Καθαρό όφελος 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το 5G έως το 2025

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθαρό όφελος 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το 5G έως το 2025
Ποιοι θα είναι οι τομείς -κλειδιά με τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Οικονομικά οφέλη ύψους 2,6 δισ. ευρώ σε τρέχουσα αξία, έναντι κόστους 0,9 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφέρει στη χώρας μας η χρήση του 5G ως ανοιχτή πλατφόρμα καινοτομίας που συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό πολλών άλλων κλάδων της οικονομίας εκτιμά πρόσφατη μελέτη τηςAnalysys Mason για λογαριασμό των Ericsson and Qualcomm, υπό τον τίτλο «5G action plan review for Europe» (Ανασκόπηση του σχεδίου δράσης 5G για την Ευρώπη). Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η αναλογία κόστους οφέλους είναι της τάξεως των 2,2 ενώ το καθαρό όφελος αν αφαιρεθεί το προαναφερθέν κόστος ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ ως το 2025. 

Αντίστοιχα το όφελος από το 5G για το σύνολο της Ευρώπης θα μπορούσε να προσθέσει οφέλη ύψους 210 δισ. ευρώ για την Ευρώπη ως το 2025. 

Οι τομείς -κλειδιά με τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη

Σε επίπεδο περιπτώσεων χρήσης, τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη σε όρους Ευρωπαϊκού ΑΕΠ θα προέλθουν από τα έξυπνα εργοστάσια, τη γεωργία και την Σταθερή Ασύρματη Πρόσβαση (FWA, σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές), με καθαρά οφέλη ύψους 58, 37 και 18 δις ευρώ αντίστοιχα.

«Ως μια ανοικτή πλατφόρμα καινοτομίας, το 5G παρέχει την  υποδομή κρίσιμης σημασίας που χρειάζεται ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει μια βιώσιμη και ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη η οποία να συμπεριλαμβάνει όλους. Καθώς η ΕΕ καθορίζει τις φιλοδοξίες της για την Ψηφιακή Δεκαετία και εφαρμόζει την Πράσινη Συμφωνία - το Green Deal, θα πρέπει παράλληλα να διασφαλίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του 5G ως οδηγού του ψηφιακού μετασχηματισμού και της εξάλειψης της χρήσης άνθρακα στην οικονομία της. Η Ericsson ηγείται της τεχνολογίας 5G και έχει δεσμευτεί να φέρει την επόμενη γενιά συνδεσιμότητας σε κάθε τμήμα της κοινωνίας», αναφέρει σχετικά ο Gabriel Solomon, Head of Government and Industry Relations για την Ericsson Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον, η μελέτη ομαδοποιεί την αγορά σε τέσσερις τομείς κλειδιά: Έξυπνη Παραγωγή και Logistics, Έξυπνες Αγροτικές Περιοχές, Έξυπνες Αστικές Περιοχές και Έξυπνες Δημόσιες Υπηρεσίες και αναφέρει πώς το μεγαλύτερο καθαρό όφελος θα έχουν οι τομείς της Έξυπνης Παραγωγής και των Έξυπνων Αγροτικών Περιοχών - 70 δισ. και 55 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο οι αναλογίες κόστους οφέλους τους είναι χαμηλότερες από εκείνες των τομέων των Έξυπνων Αστικών Περιοχών και των Έξυπνων Δημόσιων Υπηρεσιών.

Στην περίπτωση της χώρας μας τώρα, εκτιμάται ότι τομείς των Έξυπνων Αγροτικών Περιοχών και της Έξυπνης Παραγωγής και Logistics θα καταγράψουν το μεγαλύτερο καθαρό όφελος ύψους 1,1 δισ. και 0,4 δισ. ευρώ αντιστοίχως με τον τομέα των Έξυπνων Αγροτικών Περιοχών να παρουσιάζει και την υψηλότερη αναλογία κόστους οφέλους.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης της Analysys Mason αποτελούν άλλη μια επιβεβαίωση της τεράστιας αξίας που μπορεί να φέρει το 5G στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα πλήρη οφέλη του 5G ως μιας ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας, καθώς και για να προσελκύσει επιπρόσθετες επενδύσεις, η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την επιτάχυνση της δικής της στρατηγικής για το 5G», αναφέρει ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ericsson Ελλάδος.

Οι τομείς που θα απαιτήσουν την μερική ή ολική δημόσια χρηματοδότηση

Η μελέτη προσδιορίζει επίσης τους τομείς-κλειδιά που θα απαιτούσαν μερική ή ολική δημόσια χρηματοδότηση προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα οφέλη. Αυτοί οι τομείς συνίστανται στην υγειονομική περίθαλψη και τα νοσοκομεία, στα δημοτικά κτίρια, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τη γεωργία και τα αστικά σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συγκοινωνιών. Η μελέτη τέλος ανέδειξε ότι μπορούν να προκύψουν οφέλη ύψους μεγαλύτερου των 50 δις ευρώ, ως αποτέλεσμα δημόσιας χρηματοδότησης μικρότερης των 20 δις ευρώ. 

Η χρυσή πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο καθαρό όφελος από το 5G

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Analysys Mason η Γερμανία είναι η Ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο προβλεπόμενο καθαρό όφελος ύψους 38,5 δισ. ευρώ, με μια επένδυση ύψους 6 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο μας δίνει μια αναλογία κόστους-οφέλους (cost-benefit-ratio, CBR) της τάξεως του 7,5.

Ακολουθεί η Γαλλία με καθαρό κέρδος 15,5 περίπου δισ. ευρώ και αναλογία κόστους κέρδους 4,7 ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με καθαρό κέρδος ύψους 13,1 δισ. ευρώ και αναλογία κόστους - κέρδους 5,2.

Την πεντάδα συμπληρώνουν η Πολωνία και η Ελβετία με το καθαρό κέρδος να εκτιμάται περίπου στα 10,4 και 9,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελβετία αναμένεται να έχει την υψηλότερη αναλογία κόστους-οφέλους (CBR) στην Ευρώπη, ύψους 14,7, με ένα καθαρό κέρδος 10 δισ. ευρώ έναντι μιας επένδυσης μόλις 700 εκ. ευρώ.

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider