Προς επιβολή φόρου σε Google και Facebook κινείται η ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς επιβολή φόρου σε Google και Facebook κινείται η ΕΕ

Πρόσω ολοταχώς για επιβολή φόρου στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την ενίσχυση των Ευρωπαίων εκδοτών και των εγχώριων μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, εταιρείες-μεγαθήρια όπως η Google και η Facebook θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να συνδέουν το περιεχόμενό τους σε ροές ειδήσεων ή αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι ευρωβουλευτές που ασχολούνται με το ζήτημα, ακολουθούν το παράδειγμα της Αυστραλίας η οποία πρώτη κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση. Η τελευταία, μάλιστα, ήδη έχει δεχθεί την αντίδραση της Google, η οποία απειλεί να περιορίσει τις υπηρεσίες της στην χώρα της Ωκεανίας εφόσον περάσει αντίστοιχος νόμος.

Αντίστοιχες απειλές έχει εξαπολύσει και η Facebook.

Tα νομοθετήματα που επεξεργάζεται το ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με τις ψηφιακές υπηρεσίες αποτελούν ορόσημα για την πολιτική της, και ταυτόχρονα ισχυρά πλήγματα για την Google και τους άλλους ηλεκτρονικούς κολοσσούς.

Η Google και η Facebook από το 2019 ασκούν πίεση για την αλλαγή του κανονισμού αδειοδότησης για ειδήσεις στην Ευρώπη, χρονιά που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα και προβλέπει αποζημίωση για αποσπάσματα περιεχομένου που εμφανίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η Google έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 1 δισ. δολάρια παγκοσμίως τα επόμενα τρία χρόνια για σχετικές αδειοδοτήσεις και θεωρεί πως η πολιτική της Ε.Ε. έχει στόχο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ εκδοτών και πλατφορμών, ενώ η Facebook αρνείται να σχολιάσει σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider