Δική της μηχανή αναζήτησης ετοιμάζει η Apple

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δική της μηχανή αναζήτησης ετοιμάζει η Apple
Τα βήματα της Google ακολουθεί η Apple, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Στα «χνάρια» της Google φαίνεται να βαδίζει η Apple, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ετοιμάζει τη δική της μηχανή αναζήτησης.

Η είδηση δεν είναι ακριβώς καινούργια, αφού ήδη από το 2015 η Apple έχει δηλώσει ότι έχει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών για ιστοσελίδες που υπάρχουν στον παγκόσμιο ιστό, ονόματι crawler. Ωστόσο πλέον, εξαιτίας των αμερικανικών αντιμονοπωλιακών αρχών οι οποίες απειλούν με πρόστιμα δισεκατομμυρίων τις τεχνολογικές εταιρείες, η Apple φαίνεται να εντείνει τις προσπάθειές της. Μάλιστα στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone, iOS 14, η Apple άρχισε να εμφανίζει τα δικά της αποτελέσματα αναζήτησης και να συνδέεται απευθείας με ιστότοπους όταν οι χρήστες πληκτρολογούν ερωτήματα στην αρχική οθόνη του iPhone και όχι στο Safari.

Στα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοήθησε και ο επικεφαλής αναζήτησης της Google, Τζον Τζιαντρέα, τον οποίο στρατολόγησε πριν από δυόμισι χρόνια. Παρότι στόχος της συγκεκριμένης πρόσληψης σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τότε η εταιρεία, ήταν να ενισχυθούν οι τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού βοηθού της Apple, ο Τζιαντρέα έφερε στην Apple οκτώ χρόνια εμπειρίας στην πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτηση παγκοσμίως.

Οι παραπάνω πληροφορίες θα παραμείνουν εικασίες μέχρι ότου κι αν βέβαια υπάρξει ένα τελικό προϊόν, δεδομένου ότι η Apple κρατά «σιγήν ιχθύος» όσον αφορά το R&D τμήμα της. Μια δική της μηχανή αναζήτησης όμως θα φάνταζε ως ιδανική λύση σε περίπτωση που οι ρυθμιστικές αρχές αποκλείσουν την προσοδοφόρα συνεργασία της Apple με την Google. ΝΑ θυμίσουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις πληρωμές που πραγματοποιεί η Google στην Apple ώστε να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα iPhone. Σύμφωνα με τους FT το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται στα 8 ή και στα10 δισ.

Αν πράγματι αυτά είναι τα σχέδια του κολοσσού του Κουπερτίνο, η υλοποίησή τους θα απαιτήσει κάποια χρόνια και μάλλον αρχικά η μηχανή αναζήτησης θα είναι διαθέσιμη στους κατόχους συσκευών με λειτουργικό iOS. Σε δεύτερη φάση βέβαια θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμη και στον υπόλοιπο κόσμο, επηρεάζοντας τις ισχύουσες ισορροπίες μεταξύ των σημερινών τεχνολογικών κολοσσών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider