Τα video games παύουν να είναι αντρική «υπόθεση»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα video games παύουν να είναι αντρική «υπόθεση»

Μπορεί το gaming να θεωρείται κατά κόρον «ανδρική δραστηριότητα», ωστόσο τα πρόσφατα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν την εν λόγω αντίληψη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ένα χόμπι που απολαμβάνουν εξίσου άνδρες και γυναίκες ενώ και το ποσοστό των γυναικών που ασχολούνται με το gaming είναι σχεδόν ίδιο με των αντρών.

Συγκεκριμένα, το 48% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι παίζουν συστηματικά ηλεκτρονικά παιχνίδια σε κονσόλα, υπολογιστή ή φορητή συσκευή, σε σύγκριση με το 50% των ανδρών.

Όπως αποδεικνύει η πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από το αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew Research Center, παρόλο που το ποσοστό ανδρών και γυναικών gamers είναι σχεδόν ίδιο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν λανθασμένη αντίληψη. Εκπρόσωποι και των δύο φύλων πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων ανά τον κόσμο που ασχολούνται με το gaming είναι άνδρες. Συγκεκριμένα το 60% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θεωρούν το gaming ως «ανδρική δραστηριότητα», άποψη που συμμερίζεται και το 57% των γυναικών που είναι gamers οι ίδιες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως το από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 15% των ανδρών θα χαρακτήριζαν τον εαυτό τους ως gamer, σε σύγκριση με το μόλις 6% των γυναικών.

Το χάσμα παρουσιάζεται ακόμη μεγαλύτερο στους άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών, από τους οποίους το 33% των ερωτηθέντων αναφέρονταν στους εαυτούς τους ως gamers σε σχέση με το μόλις 9% των γυναικών της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης αντίληψης βέβαια, παίζει και το γεγονός πως οι γυναίκες θεωρούνται συχνά «ανεπιθύμητες» στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η Καναδο-αμερικανή blogger και κριτικός βιντεοπαιχνιδιών Anita Sarkeesian, η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τη σειρά βίντεο τίτλο «Tropes vs Women in Video Games» που ανέβασε στο YouTube, στα οποία εξετάζει την εικόνα της γυναίκας μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Η Sarkeesian είχε δεχτεί σκληρή κριτική και πικρόχολα σχόλια για τη συγκεκριμένη σειρά video ακόμα και απειλές για τη ζωή της. Στην έρευνα εξετάζεται επίσης και ο ευρύτερος αντίκτυπος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αμερικανοί σχετικά με το κατά πόσο η εικονική βία συμβάλει στην άσκηση φυσικής βίας, με τέσσερις στους 10 εφήβους να πιστεύουν πως τα video games σχετίζονται με τη βίαιη συμπεριφορά. Το 53% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει πως «οι άνθρωποι που παίζουν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν βίαιοι και οι ίδιο». Από τους ερωτηθέντες μάλιστα παίκτες video games το 32% πιστεύει ότι οι σκηνές βίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ωθούν σε βίαιη συμπεριφορά, με τις γυναίκες να υποστηρίζουν κατά πλειοψηφία την παραπάνω άποψη (47% των γυναικών έναντι 31% των ανδρών).

Όσο για το ποια είναι η άποψη του κόσμου για τα video games, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, το 26% των ενηλίκων υποστήριζουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν «χάσιμο χρόνου», σε σύγκριση με το 24% που πιστεύουν το αντίθετο.

Επίσης, το 16% φαίνεται πως δεν «έχει συγκεκριμένη άποψη» για το θέμα, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων φάνηκαν «αναποφάσιστοι» σχετικά με το εάν οι γυναίκες απεικονίζονται με αρνητικό τρόπο μέσα από τα video games.

Στην ερώτηση αν τα games αναπτύσσουν τη στρατηγική σκέψη και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, μόνο το 17% πιστεύει πως ναι, σε αντίθεση με το 16% που ισχυρίζεται πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο ειδικά για όλα τα παιχνίδια.

Επιπλέον, όσον αφορά την επικοινωνία, το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα video games δεν προωθούν τη συνεργασία και την επικοινωνία, σε αντίθεση με το 10% που πιστεύει ότι συμβάλλουν στην καλλιέργεια τους( ειδικότερα το 36% πιστεύει πως εξαρτάται από το παιχνίδι).

Τέλος για πολλούς τα video games αποδεικνύονται καλύτερα κι από την τηλεόραση, αφού το 28% των ερωτηθέντων δηλώνει πως τα προτιμά χαρακτηρίζοντας τα πιο διασκεδαστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider