Ο μυστικός «εφευρέτης» του bitcoin, συλλαμβάνεται ξανά!

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο μυστικός «εφευρέτης» του bitcoin, συλλαμβάνεται ξανά!

«Τον πιάσαμε» ήταν το σημερινό σύνθημα εφόδου. Ο δημιουργός του Bitcoin είναι ένας αυστραλός «σπασίκλας», ονόματι Craig Steven Wright, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από το περιοδικό Wired Anti Greenberg. Μάλιστα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας μπούκαρε σε σπίτι στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, ψάχνοντας για τον άνδρα που το περιοδικό κατονόμασε ως τον πιθανό δημιουργό του κρυπτονομίσματος. Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, πίσω από την ταυτότητα του Craig Steven Wright κρύβεται ο Satoshi Nakamoto, ο ανθρώπος δηλαδή ή η ομάδα ανθρώπων που δημιούργησε τα bitcoins το 2009. Η σύλληψη έγινε για φορολογικές παραβάσεις, οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρο ότι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα.

Βέβαια θα μπορούσε να είναι κι ο στενός φίλος του Wright, Dave Kleinman, ο οποίος απεβίωσε δύο χρόνια πριν.

Ακόμα ακόμα, θα μπορούσε ο Wright να είναι απλά εκείνος ο τύπος που θέλει να πάρει τα εύσημα που κάτι που έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον κοινού κι επενδυτών τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχει καμία ανάμειξη με αυτό.

Τελευταία εκδοχή της ιστορίας είναι πως το κυνηγητό για την ανακάλυψη του δράστη - εφευρέτη του νομίσματος να έχει οδηγήσει εντελώς σε λάθος κατώφλι για άλλη μια φορά …

Το ζήτημα «Bitcoin», παραμένει συνεχώς επίκαιρο, τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και από ιστοσελίδες με έδρα κυρίως τις ΗΠΑ. Γύρω από το ιδιόμορφο κατασκεύασμα έχουν ακουστεί σχεδόν τα πάντα, από συνομωσιολογικές θεωρίες μέχρι ιστορίες καταδίωξης.

Το Bitcoin, είναι ένα κατασκεύασμα του υπάρχοντος συστήματος, με μελλοντική εφαρμογή για κάθε μορφή ελέγχου του χρήματος. Όχι! Πρόκειται ένα ευφυές σχέδιο που δημιουργήθηκε με κάποιο είδος τεχνητής νοημοσύνης. Όχι! H απαρχή του φτάνει σε μονοπάτια τόσο βαθιά που αδυνατεί να ακολουθήσεις αφού χάνεσαι σε ορολογίες ονόματα εικασίες αποδείξεις κλπ.

Άσχετα με το τι πράγματι ισχύει, το σίγουρο είναι πως το Bitcoin, το εικονικό νόμισμα τροφοδοτεί εδώ και χρόνια την οικονομία του διαδικτύου και θαυμάζεται ευρέως για την τεχνική εξειδίκευση που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς καμία κεντρική αρχή εξουσία (τράπεζες, κυβερνήσεις). Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αποκτήσει τον δικό του κωδικό μετοχής και έχει εμπνεύσει μια λεγεώνα από νέες εταιρείες.

Το Bitcoin εισήχθη για πρώτη φορά στον κόσμο από μία περσόνα με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, κάποιον που επικοινωνούσε αποκλειστικά και μόνον μέσω κρυπτογραφημένων e-mail καθώς και στο επίσημο φόρουμ Bitcoin, πριν αίφνης χαθεί από προσώπου γης.

Κανείς δεν τον έχει συναντήσει ποτέ ή τουλάχιστον κανείς δεν θα το παραδεχτεί και φυσικά κανείς δεν ξέρει αν το ψευδώνυμο Nakamoto αναφέρεται σε άντρα ή γυναίκα. Ακόμη και τα πρώτα e-mail του/της αναφέρονται σε ένα «εμείς».

Η πρώτη γνωριμία του κρυπτονομίσματος έγινε με το ευρύ κοινό το 2008, μέσω ενός ακαδημαικού εντύπου, που είχε αποσταλεί μέσω κρυπτογραφημένου e-mail(Cryptography Policy Mailing List). Ο Nakamoto ξεκίνησε επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεμονωμένους προγραμματιστές που έδειξαν ενδιαφέρον και στη συνέχεια άρχισε να κάνει αναρτήσεις στο φόρουμ Bitcoin.

Τον Ιανουάριο του 2009, ο ή οι εφευρέτης/ες του ψηφιακού νομίσματος εγκαινίασαν το σύστημα Bitcoin, ένα υπερπλήρες νέο σύστημα παραγωγής νομίσματος, που θα οδηγούσε στην παραγωγή 21 εκατομμυρίων bitcoins κατά την διάρκεια όλων των χρόνων μέχρι και το καταληκτικό έτος του, το 2041. Η ιδιαιτερότητα του κρυπτονομίσματος ήταν ότι επέτρεπε στους ιδιοκτήτες του να κινήσουν κρυπτογραφημένα χρήματα χωρίς την ανάγκη καμίας τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα παραγωγής τους είναι τελείως αποκεντροποιημένο υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός σέρβερ που να παράγει και να αποθηκεύει bitcoins, τη νομισματική μονάδα του συστήματος.

Τα bitcoins μέχρι και το σωτήριο έτος του 2041 θα είναι αυστηρά 21 εκατ. Ο αλγόριθμος πάνω στον οποίο βασίζεται το όλο σύστημα, παράγει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα νέα blocks, νέα bitcoins δηλαδή και για να διεκδικήσουμε κάποια εξ’ αυτών, πρέπει να βάλουμε τον υπολογιστή μας να εκτελέσει διάφορες πολύπλοκες πράξεις, καταναλώνοντας επεξεργαστική ισχύ, πράγμα διόλου εύκολο. Όσο περνά ο καιρός και παράγονται ολοένα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα, η παραγωγή καινούριων, το λεγόμενο «mining» γίνεται ακόμα πιο δύσκολο καθώς ο ρυθμός παραγωγής πέφτει την ώρα που αυξάνονται οι απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ, κάτι που κάνει τα bitcoins ακόμα πιο σπάνια.

Αν και τα πρώτα χρόνια του bitcoin αρκετοί ήταν εκείνοι που ασχολούνταν μόνο τους με το mining, πλέον η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω ομάδων και κοινοπραξιών που ενώνουν τη δύναμη πολλαπλών μηχανημάτων ώστε να έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες παραγωγής bitcoins σε ένα φυσιολογικό χρονικό διάστημα. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανταλλαγή των bitcoins, το σύστημα λειτουργεί όπως ακριβώς το συνάλλαγμα: υπάρχει μια ισοτιμία που ανεβοκατεβαίνει ανάλογα τις τάσεις, την προσφορά και τη ζήτηση του νομίσματος και αυτό είναι όλο. Εκτός βέβαια από τα ανταλλακτήρια μπορεί κανείς πλέον να πραγματοποιήσει και αγορές μέσω Bitcoin αφού δεν είναι λίγα τα e shop που τα δέχονται. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η Amazon, η Victoria’s Secret, το WordPress, τα Subway, η Zynga, η Tesla, η Virgil Galactic και βέβαια κάθε εναλλακτικό site του διαδικτύου όπως τα Reddit, 4Chan και Pirate Bay.

Από την ημέρα δημιουργίας του το κρυπτονόμισμα έγινε εμμονή για τους σπασίκλες των υπολογιστικών συστημάτων, γνωστούς και ως geek. Βέβαια μερικά χρόνια αργότερα μετατράπηκε σε mainstream οικονομική εμμονή. Εξαιτίας της δημοφιλίας του το να ανακαλυφθεί ο δημιουργός του γίνει ο διακαής πόθος των θαυμαστών του κρυπτονομίσματος αλλά και των δημοσιογράφων.

Όταν τον Μάρτιο του 2014, το περιοδικό Newsweek, κυκλοφόρησε με εξώφυλλο που ισχυριζόταν πως ανακάλυψε τον μυστηριώδη δημιουργό του κρυπτονομίσματος τον Dorian Satoshi Nakamoto - έναν άνθρωπο που ζει στη Νότια Καλιφόρνια ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το bitcoin- , έγινε ανάρπαστο.

To νέο άρθρο όμως που οδήγησε τις αυστραλιανές αρχές στο σπίτι του Wright, σήμερα το πρωί, ίσως έχει τα πιο πειστικά αποδεικτικά που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής και θέλουν την αυστραλιανή ιδιοφυία να κρύβεται πίσω από το δημοφιλές νόμισμα.

  1. Έχει δημοσιεύσεις από το blog του Wright, στις οποίες υπαινίσσεται πως αυτός κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος (παρόλο που και το ίδιο το περιοδικό υπαινίσσεται πως τα post αυτά θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί από τον ίδιο.
  2. Επίσης ο Wright έχει στην κατοχή του, στο σπίτι του κι όχι στο πανεπιστήμιο όπου εργάζεται, δύο υπερυπολογιστές, ανάμεσά τους και τον πιο ισχυρο ιδιόκτητο υπερυπολογιστή.
  3. Τέλος και σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, ο Kleinman, ο προηγούμενος φερόμενος ως εφευρέτης, έχει τον ίδιο αριθμό bitcoins με αυτόν που φημολογείται πως έχει ο Nakamoto. Όταν πέθανε, το καταπίστευμα πέρασε στον Wright. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος αριθμός των bitcoins αξίζουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια

Αλήθεια ή ψέματα, το βέβαιο είναι πως η ιστορία του Wright θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα στη δημοσιότητα, τουλάχιστον μέχρι να ανακαλυφθεί ή αποκαλυφθεί ο επόμενος πιθανός δημιουργός του νομίσματος που τάραξε την οικονομία του πλανήτη.

Ο μυστικός «εφευρέτης» του bitcoin, συλλαμβάνεται ξανά!
Ο μυστικός «εφευρέτης» του bitcoin, συλλαμβάνεται ξανά!
Ο μυστικός «εφευρέτης» του bitcoin, συλλαμβάνεται ξανά!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider