Στις 16 Δεκεμβρίου «κληρώνει» για το 5G

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 16 Δεκεμβρίου «κληρώνει» για το 5G
Στα πλαίσια της ασφαλούς διεξαγωγής ενόψει πανδημίας μάλιστα, πηγές ανέφεραν στo insider.gr ότι οι συμμετέχοντες έχουν λάβει οδηγία να «παραστούν με αρνητικό τεστ covid19» κατά την διαδικασία. 

Λίγες ημέρες νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το 5G. Συγκεκριμένα όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ΕΕΤΤ στο insider.gr από τις 21 Δεκεμβρίου που σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την ανάδειξη των νικητών των αδειών 5G στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα, ήτοι στις 16 Δεκεμβρίου και κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα.

Στα πλαίσια της ασφαλούς διεξαγωγής ενόψει πανδημίας μάλιστα, πηγές ανέφεραν στo insider.gr ότι οι συμμετέχοντες έχουν λάβει οδηγία να «παραστούν με αρνητικό τεστ covid19» κατά την διαδικασία.

Να θυμίσουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz. Ωστόσο το αρχικό ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν οι περιοχές των 3,5 GHz (3.400-3.800 MHz) και των 700MHz. Κι αυτό γιατί οι συχνότητες των 3,5 GHz είναι αυτές που δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης δικτύων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ενώ αυτές των 700MHz προσφέρουν κάλυψη σε μεγάλες ημιαστικές περιοχές της περιφέρειας, στις οποίες θα μπορούσαν να υπάρξουν δυνητικά και πολλές βιομηχανικές εφαρμογές. Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα 700 ΜΗz δίνονται σε συνέχεια του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, το χρονοδιάγραμμα για την αποδέσμευση του οποίου ορίζεται στο γ' τρίμηνο του 2021. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο insider.gr η διαδικαία προχωρά κανονικά, παρά τα προσκόμματα που δημιουργεί η πανδημία. Μικρότερο εκτιμούν οι ίδιες πηγές θα είναι το ενδιαφέρον για την ζώνη των 26GHz, τα οποία δεν αποκλείεται να «μείνουν στο ράφι».

Όπως έχει ήδη γνωστό κατά την κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής οι υπερθεματιστές είναι οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, δηλαδή οι Cosmote, Vodafone και Wind, ενώ με βάση τις τιμές εκκίνησης τα συνολικά έσοδα που θα προκύψουν για το Δημόσιο εφόσον διατεθούν όλες οι διαθέσιμες άδειες, θα διαμορφωθούν σε περίπου 367 εκατ. ευρώ. Παρά μάλιστα τις «ευκολίες πληρωμής» που περιλαμβάνει ο διαγωνισμός, με το σκεπτικό να διευκολύνει τις επενδύσεις των παρόχων για την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων, δύο από τους τρεις υπερθεματιστές εξετάζουν το ενδεχόμενο της άμεσης αποπληρωμής του 100% του τιμήματος με τις προθέσεις του τρίτου να παραμένουν άγνωστες. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πάροχοι έχουν την επιλογή να πληρώσουν σε 10 ημέρες από την ανάδειξή τους είτε το 100% του τιμήματος είτε το 30% και το υπόλοιπο ποσό σε εννέα ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2024.

Όσον αφορά στο τίμημα να σημειωθεί ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ζώνη των 26 GHz, δεν αναμένεται να κατέβει χαμηλότερα από τα 350 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα του ποσού, για την ακρίβεια το 75%, θα πάει στην «μαύρη τρύπα» του χρέους. Ωστόσο το 25% θα διατεθεί για την δημιουργία του ταμείου «ΦΑΙΣΤΟΣ», το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, αναμένεται να έχει στελεχωθεί στο α’ τρίμηνο του έτους και να «σηκώσει» άμεσα τα χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις για την δημιουργία ενός οικοσυστήματος εφαρμογών γύρω από του 5G. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr μάλιστα, οι διεργασίες για την στελέχωσή της διοίκησης και της εκτελεστικής επιτροπής προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και δεν αποκλείεται σε θέσεις-κλειδιά να τοποθετηθούν στελέχη με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων, τα οποία έχουν περάσει στο πρόσφατο παρελθόν κι από θέσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Την πρόθεση για ταχεία στελέχωση και άμεση έναρξη λειτουργίας του ταμείου επιβεβαιώνει άλλωστε και η προκήρυξη διαγωνισμού από πλευράς του Υπερταμείου ήδη από το τέλος Οκτωβρίου για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει την αναζήτηση, επιλογή και πλήρωση θέσεων Εκτελεστικών και Μη Εκτελεστικών Μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας 5G Ventures («Συμμετοχές 5G ΑΕ»), της θυγατρικής δηλαδή του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) που θα αναλάβει να διαχειριστεί το «Ταμείο Φαιστός». Να θυμίσουμε ότι το Δ.Σ. της 5G Ventures είναι επταμελές, με τα τέσσερα μέλη να συμμετέχουν και στην επενδυτική επιτροπή, η οποία θα παίζει κύριο ρόλο στην επιλογή των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει το «Ταμείο Φαιστός».

To 2022 η χρονιά του 5G

Παρότι η διάθεση του 5G όπως έχουν δεσμευτεί οι πάροχοι θα ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2021 - οι επικεφαλής των παρόχων έχουν ουκ ολίγες φορές ξεκαθαρίσει ότι η προετοιμασία έχει ξεκινήσει ώστε να είναι έτοιμοι να πατήσουν το «κουμπί» της ενεργοποίησης μόλις έχουν διαθέσιμες συχνότητες - η χρονιά του 5G δεν θα είναι το 2021, αλλά το 2022.

Κι αυτό γιατί το «μείζον ζήτημα» της πέμπτης γενιάς δικτύων δεν είναι η εμπορική διάθεση και χρήση του από τους πολίτες αλλά από τις επιχειρήσεις, κάτι που απαιτεί χρόνο κι επενδύσεις από την πλευρά των τελευταίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική μελέτη της ΕΥ «Maximizing the 5G opportunity for enterprise», τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα φέρουν ραγδαία αύξηση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια , με το ποσοστό των επιχειρήσεων που επενδύσουν σε αυτό να εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 70% από το 15% που είναι σήμερα. Ωστόσο η πλειονότητα των επιχειρήσεων (74%) πιστεύει ότι οι λύσεις 5G θα αποτελούν μέρος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην παρούσα φάση, οι περισσότερες εξ αυτών (67%) είναι σε στάδια δοκιμών ή βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διενέργεια πιλοτικών δοκιμών. Παρόλα αυτά βέβαια, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν την βεβαιότητα ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε λύσεις IoT φτάνει μόνο στο 48%.

Ο λόγος της προαναφερθείσας διστακτικότητας των επιχειρήσεων απέναντι στην υιοθέτηση των εφαρμογών 5G, πηγάζει, κυρίως, από την έλλειψη γνώσεων σχετικά με την πρακτική εφαρμογή του 5G και την αντίληψη πολλών, ότι αποτελεί απλώς μία αναβάθμιση του δικτύου 4G. Τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνωρίζουν ως πρόσθετες προκλήσεις, τον τρόπο ενσωμάτωσης του 5G στις υπάρχουσες τεχνολογικές υποδομές των οργανισμών τους, αλλά και τις αντιλήψεις περί χαμηλού βαθμού ωρίμανσης της τεχνολογίας 5G.

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι θα χρειαστούν εξωτερική βοήθεια, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν επαρκώς τις δυνατότητες του 5G, ενώ το 77% δηλώνουν ότι θα δώσουν προτεραιότητα σε προμηθευτές λύσεων 5G που μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία ως συνεργάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες εύρεσης του κατάλληλου προμηθευτή 5G.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider