Βασιλάκης (Aegean): Ανθεκτικότητα κι ευελιξία το «κλειδί» για βελτιωμένες προοπτικές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βασιλάκης (Aegean): Ανθεκτικότητα κι ευελιξία το «κλειδί» για βελτιωμένες προοπτικές
Βελτιωμένες προοπτικές αναμένει για φέτος η Aegean ενώ έχει διασφαλιστεί ακόμα κι αν επικρατήσει το κακό σενάριο».

Η ευέλικτη στρατηγική είναι το «κλειδί» για την αβεβαιότητα που συνεχίζει να δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού στις αερομεταφορές και στον τουρισμό, «κλειδί» κάτι που η Aegean έχει διασφαλίσει όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρός του αερομεταφορέα, κ. Ευτύχης Βασιλάκης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020. Ο Πρόεδρος της Aegean φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της φετινής χρονιάς, τονίζοντας μάλιστα ότι η ανθεκτικότητα της αεροπορικής έχει διασφαλιστεί με τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα κι αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι.

Από όταν ξέσπασε η πανδημία και σε αντίθεση με τους περισσότερους αερομεταφορείς παγκοσμίως, η Aegean κατάφερε να στηριχτεί κάνοντας χρήση των οριζόντιων μέτρων στήριξης, όπως επεσήμανε. Η ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας που ξεπερνούσαν τα 470 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ αλλά και την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ οι όροι της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, έχει διασφαλίσει την Aegean για όποιο σενάριο κι αν επικρατήσει τους επόμενους μήνες, επεσήμανε. «Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση για τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον σημείωσε ότι η εταιρεία θα παραλάβει εντός του Μαΐου το τέταρτο Α321neo και ένατο συνολικά αεροπλάνο της οικογένειας Airbus A320 neo από τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών, που είναι προγραμματισμένα έως το 2026. Από αυτά τα 30 θα τα παραλάβει από το 2022 ως το 2024.

Να θυμίσουμε ότι η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη στην ιστορία του κλάδου των αερομεταφορών. Το 2020 έκλεισε για την Aegean με κύκλο εργασιών 415 εκατ. ευρώ από τα 1,3 δισ. ευρώ του 2019 και με ζημίες ύψους περίπου 228 εκατ. ευρώ. Η Aegean «έκαψε» περίπου 280 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ οι απώλειες συνεχίζονται και το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω του παρατεταμένου lockdown σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και θα συνεχίζονται όσο οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ. Το αρνητικό κλίμα μπορεί να ανατρέψει η επιτάχυνση των εμβολιασμών που θα φέρει και ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη. Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ως μη πιθανό το σενάριο της αναζωπύρωσης της πανδημίας και ενός νέου lockdown για το καλοκαίρι, δεδομένου ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί.΄

Σημαντικό συστατικό για την πορεία του τουρισμού φέτος θα αποτελέσει η άρση των περιορισμών, η οποία όμως θα πρέπει να γίνει αργά και σταθερά, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις, γιατί το όποιο πισωγύρισμα θα κοστίσει ακόμα πιο ακριβά στον κλάδο. «Είναι καλύτερο να περιμένουμε μερικές ακόμη ημέρες για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχουμε ξανά επιστροφή σε συνθήκες lockdown παρά να βιαστούμε να ανοίξουμε τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το κόστος για τον κλάδο είναι «σημαντικά υψηλότερο όταν ανοίγουμε και ξανακλείνουμε».

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση σημείωσε ότι το ενδιαφέρον για ταξίδια στη χώρα μας είναι έντονο, παρότι οι ταξιδιωτικές συνήθειες έχουν διαφοροποιηθεί λόγω πανδημίας. Η τάση που παρατηρήθηκε πέρυσι για μετακινήσεις τουριστών απευθείας στους τουριστικούς προορισμούς χωρίς ενδιάμεση στάση στην πρωτεύουσα θα ισχύσει και φέτος, όπως εκτίμησε, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τον προορισμό της Αθήνας αλλά θα ενισχύσει τα νησιά και την περιφέρεια. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα η αεροπορική έχει από τις αρχές του έτους ανακοινώσει την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των νησιωτικών και περιφερειακών προορισμών με το εξωτερικό. Η Aegean φέτος θα λειτουργεί συνολικά επτά περιφερειακές βάσεις, τρεις εκ των οποίων (Κέρκυρα, Μύκονος και Σαντορίνη) είναι καινούργιες ενισχύοντας τες με 33 νέα δρομολόγια.

Η επιβατική κίνηση κατά τον κ. Βασιλάκη θα μπορούσε να φτάσει στο 75% της «κανονικότητα» στο σύνολο της χώρας προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, με τα υψηλότερα ποσοστά αυτής να συγκεντρώνει η περιφέρεια. Όσο για τις χώρες που θα έχουν πρόσβαση στην Ελλάδα φέτος, εξέφρασε ελπίδες να μην περιοριστούν σε αυτές της ΕΕ, κάτι που ίσχυσε πέρυσι, αλλά να επεκταθούν και σε Αμερική Ρωσία και Ισραήλ, αν όχι και στην Κίνα.

Παρά τις συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις βέβαια ο κ. πρόεδρος της Aegean σημείωσε ότι οι προβλέψεις παραμένουν αμφίβολες αφού οι μέχρι στιγμής κρατήσεις είναι ελάχιστες. Σε αυτό συμβάλλουν τα αναπάντητα ερωτήματα αφενός για την πορεία των εμβολιασμών κι αφετέρου για τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για φέτος, είτε αυτά διασφαλιστούν πανευρωπαϊκά είτε με διμερείς συμφωνίες. «Η ΕΕ έχει παρουσιάσει τα νομικά ζητήματα του πράσινου πιστοποιητικού αλλά μένουν να καθοριστούν τα τεχνικά ζητήματα εφαρμογής του που έχουν και μεγάλη σημασία για την επιτυχία της πρωτοβουλίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider