Ξεκινά το EIT Digital Venture Program 2021 με χρηματοδότηση έως €25.000 ανά startup

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά το EIT Digital Venture Program 2021 με χρηματοδότηση έως €25.000 ανά startup

Ξεκινά η τέταρτη έκδοση του ευρωπαϊκού προγράμματος EIT Digital Venture Program, το οποίο ενισχύει πρώιμες startups με καθοδήγηση και χρηματοδότηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Found.ation, συνδιοργανωτή του προγράμματος για την περιοχή των ανατολικών Βαλκανίων, (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία) οι αιτήσεις για την τέταρτη έκδοση άνοιξαν και οι ενδιαφερόμενες startups μπορούν να συμμετάσχουν έως και τις 8 Απριλίου 2021.

Να υπενθυμίσουμε ότι δράση υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, EIT Digital Venture Program ενισχύει εδώ και τέσσερα χρόνια startups σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, συνδυάζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης με χρηματοδότηση.

Πρόκειται για έναν accelerator σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει τις νέες startups να:

  • Αναπτύξουν και ολοκληρώσουν το προϊόν τους σε στάδιο λειτουργικού πρωτοτύπου (MVP) με τη βοήθεια έμπειρων μεντόρων από την ομάδα του Found.ation και το δίκτυο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας
  • Δώσουν νομική υπόσταση στην εταιρεία τους
  • Αναζητήσουν την πρώτη τους χρηματοδότηση

Το πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδότηση έως €25.000 ανά εταιρεία - κάθε μία από τις ομάδες που θα επιλεχθούν λαμβάνει αρχικά €5.000 ευρώ, €10.000 ολοκληρώνοντας τον κύκλο επιτάχυνσης και επιπλέον €10.000 αν βρει τον πρώτο της χρηματοδότη μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Επιπλέον της χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος η startups λαμβάνουν υποστήριξη από ειδικούς για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του MVP τους καθώς και εκπαίδευση γύρω από τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης και τη δικτύωση.

€360.000 ευρώ συνολικά σε 24 επιλεγμένες startups μέσα σε 4 χρόνια

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος έχουν δοθεί €360.000 ευρώ συνολικά σε 24 επιλεγμένες startups. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν δημιουργηθεί 66 νέες εταιρείες τεχνολογίας μέσω του Venture Program.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Οι startups είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δήλωσαν πως η αναφορά για τη συμμετοχή τους στο venture program βοήθησε να τους δοθούν επιπλέον ευκαιρίες.
Ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται η συμμετοχή ομάδων με γυναίκες founders.

Δομή και βασικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος

Από τις ομάδες που θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως και τις 8 Απριλίου 2021, θα επιλεγούν έως και 10 για να λάβουν μέρος σε ένα διήμερο Bootcamp που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Μαΐου 2021. Εκεί θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και χρήσιμα εκπαιδευτικά workshops.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μια περίοδος 8 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομάδες θα έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν το προϊόν τους και να ετοιμάσουν την παρουσίασή τους, λαμβάνοντας επίσης πολύτιμη καθοδήγηση από έμπειρους mentors. Η συγκεκριμένη φάση του προγράμματος πραγματοποιείται εξ αποστάσεως, για να διευκολύνει τις ομάδες από κάθε χώρα και περιοχή. Στόχος είναι οι ομάδες να πραγματοποιήσουν την τελική τους παρουσίαση στις 6 Ιουλίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες δεσμεύονται να παρέχουν μετοχικό κεφάλαιο 5% της εταιρείας που θα ιδρύσουν ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Ποιοι και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Δεκτές γίνονται αιτήσεις από ομάδες που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε νομική σύσταση εταιρείας και δραστηριοποιούνται σε έναν από τους παρακάτω τομείς της αγοράς: Ψηφιακή Βιομηχανία, Ψηφιακές Πόλεις, Ψηφιακή Υγεία/Ευεξία, Ψηφιακές Υποδομές, Ψηφιακή Οικονομία.

Όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα.

Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφτούν τον σχετικό σύνδεσμο για να δουν τους κανονισμούς και τους όρους του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider