύ τις φορητές συσκευές με δυνατότητα ενσωμάτωσης, όπως το βιομετρικό τατουάζ της Chaotic Moon.

3. Έξυπνα αυτοκίνητα

Τα έξυπνα αυτοκίνητα αναμένεται να κατακλύσουν την έκθεση CES, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα τον Δεκέμβριο, η Google και η Ford Motor θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν αυτοκινούμενα οχήματα που θα βασίζονται στην τεχνολογία της Google.

Παρότι θα χρειαστεί να περάσουν κάποια χρόνια ακόμη για να δούμε πλήρως αυτοκινούμενα οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους, το 2016 αναμένεται να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε ρυθμιστικό επίπεδο.

4. Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως την έχουμε δει μέσα από την Cortana των Windows και τη Siri του iOS, καθώς και η τεχνολογία της μηχανικής μάθησης (machine learning) όπως ενσωματώνεται στη μηχανή αναζήτησης της Google, θα συνεχίζουν να ενσωματώνονται στα νέα τεχνολογικά προϊόντα, τις υπηρεσίες και το λογισμικό που θα κυκλοφορήσουν το 2016. Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως, θα βρει και εξαίσιο πεδίο εφαρμογής στα ρομπότ. Η CES θα περιλαμβάνει 23 εκθέσεις ρομποτικής -71% περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι- το οποίο φανερώνει από μόνο του πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα ρομπότ στη ζωή μας τον καινούργιο χρόνο.

5. Μη επανδρωμένα σκάφη (drones)

Τα drones έγιναν ανάρπαστα το 2015 και διείσδυσαν δυναμικά στην καταναλωτική αγορά. Τώρα, οι κατασκευαστές τους στοχεύουν σε πιο «έξυπνες» τεχνολογίες που θα ανιχνεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα «σκανάρουν» το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ, μόνο στις διακοπές των Χριστουγέννων φέτος εκτιμάται ότι θα πουληθούν περισσότερα από 1 εκατ. drones.

6. Αυτοφορτιζόμενα τηλέφωνα

Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τη φόρτωση των συσκευών τηλεφώνων μέσω μήκη κυμάτων. Στην έκθεση CES, η ιαπωνική εταιρεία KDDI Corp. θα παρουσιάσει ένα προϊόν που θα επαναφορτίζει αυτόματα και ασύρματα τα κινητά τηλέφωνα, όπως λειτουργεί το WiFi. Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή τεχνολογίες ασύρματης φόρτισης, γνωστές ως Qi. Ήδη από φέτος, το Ikea πουλάει γραφεία και άλλα έπιπλα που «φορτίζουν» ασύρματα τα κινητά τηλέφωνα όταν είναι ακουμπισμένο πάνω σε αυτά.

Άλλες εταιρείες, όπως η StoreDot, επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μπαταριών που φορτίζουν στιγμιαία και διαρκούν περισσότερο. Στόχος της εταιρείας είναι οι μπαταρίες να φορτίζουν σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider