Γιανναράκης (ΣΕΚΚΕ): Η Ελλάδα εξάγει περισσότερη τεχνολογία από ελαιόλαδο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιανναράκης (ΣΕΚΚΕ): Η Ελλάδα εξάγει περισσότερη τεχνολογία από ελαιόλαδο

Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η Ελλάδα σήμερα εξάγει τρεις φορές περισσότερη αξία σε τεχνολογία απ’ ότι σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αναφέρει στο Insider.gr ο κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, τονίζοντας πως σε αυτή την άγνωστη πλευρά της χώρας μας στον 21ο αιώνα, βρίσκεται ίσως η αρχή του δρόμου για την ευημερία και την ανάπτυξη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος υπογραμμίζει πως το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που αναζητά η χώρα δεν συνδέεται απαραίτητα με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, όπως τα κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική και του φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης, αλλά με τον κλάδο των τεχνολογιών, η παγκόσμια συνεισφορά του οποίου υπερβαίνει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί το 3,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στην αυγή της νέας επιστημονικο-τεχνολογικής επανάστασης που θα αλλάξει δραματικά πολλούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Γιανναράκης επισημαίνε την ανάγκη για εξωστρέφεια, αναλύει τα οφέλη που απορρέουν από την Ελληνική Αποστολή στην WMC 2017 της Βαρκελώνης και παράλληλα κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το «κόστος» που θα επέφερε μια απούσα κρατική ενίσχυση και μία έλλειψη συνεργειών κι οργάνωσης εμποδίζοντας την τεχνολογια να γίνει το όχημα μια νέα αναπτυξιακή Ελλάδα.

Ποιος ο στόχος της ελληνικής αποστολής στο διεθνές συνέδριο και έκθεση της ψηφιακής επικοινωνίας στη Βαρκελώνη και ποια τα οφέλη για τον κλάδο;

Η ελληνική αποστολή, που διοργανώνει ο ΣΕΚΕΕ για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο Mobile World Congress, το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός της ψηφιακής επικοινωνίας (όχι μόνο mobile - με τη στενή έννοια) αποτελεί τη μόνη συστηματική παρουσία της Ελλάδας σε διεθνή τεχνολογικά γεγονότα.

Στο MWC δεκάδες χώρες παρουσιάζουν «εθνικά περίπτερα» επιδιώκοντας να αναδείξουν τις καινοτόμες επιχειρήσεις και τις πολιτικές ανάπτυξης βασισμένες στην αξιοποίηση των Ψηφιακών τεχνολογιών, προσπαθωντας να διευρύνουν τις συνέργιές τους με τους σημαντικότερους τεχνολογικούς παίκτες που συμμετέχουν με περίπτερα χιλιάδων τετραγωνικών.

Έτσι οι στόχοι μας από τη συμμετοχή μας στο συνέδριο είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, που επενδύει στις συνέργειες, στο ανθρώπινο δυναμικό και στο μέλλον. Η παρουσίαση 20 δυναμικών εξωστρεφών εταιρειών του χώρου της ψηφιακής επικοινωνίας, εφαρμογών και υπηρεσιών, η δικτύωση των Ελλήνων επιχειρηματιών με τα κορυφαία στελέχη του κλάδου καθώς και η παρουσίαση 6-10 νεοφυών επιχειρήσεων με διεθνή προοπτική. Πρόσθετος στόχος είναι οι συνεργασίες με διεθνείς φορείς, οργανισμούς άλλων χωρών και η ενίσχυση των σχέσεων - διερεύνηση συνεργιών - με το οικοσύστημα της καινοτομίας στη Βαρκελώνη και την Καταλωνία. Τέλος, επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία θετικού κλίματος για την ανάπτυξη και την έμφαση στην καινοτομία και εξωστρέφεια με εκδηλώσεις και επικοινωνιακή καμπάνια εντός της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η αναχώρηση της ελληνικής αποστολής προετοιμάστηκε με την βοήθεια πολλών φορέων πέραν του ΣΕΚΕΕ. Πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη σύμπραξη για τη διεθνή παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων; Ποιες θα είναι εντέλει οι προοπτικές που θα δημιουργηθούν εάν ακολουθηθεί μια ενιαία στρατηγική εξωστρέφειας για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις;

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΜWC εξελίχθηκε μέσα σε αυτά τα χρόνια από μια απλή επιχειρηματική αποστολή σε μια πλατφόρμα συνεργασίας των επιχειρήσεων και των συλλογικών τους φορέων με το ερευνητικό και ακαδημαϊκό δυναμικό της χώρας, και με τους φορείς της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης προσελκύοντας ταυτόχρονα και σημαντικούς παράγοντες του επιχειρηματικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό ως χορηγούς και υποστηρικτές.

Παράλληλα απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα νέο παράδειγμα συνέργειας και κοινών δράσεων ανάμεσα στους φορείς της επιχειρηματικής καινοτομίας και έτσι, φέτος η ελληνική συμμετοχή στο MWC αποτελεί το πρώτο βήμα σε ένα διετές σχέδιο κοινών δράσεων που αναπτύσσει ο ΣΕΚΕΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ, το Corallia και τους άλλους συλλογικούς φορείς, με τον συντονισμό του Enterprise Greece.

Τα οφέλη από αυτές τις συνέργειες θα είναι μεγάλα, όχι μόνο για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να επεκτείνουν την παρουσία τους και την προβολή τους σε όλα τα διεθνή γεγονότα και την παγκόσμια αγορά, αλλά θα δημιουργήσει και ένα νέο πεδίο ανάπτυξης για όλο το ελληνικό οικοσύστημα της τεχνολογικής καινοτομίας, που διαθέτει αξιολογότατο ανθρώπινο δυναμικό αλλά όχι ακόμα την απαιτούμενη εξωστρέφεια.

Στην φετινή αποστολή συμμετέχουν λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι. Γιατί, θα λέγατε, συνέβη αυτό;

Συμμετέχουν λιγότερες επιχειρήσεις ως εκθέτες αλλά από ότι φαίνεται θα είναι περισσότερες αυτές που επιλέγουν να συμμετάσχουν ως επισκέπτες.

Οι επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου έχουν «ανδρωθεί» σε αυτήν τη δύσκολη επταετία της κρίσης που έχει συσσωρεύσει πάρα πολλά προβλήματα με πρώτιστο την έλλειψη ρευστότητας με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Αυτό οδηγεί πολλές επιχειρήσεις στην απόφαση να μειώσουν τους προϋπολογισμούς συμμετοχής σε διεθνή γεγονότα.

Επιπλέον πρέπει να επισημάνουμε ότι φέτος σχεδιάζουμε να συμμετέχουμε σε περισσότερες διεθνείς εκδηλώσεις με πιο στοχευμένο θεματικό και γεωγραφικό αντικείμενο και πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν μικρότερες αλλά πιο εξειδικευμένες εκθέσεις.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι φέτος η Ελληνική Αποστολή συνοδεύεται από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, την Περιφερειάρχη Αττικής, κα. Ρένα Δούρου όπως επίσης τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Λευτέρη Κρέτσο και τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλη Μαγκλάρα.

Σε τι ποσό ανέρχεται η επίσημη κρατική ενίσχυση που θα λάβει η φετινή αποστολή και πόσο «κόστισε» τελικά η περσινή «αποχή» του αρμόδιου υπουργείου;

Η παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση - λόγω οικονομικών περιορισμών - είναι οριακά «αξιοπρεπής». Το περίπτερό μας (μεγέθους 65 τμ) υπολείπεται των συγκρίσιμων χωρών, Ιρλανδία, Σουηδία, Τουρκία, Εσθονία, ενώ αποτελεί «μικροκλίμακα» των σημαντικών παικτών, όπως Γαλλία, Ισραήλ κ.α., που είχαν παρουσία με εθνικά περίπτερα εκατοντάδων τετραγωνικών και προϋπολογισμούς πολλών εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ελληνικής συμμετοχής προσεγγίζει τα 400 χιλ. ευρώ συνυπολογίζοντας το κόστος του περιπτέρου, της επιχειρηματικής αποστολής και τα έξοδα των εταιρειών που συμμετέχουν. Σε αυτήν την προσπάθεια οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, η ΓΓΤΤ, η ΕETΤ και το Εnterpise Greece είναι συνδιοργανωτές και συμμέτοχοι και καταβάλουν τμήμα του κόστους ο καθένας ώστε η Ελλάδα να έχει αξιοπρεπή παρουσία. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η προσφορά αυτών των φορέων δεν αποτελεί επιχορήγηση ή κρατική ενίσχυση προς τον ΣΕΚΕΕ, αλλά συνεισφορά στα έξοδα της ελληνικής συμμετοχής. Από τον συνολικό προϋπολογισμό περίπου 50 χιλ ευρώ είναι η συνεισφορά του Εnterpise Greece και η συνεισφορά του ΓΓΤΤ και της ΕΕΤΤ κυμάνθηκε από 70 έως 90 χιλ. ευρώ με εξαίρεση την περσινή χρονιά που μειώθηκε στις 20 χιλ. με αποτέλεσμα ο ΣΕΚΕΕ να επωμισθεί «ζημιά» άνω των 50 χιλ. ευρώ. Φέτος το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μας διαβεβαίωσε ότι η συνεισφορά θα προσεγγίσει τα αναγκαία επίπεδα.

Ευελπιστούμε επίσης ότι οι προετοιμασίες για τις επόμενες ενέργειες διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας θα γίνουν έγκαιρα, βάσει του σχεδίου που διαμορφώνουμε με το Εnterpise Greece, ώστε -όχι μόνο τα θέματα των προϋπολογισμών αλλά όλες οι πλευρές της προετοιμασίας, επικοινωνίας και δικτύωσης πριν και μετά τα γεγονότα να καταστούν αποτελεσματικά.

Επικρατεί η άποψη πως ο τομέας της καινοτομίας και των τεχνολογιών διαθέτει στρατηγικής σημασίας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην περίπτωση της χώρα μας. Ποια είναι αυτά κατά την γνώμη σας;

Ο κλάδος του mobile internet, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενους διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχουν εταιρείες οι οποίες σχεδόν διπλασιάζουν τον κύκλο εργασιών τους κάθε χρόνο και ένα ολόκληρο οικοσύστημα από start-ups που αναδύεται γύρω από αυτές.

Η παγκόσμια συνεισφορά αυτού του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου υπερβαίνει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί το 3,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ. (GSMA Report 2015) (με πρόβλεψη να φτάσει τα 10 το 2015). Σύμφωνα με τη μελέτη της McKinsey «Disruptive Technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy», το mobile internet θεωρείται ο κλάδος με τη σημαντικότερη επίδραση στο σύνολο της οικονομίας.

Δεύτερος τομέας με καταλυτική επίδραση θα είναι η αυτοματοποίηση της γνώσης και ακολουθούν άλλοι 10 τομείς όπως : To Ιντερνετ των πραγμάτων (internet of things), η κατεσπαρμένη υπολογιστική ισχύς (cloud technology), η εξελιγμένη ρομποτική (advanced robotics), τα αυτόνομα οχήματα (autonomous and near-autonomous vehicles), η γονιδιωματική έρευνα, (next-generation genomics), η αποθήκευση ενέργειας, (energy storage), η τρισδιάστατη εκτύπωση, (3D printing), τα προηγμένα υλικά (advanced materials), οι εξελιγμένες μέθοδοι εντοπισμού ενεργειακών κοιτασμάτων (advanced oil and gas exploration and recovery), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (renewable energy). Ολοι αυτοί οι κλάδοι θα επηρεαστούν και θα αξιοποιήσουν άμεσα τις τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται στις ασύρματες και κινητές συσκευές.

Στην Ελλάδα, η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως ανάπτυξη κινητών εφαρμογών, παροχή καινοτόμων υπηρεσιών επικοινωνίας κ.α. Από επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτόν τον κλάδο έχει δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε.Ε.). Ο κλάδος βασίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής τεχνογνωσίας, στην Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και διακλαδική σύζευξη, καθώς συνδυάζει αναδυόμενες και ποικίλες τεχνολογίες. Τα μέλη του ΣΕΚΕΕ έχουν δημιουργήσει ένα αξιόλογο υπόδειγμα εφαρμοσμένης καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της εν γένει ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς, με παράλληλο ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Ποια είναι τα βασικά σημεία της στρατηγικής του ΣΕΚΕΕ για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της καινοτομίας;

Είναι κοινός τόπος πλέον ότι βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας επιστημονικο-τεχνολογικής επανάστασης που θα αλλάξει δραματικά τη βιομηχανία, την υγεία, τις μεταφορές, την αγροτική παραγωγή, τις συναλλαγές, τις υπηρεσίες, την επικοινωνία. Αυτή η προοπτική που ονομάζεται συνοπτικά Industry 4.0 (Η τέταρτη βιομηχανική εποχή) αποτελεί ευκαιρία-κλειδί για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, έχοντας παράλληλα και κοινωνικό αντίκτυπο γι αυτο και είναι ο πυρήνας των αναλύσεων των διεθνών οίκων για την οικονομική ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας αλλά και του στρατηγικού σχεδίου πολλών χωρών, χαρακτηριστικά της Γερμανίας που έχει ονομαστεί Industrie 4.0.

Χαρακτηριστικό της σημασίας του τομέα για την Ευρώπη είναι το γεγονός ότι έχει επιλεγεί ως ένας από τους 7 τομείς Υπηρεσιών Έντασης Γνώσης (Knowledge Intensive Services) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ είναι ένας από τους 2 (μαζί με τον τομέα creative industries) που επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της πρωτοβουλίας «European Mobile and Mobility Industries Alliance».

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Γι αυτό βασική επιδίωξη του συνδέσμου μας είναι η τόνωση του οικοσύστηματος της καινοτομίας μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις-μέλη της, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω της στενής συνεργασίας επιχειρήσεων και φορέων, με απώτερο σκοπό την επιχειρηματική τους ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς, με επιχειρήσεις που ήδη διακρίνονται παγκοσμίως στους κλάδους εφαρμογών και υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, βιο-ιατρικής τεχνολογίας, μικρο-ηλεκτρονικής, αεροδιαστημικής τεχνολογίας. Παράλληλα, διαπιστώνεται ανάγκη -αλλά και δυνατότητα- μεταφοράς τεχνογνωσίας από τους τεχνολογικά εξελιγμένους κλάδους σε τομείς όπου η Ελλάδα διακρίνεται για ιστορικούς και γεωμορφολογικούς λόγους, όπως ειδικών μορφών τουρισμού, αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, μεσογειακής διατροφής, βιολογικών προϊόντων κ.α.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των κλάδων είναι η ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνογνωσία. Στην κατεύθυνση αυτή, ο σύνδεσμός μας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις άλλες ενώσεις καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων: ΣΕΚΕΕ (mobile Internet), ΕΝΕΒΗ (Μικροηλεκτρονικής), Hbio (Βιο-Ιατρικής Τεχνολογίας) ΕΒΙΔΙΤΕ (Αεροδιαστημικής), ΕEΛ/ΛΑΚ (Ανοικτό Λογισμικό) και HSA (Νεοφυών επιχειρήσεων - Startups).

Ανάμεσά τους διακρίνουμε τον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, τον επιμορφωτικό κύκλο mobile mini-MBA, τον συνεργατικό σχηματισμό Hellenic Mobile Cluster, την εκπροσώπηση της ελληνικής καινοτομίας στο εξωτερικό, με εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές και ενέργειες δικτύωσης, τις συνέργειες και με άλλους φορείς για την καλύτερη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας - Technology Helps Society.

Πώς βιώνουν οι εταιρείες μέλη σας την φετινή χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες; Σε ένα δυσχερές επιχειρηματικό περιβάλλον και σε αυτές τις δυσμενείς για τη χώρα οικονομικοπολιτικές συνθήκες τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση και να ενισχυθεί ο τεχνολογικός κλάδος;

Σήμερα, η χώρα αναζητά ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Ορισμένοι το συνδέουν με τα κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική και του φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης. Άλλοι, με την επιστροφή στις παραδοσιακές αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες. Αναμφίβολα η αξιοποίηση των φυσικών πόρων είναι σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη. Όμως ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας δεν βρίσκεται εκεί. Αναβλύζει από τη ζωντάνια των νέων ανθρώπων που θέλουν να ζουν σε αυτό τον τόπο, ως πολίτες του κόσμου, συνεχίζοντας τη διαχρονική σχέση των ελλήνων με την εφευρετικότητα και την τεχνολογία, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Μια σχέση που, παραδόξως, δεν ευδοκιμεί στα πάτρια χώματα αλλά στους δρόμους της διασποράς.

Στη σημερινή Ελλάδα δρουν «από μόνες τους» δυο μεταμορφωτικές δυνάμεις, από τις σημαντικότερες που έχει γνωρίσει η ανθρώπινη κοινωνία: Η νεολαία και η τεχνολογία.

Τι μπορεί να συμβεί να συμβεί αν νέοι άνθρωποι, με νέες ιδέες, αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για να δημιουργήσουν μια νέα Ελλάδα; Το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι προβλέψιμο, αλλά σίγουρα θα είναι εκπληκτικό! Μόνο έτσι θα ανακοπεί η νέα μάστιγα που απειλεί τη σύγχρονη ελληνικής κοινωνία: το Brain Drain. Αναστροφή του Brain Drain, δεν σημαίνει όμως περιορισμό αυτού του πνευματικού κεφάλαιού μέσα στα μικρά ελληνικά σύνορα, αλλά δημιουργία μιας βάση για την παγκόσμια προώθηση των καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργούνται από ελληνικά μυαλά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider