Νέο κέντρο ελέγχου περιεχομένου για την Ευρώπη ανοίγει η Google στο Δουβλίνο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο κέντρο ελέγχου περιεχομένου για την Ευρώπη ανοίγει η Google στο Δουβλίνο

Η προστασία των ανθρώπων από κακόβουλο περιεχόμενο και η ασφάλεια των προϊόντων μας αποτελεί βασικό αντικείμενο εργασίας για πολλές, διαφορετικές ομάδες στη Google και στο YouTube. Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες μας, είναι δική μας ευθύνη να προστατεύουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας και, μάλιστα, με σαφείς, διαφανείς πολιτικές και διαδικασίες». Αυτό ήταν το μήνυμα με το οποίο ο τεχνολογικός κολοσσός της Google ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός νέου κέντρου ελέγχου περιεχομένου για την περιοχή της Ευρώπης, το οποίο θα στεγαστεί στα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία μας, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Το νέο Google Safety Engineering Center (GSEC) αποτελεί το δεύτερο κέντρο της εταιρείας που ανοίγει για το σκοπό αυτό αλλά το πρώτο το οποίο ασχολείται ειδικά με τον έλεγχο περιεχομένου. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα θα λειτουργεί ως περιφερειακός κόμβος για τους ειδικούς της Google που εργάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης παράνομου και κακόβουλου περιεχομένου. Έτερος στόχος βέβαια είναι η δουλειά που γίνεται σε αυτό να μοιράζεται με νομοθέτες, ερευνητές καθώς και με τις διάφορες ρυθμιστικές αρχές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Δουβλίνο είναι ήδη κόμβος για τις ομάδες Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες αποτελούνται από μηχανικούς και άλλους ειδικούς σε διάφορους τομείς. Οι ομάδες αυτές, αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης ώστε οι χρήστες να παραμένουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. Η Ευρώπη ηγείται, παγκοσμίως, πολλών διαφορετικών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και φιλοξενεί ομάδες που εργάζονται σε όλες τις πτυχές της, από τη διαφάνεια των διαφημίσεων και την ασφάλεια των παιδιών έως την έρευνα για τα botnet και τον βίαιο εξτρεμισμό.

Το νέο GSEC θα προσφέρει επιπλέον διαφάνεια σε αυτό το έργο, διευκολύνοντας έτσι τις ρυθμιστικές αρχές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ερευνητές να κατανοήσουν στην πράξη το πώς αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια του περιεχομένου. Θα βοηθήσει επίσης κάθε έναν και κάθε μία να καταλάβουν πώς αναπτύσσονται κι εφαρμόζονται πολιτικές, πώς λειτουργούν οι τεχνολογίες κατά των καταχρήσεων και τα συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης απειλών, πώς λειτουργεί η συνεργασία με αξιόπιστες αναφορές παραβάσεων (flags), καθώς και όλες τις διαδικασίες διαχείρισης συμβάντων και τις πρακτικές εποπτείας περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, η λειτουργία του κέντρου θα πραγματοποιείται κάπως έτσι:

  • Ρυθμιστές: Μέσω του GSEC, οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων εποπτείας περιεχομένου και άλλων τεχνολογιών, σε μια ασφαλή τοποθεσία που διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών των χρηστών. Όταν το Κέντρο θα είναι πλήρως λειτουργικό, οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν τη δυνατότητα (βάσει υπαρχόντων ή επερχόμενων νομικών πλαισίων όπως το Σύμφωνο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) να διεξάγουν έρευνες, να αξιολογούν τις διαδικασίες και να συμμετέχουν -και τυπικά- στην εξακρίβωση γεγονότων.
  • Ακαδημαϊκοί: Το GSEC του Δουβλίνου θα συνεργαστεί με την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα και με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Το νέο αυτό κέντρο θα μας επιτρέψει να συνεργαστούμε πιο στενά με ερευνητές, ΜΚΟ και άλλους εξωτερικούς ενδιαφερόμενους σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις και κινδύνους, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των ανθρώπων στο διαδίκτυο. Η εργασία αυτή θα γίνει με τις κατάλληλες διασφαλίσεις σχετικά με την εμπιστευτικότητα, το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών. Με την ανακοίνωση του GSEC Δουβλίνου, ανακοινώνουμε ταυτόχρονα την πρώτη συνεργασία μας με το Ιρλανδικό Συμβούλιο Ερευνών, που χρηματοδοτεί ακαδημαϊκές υποτροφίες και έρευνες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
  • Κοινωνία των πολιτών: Το GSEC θα βασιστεί σε υπάρχουσες πρωτοβουλίες της Google, οι οποίες υλοποιούν την υπεύθυνη προσέγγιση του σχεδιασμού. Θα μοιραστούμε ευρύτερα αυτήν τη γνώση μέσω της δημοσίευσης εκθέσεων και ιδεών, σχετικά με την ευθύνη του περιεχομένου. Αυτή η εργασία είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ πρόσφατα δημοσιεύσαμε τη Λευκή Βίβλο μας σχετικά με την εποπτεία του περιεχομένου και την ποιότητα των πληροφοριών.

«Οι ομάδες Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας της Google δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και έχουμε πάνω από 20.000 άτομα που εργάζονται σε διάφορες θέσεις με στόχο την εφαρμογή των πολιτικών μας και την εποπτεία του περιεχομένου. Συνεχίζουμε επίσης να επενδύουμε σε πρωτοβουλίες, όπως εκθέσεις για τη διαφάνεια, προληπτικές αποκαλύψεις γύρω από συντονισμένες επιχειρήσεις επιρροής και παραπληροφόρησης, καθώς και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες με ερευνητές και να υποστηρίζουμε συνεργασίες όπως το Project Lumen, με στόχο να βοηθήσουμε τους χρήστες, τους ακαδημαϊκούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να κατανοήσουν καλύτερα το πώς διαχειριζόμαστε περιεχόμενο σε κλίμακα. Έχουμε ευθύνη να βοηθάμε τους ανθρώπους να παραμένουν ασφαλείς στο διαδίκτυο και να προστατεύουμε τις πλατφόρμες και τα προϊόντα μας από κάθε μορφής κατάχρηση. Συνεχίζοντας να επενδύουμε και να επεκτείνουμε αυτές τις προσπάθειες, δεσμευόμαστε να παρέχουμε επιπλέον διαφάνεια στις διαδικασίες και τις πολιτικές μας».

Να σημειωθεί ότι το έργο της GSEC για την Εποπτεία Περιεχομένου θα ξεκινήσει διαδικτυακά, ενώ στη φυσική μορφή του, το Κέντρο του Δουβλίνου θα λειτουργήσει μόλις αυτό κριθεί ασφαλές και το επιτρέψουν οι περιορισμοί της COVID-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider